agron-shele

Agron Shele IWA ; WPS

  Lidhja Ndërkombëtare e Poetëve, Shkrimtarëve dhe Artistëve “PEGASI”ALBANIA

The International Association of Poets, Writers and Artists “PEGASI” ALBANIA

 

              

      Kristaq F Shabani           Pegasi                     Agron Shele

Lidhja Internacional E Poetëve dhe Shkrimtarëve  "Pegasi" Albania

 

Simpoziumi II Ndërkombëtar "Pegasi" Albania 2009 

 

Nga data 2-5 prill 2009, nën drejtimin e poetit, shkrimtarit, studiuesit Kristaq F.Shabani (I.W.A,W.P.S), President i Lidhjes së Krijuesve “Pegasi”,dhe Sekretarit Pergjithshem Agron Shele IWA ; WPS u mbajt simpoziumi ndërkombëtar “Muza poetike Pegasi 2009-poezia bashkëkohore”, me pjesëmarrjen e mbi 70 krijuesve nga vendi dhe bota në qytetin e gurtë të Gjirokastrës dhe në qytete të tjera të Jugut: Sarandë, Përmet, Tepelenë. 

Në ditën e parë , në orën 19.00 u bë përshëndetja e mirëseardhjes nga Presidenti i Lidhjes së Krijuesve “Pegasi”, Kristaq Shabani, i cili falenderoi pjesëmarrësit në emër të Lidhjes “Pegasi”. Ai u shpre në mes të tjerash : “ Ne shqiptarët, pas Perendisë, nderojmë mikun dhe kur ai na ikën, ne e urojmë jo “rrugë e mbarë!”, por “mirëardhshi!”, sepse e duam serish mikun të na vijë, ndaj ne urojmë: Mirëse ardhshi vit për vit dhe çdo vit e më shumë në Gjirokastrën tonë, Argjironë!.”

Ditën e dytë, date 3 prill, u organizua panairi i librit internacional “Pegasi 2009”, me autorë nga të gjitha trevat brenda dhe jashtë vendit si dhe autorëve pjesëmarrës e të tjerë nga bota. Kudo kishte parulla të skalitura bukur me fjalët : “Mirëse erdhët njerëz të penës në Gjirokastrën e Argjirosë dhe të Uneskos!”, si dhe interpretohen poezi të poetëve më përfaqësues dhe pjesëmarrës në shqip, anglisht, greqisht, italisht. E nje shetitje në këmbë kalldrëmeve e sokakëve deri në kala, ishte mrekullia e krijuesve pjesëmarrës.

Fjalën përshëndetëse e mori përseri Kristaq Shabani, i cili në mes të tjerave tha se ne dimë të depërtojmë te njëri-tjetri dhe në shpirtin njerëzor me një diplomaci lirike.

Përshëndesin me radhë të ftuarit e letrave:

Dino Kubatis, president i Lidhjes së Shkrimtarëve  dhe Poetëve “Kafe e Ideve”, Greqi, me temën “Mirë se ju gjetëm bashkëudhëtarë të korsisë shkrimore poetike”. Panajota Zaloni Hristopolou, presidente e Lidhjes “Xasteron” dhe drejtore e botuese e revistës “Keleno” Athinë, referuan Enrieta Sina, Tiranë, Halil Haxhosaj, Kosovë, ”Liria në poezinë shqipe”, Lulzim Logu, kryetar i Klubit Letrar, Tropojë, ”Poezia si kumt i hershëm”, Anton Gojçaj, Mali i Zi, ”Letërsia shqipe në Mal të Zi,një veshul në pjergullën e poezisë shqiptare”.

Pas dite vazhduan ligjëratat :

1.“Risia prezente në poezinë bashkëkohore rumune”,nga Nadia Cella Pop, kandidate për çmimin Nobel,

2. “Me poezinë tone dymijëngjyrëshe le të hedhim në erë gjithë hidhërimin e botës”, i fokusuar poeti Ilia Simopullos, përgatitur nga Artemis Vazirjadziki, poet. E ky ishte prelud i gjithë këtij aktiviteti 4 ditor në Shqipërinë jugore.

3. “Poezia bsshkëkohore”, nga Prof.Dr.Nehas Sopaj, Shkup,

4. “Murosja e mikes nën rrap dhe poetët që nuk ikin nga Atdheu”, Kalosh Çeliku, Kryetar i Shkirmtarëve Shqiptarë në Maqedoni,

5. “Risitë në krijimtarinë poetike të krijuesve boshnjakë”, Seida Beganoviq, poete boshnjake, me qëndrim në Maqedoni

Aktiviteti në jugun e Shqipërisë e bëjmë në këto ditë pranvere të bardhë, ku fluturojnë poetët –pegas nga një qytet në një tjetër më të bukur, më yllësor, shprehet eunuku i letërsisë shqipe, gjysma ortodoks i thekur, e gjysma mysliman i heshtur, Kristaq Shabani.

 

Data 4 prill, mëngjes jugor, udhëtojmë drejt Sarandës, mbretëreshës së hershme ,bukurisë joniade…Dhurime librash nga poetët pjesëmarrës në simpozium, shkëmbime autografesh, njohje me njëri-tjetrin nga afër, biseda, e krijime vargjesh pa fund. Halili nga Gjakova ka skicuar haikutë e para për Argjironë, Butrintin .Po kështu Tahiri, Muharremi, Lulzimi, Nasija, Nuhiu, etj.

Arrijmë në Butrint. Poetja, përkthyesja e magjishme, Aleksandra Shabani mban kumtimin ”Prezenca e pigmentit poetik në veprimtarinë krijuese të shkrimtarit dhe poetit Dino Kubatis” në anglisht.

Në amfiteatrin e Butrintit u prezantuan veprat e përkthyera në shqip nga Kosta Gaxhoni, “Dashuri në Butrint”, ku u bë një interpretim pasazh ( një pjesë) me dy aktore të famshme greke, të realizuara me sukses, si dhe romanet “Duke udhëtuar në Shqipëri” dhe “Iliriana, jeta e jonë mbaron te tanket”. E gjatë gjithë kohës pranë nesh qëndronte i papërtuari dhe i palodhuri, poeti emigrant Iliaz Bobaj, Nehas Sopaj, Anton Gojçaj.

 

Nga Saranda në Tepelenën e Ali Pashait dhe në vendin ku u nderua Bajroni. Këtu u paraqit një ekspoze e librit të autorëve tepelenas dhe përshëndetën poetët pjesëmarrës nga vendi e bota. Pastaj u diskutua në veçanti për veprat e Petrit Rukës, Dhimitër Mitit, Dashamir Malos, Izet Çullit, Ilirian Zhupës, Luan Metës, Maliq Lilës, Kastriot Hadërit, Lule Shametit, Vasil Vasilit, Çerçiz Myftarit, etj.

 

Me datën 5 prill,ditën përmbyllëse të simpoziumit, në Përmet, qytetin e luleve vazhduan ditët e antologjive poetike.

Agron Shele : ”Antologjia poetike “Korsi e hapur”  dhe autorë të Pegasit dhe të tjerë nga vendi dhe bota”, Sinan Vaka,”Antologjia e poezisë italiane,një shkëmbim universal vlerash.Gjithashtu diskutuan për antologji të tjera poetike Dinos Kubatis, Panajota Zaloni, Greqi, etj.

Aktiviteti madhështor për poezinë, i pari i këtij lloji deri më tani në Shqipëri, u mbyll në Përmetin e Frashëllinjve. Në këtë aktivitet letrar u vlerësuan me diploma nderi shumë poetë pjesëmarrës nga vendi dhe bota si dhe u shpërndanë çmime letrare nga Lidhja e Krijuesve “Pegasi” Gjirokastër.

E ne largohemi me urimin e maleve shqiptare: Paç faqen e bardhë Kristaq Shabani e ju krijues të talentuar nga vendi dhe bota pjesëmarrës në këtë aktivitet të rëndësishëm kulturor. E ne falënderojmë sidomos të gjithë ata që festuan me ne diten e lume, 5 prillin, pranimin e Shqipërisë sonë në NATO. Por njëherazi është për t’u shqetësuar, se asnjë drejtues vendor nga Gjirokastra, Saranda nuk morën pjesë. Ishte dashuria për artin dhe kulturën shqiptare e Kristaq Shabanit, që me një pjesë të shpenzimeve të veta, përballoi këtë aktivitet.

Edhe një herë pastë faqen e bardhë !

 

*Gjon Neçaj

 

 

Hapet një dritare e re paraqitjeje zgjim ëndrrash e dëshirash…

 

 

 
 
 Lidhja Ndërkombëtare e Poetëve, Shkrimtarëve dhe Artistëve “PEGASI”ALBANIA

The International Association of Poets, Writers and Artists “PEGASI” ALBANIA

SIMPOZIUM I III NDËRKOMËTAR “MUZA POETIKE       PEGASI 2010”

                          

                  President                                Secretary General 

 

 

MAGJIA  E PËRKTHIMIT” 8-11 PRILL 2010


Jemi të gjithë Ëngjëj...Ejani të bashkojmë krahët dhe të fluturojmë së bashku...Fluturimi starton nga qyteti çudi. 

 

Gjirokastër-Përmet-Gjirokastër

   NË DATËN 08 PRILL2010, DITËN E ΕNJTE, ORA 15-00 Permet .Ora 19.OO  NË THE FIRST-FOOD  TOLA KATI (I SHTATË) ORGANIZOHET PRITJA E POETËVE, STUDIUESVE NGA VENDI DHE BOTA PJESËMARRËS NË SIMPOZIUMIN NDËRKOMBËTAR “M UZA POETIKE PEGASI 2010” ME TEMË  “MAGJIA E PËRKTHIMIT”. NË KËTË CEREMONIAL ORGANIZOHET NJË TAKIM I BUKUR POETIK, NJOHJE E QYTETIT TË GJIROKASTRËS SI  DHE INTERPRETATIM TË KRIJIMEVE TË AUTORËVE TË NDRYSHËM

MË DATËN 09 PRILL2010, DITËN E PREMTE, ORA 9.00 HAP SIPARIN NË BAR LULISHTE(KËNDI I LOJËRAVE) LAGJJA “18 SHTATORI” SIMPOZIUMI NDËRKOMBËTAR “MUZA POETIKE “PEGASI”2009 ME TEMË ”MAGJIA E ËPRKTHIMIT” ME FJALËT PËRSHËNDETËSE DHE ÇELJEN E PANAIRIT –EKSPOZE TË LIBRIT NDËRKOMBËTAR NË KUJDESIN E LIDHJES INTERNACIONALE “PEGASI” DHE SHTËPISË BOTUESE “MARIN BARLETI ” TIRANË. NË ORA 10.00 NË AMFITEATRIN E LULISHTES FILLOJNË KUMTIMET NGA POETET, STUDIUESIT SHQIPTARË DHE NGA BOTA. EVENTIMENT I RRALLË NË LINJËN E TIJ: KAQ SHUMË POETE PËRSËDYTI NË QYTETIN E GURTË, VENDLINDJE E TË DITURVE DHE INTELIGJENTËVE TË MËDHENJ…SARANDË -VLORË- FIER  

NË DATËN 10 PRILL 2010, DITËN SHTUNË, ORA 8.OO  NISJA E POETËVE PËR NË QYTETINE TIRANËS  NGA GJIROKASTRA 

VEPRIMTARI NË   SARANDË, VLORË, FIER

VIJON DITA E TRETË E SIMPOZIUMIT NDËRKOMBËTAR NË SARANDË EKSPOZE E LIBRIT SHQIP NGA SHTËPIA BOTUESE “MILOSAO” NJOHJE ME LETËRSINË E KRIJUESVE TË KËTIJ QYTETI“Mirëseerdhët në  SARANDË” fjala e Kryetarit të Bashkisë së SARANDËS.VIJIM FOKUSIM LETËRSIE.

VIJIMI I UDHËTIMIT NËPËR RIVIERËN E MREKULLUESHME TË JONIT. MBËRRITJA NË VLORË . KONTAKTIM ME KRIJUESIT E QYTETIT TË VLORËS, VIJIMI I PROGRAMIT PËR QYTETIN E VLORËS (UNIVERSITETI “ISMAIL QEMALI”

 

NË FIER  “DITA E PROZËS POETIKE”, KUMTIME PËR PROZËN POETIKE POSTMODERNE,MAGJIA PËRKTHIMIT. MARRJA PJESË NË PANAIR EKSPOZE TË LIBRIT TË LIBRAVE TË AUTORËVE FIERAKË,... VIJIM FOKUSIM LETËRSI

Mirëseerdhët në FIER ” fjala e Kryetarit të Bashkisë së FIERIT. 

KUMTIMI: “”Një këndvështrim mbi poezinë bashkëkohore FIERAKE” nga poeti NURI PLAKU DHE VLADIMIR MARKU ; PREZANTIM I KRIJIMTARISË SË SHKRIMTARËVE DHE POETËVE TASI PROKO  

DREKIMI në qytetin e Fierit

Dhe nisja për në Tiranë ora  15.30

Mbërritja në Tiranë dhe akomodimi 17.30 -  18,30 “Mirëseerdhët në TIRANË” fjala e Kryetarit të Bashkisë së TIRANËS z. EDI RAMA.   PËRSHËNDET PJEËMARRËSIT ZONJA Enrieta Sina, zëvendëspresidente e Lidhjes Internacionale “PEGASI” ALBANIA.

Vijimi i programit prezantim i letërsive të autorëve pjesëmarrës    TIRANË

   NË DATËN 11 PRILL 2010 , DITË E DIEL , ORA 09.00  NË Autoditorin e Universitetit VITRINA  Tiranë  VIJON DITA E KATËRT E SIMPOZIUMIT NDËRKOMBËTAR “Magjia e Përkthimit”, KUMTIME PËR LETËRSINË  POSMODERNE; VIZITË NË MUZEUMIN KOMBËTAR TË SHQIPËRISË DHE BILIOTEKËN KOMBËTARE DHURIM LIBRASH,  MARRJA PJESË NË PANAIR EKSPOZE TË LIBRIT INTERNACIONAL DHE TË LIBRAVE TË BOTUARA TE SHTËPIA BOTUESE “MARIN BARLETI “ TIRANË,...

 

 “DITA E ANTOLOGJIVE POETIKE”, KUMTIME DHE PREZANTIME PËR ANTOLOGJITË POETIKE ‘KORSI E HAPUR” (SHQIP), ITALIANE, GREKE, AMERIKANE, RUMUNE, TURKE, MONGOLE E TJERË.... Miting i madh poetik, interpretatim i poetëve pjesëmarrës në Simpoziumin ndërkombetar. Drekim. Shpërndarje çmimesh e titullimesh nga Lidhja e Krijuesve “PEGASI” dhe nga Lidhjet e Poetëve dhe Shkrimtarëve pjesëmarrës në këtë veprimtari.

 

KRYESIA E LIDHJES

SE POETEVE , SHKRIMTAREVE DHE ARTISTEVE   INTERNACIONALE

 “PEGASI”ALBANIA “Welcome fellowtravellers of the poetic course”

Dino Kubatis, president of the Writers and Poets’ Association “Cafeteria of Ideas” Greece

Welcome speech by the Honored guests of the Symposium”

TERESINKA PEREIRA, President of the International Writers Association (I.W.A) Ohio (USA)

 PANAJOTA ZALONI HRISTOPOULOU, PRESIDENT OF THE ASSOCATION “XASTERON” AND DIRECTOR OF THE MAGAZINE “ KELENO” ATHENS GREECE

DIMITRIOS KRANIOTIS, PRESIDENT OF WORLD POETS SOCIETY (W.P.S)    

          Dino Kubatis, President i Lidhjes së Shkrimtarëve dhe Poetëve “KAFE E IDEVE” GREQI

Dino Kubatis, President of the Poets and Writers Association “Caffe of the ideas” Greece

 

Përshëndesin të ftuarit e Nderit të Simpoziumit

Greetings by the honor guests of the symposium

TERESINKA PEREIRA, PRESIDENTE E LIDHJES SË SHKRIMTARËVE dhe ARTISTËVE NDËRKOMBËTARË (OHAJO SHBA)

TERESINKA PEREIRA, PRESIDENT OF THE INTERNATIONAL WRITERS ASSOCIATION (OHIO USA)

Domenico Delefice        “POMEZIA NOTIZIA” ROMA, ITALY

          Francesco Azuela (Bolivi)          Alejandra Craules Breton (Meksike)

 Nadia Cella Pop, (Rumani)   Nina Gonçarova Siberia (Rusia)                                    

                               

PANAJOTA ZALONI HRISTOPOULOU, PRESIDENTE E LIDHJES “XASTERON” dhe drejtore e botuese e revistës “ KELENO” ATHINË, GREQI    

Dimitris P. Kraniotis, President i Lidhjes së Poetëve Bashkohorë W.P.S

Dimitris P. Kraniotis, President of the world Poets Society W.P.S

 LIDHJA E POETËVE IPTRC me President ZHANG ZHI (KINË)  http://iptrc.blogspot.com

Tozan Alcan, Instituti Letrar Turk, Stamboll, Turkey

Tozan Alcan, Turkish Literary Institutions Istanbul, Turkey

   Tozan Alkan                          Neşe Yaşın Qipro   Gunsel Djemal, Angli   Muharrem Kurti, Kosovo(KLUBI GJON KAZAZI)

 

Patrich Sammut, Zëvendëspresident i Lidhjes së Poetëve Maltéese

International Poetry Almanac  poet Hadaa Sendo (Mongoli)

Govanna Volti Lombardi  Academia AUSTRALI

Beniamin Yzon U.P.L.I                      SHBA

In the theatre

Hour 09.30- 13.30

1.Reference ( consisting of five speeches):

Magjia e Përkthimit… Letërsia shqipe dhe shkëmbimi universal i vlerave  nëpërmjet tejnjohjes së saj, mekanizmi i konkurrimit”

(Shqipëri, Kosovë, Maqedoni,  Mal i Zi  , Greqi, Itali e tjerë)

 

Magic of translation… Albanian Literature and Universal Exchange of Values through its deep understanding. Mechanism of the competition.

Innovation and the magic of translating”

Lediana Paja (SHBA) “ Përkthimi, ky çelës i globalizmit kulturor

2. Speech Lediana Paja (USA) “ Translation, this key of the cultural globalism”

Shqiponja Duro "Lucretius...rruzulli kercen mbi re"  "Lucretius...de aarde danst op haar wolken"    (Hugo Claus)

dhe :Micro-aspekte nga Letersia Moderne Belge

 

the beginning of the focussing of  literature

ismail kadare (FOKUSIM I VEÇANTE I SIMPOZIUMIT )

ismail kadare (A special focusing of symposium)

Kumtim: “ “NJË RAST ADMIRUES DHE pËRFAQËSUES I NJË lETËRSIE TË NDRITSHME ”

Anton Papleka,W.P.S poet, përkthyes, studiues

3. Speech:

An admiring case and representative of a shining literature”

Anton Papleka,W.P.S poet, translator, scolar

4. Speeches:”He, who brougut in Albanian tue great morles, the trensleter pet”

 Petro Zhej Mjeshtri i madh i përkthimit

Petro Zhej a great master of translation

 Poetja Mimoza Ahmeti

Mimoza Ahmeti W.P.S Fituese e Palmës së Artë në Festivalin e Poezisë San Remo 1998

Referim për veprat:

Një profil magjik në zbulesën e  botësisë femërore” (Sa e këndshme e hidhur të jesh femër)

Mimoza Ahmeti W.P.S Winner of the Golden Palm in the Festival of Poetry Sanremo Italy 1998

Referim për veprat: (Reference of the works):

5. “A magical profile in the discovery of the female’s world” (what a bitter kindness to be a female)

 

Ich liebe dich, Adlia” love store ,“Bëhu i bukur”, “Sidomos nesër”, “Delirium”, “Pjalmimi i luleve” vëllime poetike,  ‘Arkitrari”, “Gruaja haluçinante” romane” “ Ça va Albania “Ese;  “Absurdi Koordinativ” ese.

 “Value, shape, meditation, grand individualities (Ismail Kadare, candidate for NOBEL Price), “Risi në poezinë bashkëkohore shqipe” ( Albania, Kosovo, Macedonia,  Montenegro and diaspora and Arbereshe, arvanites

 

Interpretative recitation ( Albanian, English, Italian) by the poets of the Albanian regions Albania, Kosovo, Macedonia, Montenegro, diaspora and by the emigrant poets.

 

Fokus letërsia shqiptare (PEGASIANE)

Focus Albanian literature (of Pegasi) representative

 Kumtim: “Kristaniada poetike e poetit Kristaq F. Shabani”

6. Speech: “Poetical Kristaniada of the great poet Kristaq F. Shabani”

Kristaq F. Shabani Albania,President i Lidhjes Internacional të Poetëve, Shkrimtarëve dhe Artistëve “PEGASI” ALBANIA  I.W.A, W.P.S INTERNATIONAL WRITERS ASSOCIATION

 “A  SEAT IN HEAVENS” Nadia Cella Pop

The Opening of the Curtain (poem)

«A passage of answers in a mirror of the soul » poem (“Pronori A.B dhe Asma e lindur”)

Autumn Joy”  A poem (“Virtyti I  Thyer

Elegy of the Angel” (Anthology of Poetry of Greek Literary Writers 2007)  Vasiliki Kalahani

Kumtim: “Kryefjala e Fatales” roman i prozës poetike nga Mag. Anton Gojçaj (Mali i Zi)

Speech: “The outer and inner truncating, the novel “the subject of the fatality” novel of poetical prose by Mag. Anton Gojçaj (Mali i Zi)

Kumtim : “Qiparizi i dhimbjes njerëzore” (PULSI I DHIMBJES, IL POLSO DEL DOLORE)

Speech: “The Cypress of human sorrow” (PULSI I DHIMBJES, IL POLSO DEL DOLORE)

Kumtim: “Bota e ylbertë me njëqind botë” Petro Dudi për librin “I vij rrotull Pomonës” “Virtyti i gënjyer”

Speech: “The rainbow world with a hundred worlds” Petro Dudi for the book “comminig round Pomona” “cheated virtue”

Eol, I pray” poems

Chrysanthemum  (Yellow-white chrysanthemum) Paradoxes hajk and epigram  Florentin Schamarache SHBA

Nw Fokus (In Focus) Prezantim i veprave  (Introduction of works)

 Speech   “Poetic bringings in the poetry of the free creative space and competition ” (pegasian critical thought)

 

Petro Dudi, poet, writer W.P.S

 Dino Çiço W.P.S

Kumt: “Poezi e lirshmërisë dhe e mesazhit dinamik”

7. Speech: “Poetry of freedom and dynamic message”

Eci në dhimbjen time”, “Nuk i dua retë”, “Filloi të ngrohë dielli i akullt” vëllime poetike

Kumt: “Fabula , një këndvështrim ndryshe i realitetit “

Speech: “Fables , a different point of view of the reality“

(“Kam Dajko Kalin”, “Kush do të bëhet Mbretëreshë?” “Është Gomar, vërtet gomari?”

 Thoma Papa  GJIROKASTËR “Sekreti i një gruaje të çuditshme”

Thoma Papa  GJIROKASTËR “The secret of a strange woman”

 9. Kumt: “Metafora e një jete realistike”   Leta Kucohera I.W.A

Speech: “The metaphor of a realistic life”   Leta Kucohera I.W.A

 Letërsia e së ardhmes Literature of the future

Skulpturë dëshirë në qiell manovrimi” vëllim poetik i poetes dhe përkthyeses Majlinda Shabani (Aleksandra)  U.P.L.I, W.P.S

Sulpture of desire in the manouvring sky“ a poetical volume of the translator Majlinda Shabani (Aleksandra)  U.P.L.I, W.P.S

Kumt “KODIM I FJALËS POETIKE NË QIELLIN E MANOVRIMIT LETRAR”

        Remzi Salihu, kritik letrar, poet  Shkup,  FYROM

10. Speech “Coding of the poetical word in the sky of the literary manouvring”       

Remzi Salihu, Literary critic ,  poet  Scopje,  FYROM

Gerda Dalipaj W.P.S (France) “Zgjidh nyjet ”

Risitë e një poezie ndjenjësore dhe figurative”

          Echard Pistrich , Gjermani

11. “Novelties of a senciational and figurative poetry”

          Echard Pistrich , Gjermani

 12. Enertin Dheskali (Vlorë), Ivana Dervishi (Durrës), Shukrane  Vuda, Murat Memallaj Elefteria Kallojeri, Yllka Ponde, Asim Peta, Hadër Mevlani, Theodhori Nikolla, Alketa Ponde, Silvana Hazati  e tjerë.

 NË FOKUS LETËRSIA E KRIJUESVE EMIGRANTË

Literature of emigration

Nga krijuesit shqiptare te emigruar në Botë ( From the Albanian authors):

Lediana Paja (SHBA) “ Përkthimi, ky çelës i globalizmit kulturor

Shqiponja Duro (Belgjike) "Lucretius...rruzulli kercen mbi re"  "Lucretius...de aarde danst op haar wolken"    (Hugo Claus)

dhe :Micro-aspekte nga Letersia Moderne Belge

Klara Buda (Francë)  romani “Kloroform“, “Trajtesa origjinale e dinamike në një interpretatim“skenim“ protagonistik“.

12. Klara Buda (Francë)  the novel “Kloroform“, “the original and dynamic treatment in an protagonstic interpretation.

 Xhemajl Rudi (Zvicër), Adelina Dardha (SHBA)

 FOKUS: Letërsia e sotme kosovare the contemporary literature of Kosovo

Miradije Ramiqi W.P.S (KOSOVA)

Analizë e vëllimit poetik “Heshtje e kthyer”

13. “THE RETURN OF THE BROKEN SILENCE”

Kumte të shkurtër:

 A poetic fresco of Pain Remebrance” by  Agim Vinca

Freskë poetike e dhimbjes dhe e kujtimit” nga Agim Vinca (Elefteria Kallojeri)

The Lady of Love and Longing for Freedom” by Marinena Lica, Buchurest

Zonja e dashurisë dhe e etjes për liri” (Domma iubirii istei de libertate” nga Marilena Lica, Bukuresht(Kristo Stoja)

Queen Teuta’s Dual Soul” by Mihail Antonesku, Buchurest

Shpirti i dyfishtë i mbretëreshës Teuta” nga Mihail Antonesku Bukuresht (Alketa Ponde).

Has published the following books of poetry: “Shivering Colors” (1981), “Rain in the Mirror” (1990) and “Kingdom Whisper” (1990), “The  return of the broken silence” 2008.

 Miradije Ramiqi, Pozharan, 1953, KOSOVO a poet and painter, is an already well-known artist. Apart from her participation in numerous fine arts individual and collective exhibitions, she has published the following books of poetry: “Shivering Colors” (1981), “Rain in the Mirror” (1990) and “Kingdom Whisper” (1990), “The  return of the broken silence” 2008.

 14. Radije Hoxha “Mosdija”roman

Fokus Letërsia italiane

Një vështrim për poezinë e sotme bashkëkohore italiane” Domenico Defelice, Prof. Flavia Lepre Universitet i Aragonës

15. Speech “A look at the contemporary Italian poetry” by Domenico Defelice, Prof. Flavia Lepre University of Aragona”

 « Një mënyrë ndryshe për të bërë poezi » « Deti im” Prof. Flavia Lepre Universiteti i Aronës, Itali

 «A different way to make poetry » « My Sea” Prof. Flavia Lepre Arona University, Italy

A different way to create poetry “Deti im” By Prof. Flavia Lepre Italy

 « POMEZIA NOTIZIE »“Isola del Cielo” Ed U, M.E, 2005 2.Tito Cauchi

Giovanna Maria Muzzu

 Speech :“Dream of the Newborns“ by

Paficio Top

 Domenico Defelice “Nenie ballate e canti”

 Sandro Alegrini “Percorsi di lettura per Domenico Defelice  con prefazione di Angelo Manitt

Geografia di mattino” e altre poezie di Gian Piero Stefanoni

 FOCUS: Domenico Defelice, Flavia Lepre, Gorgina Busca Gernetti, Adriana Mondo, Sandro Allegrini,Sandro Angeluci, Maria Elena Di Stefano, Loreta Bonuci, Nikoleta Scalera, Anna Vetura, Vittorio Baccelli, Bianca Madeccia, Gabriella Gianfelici,

Fokusim i letërsisë së sotme moderne greke

Focusing of the Greek contemporary modent literature

Një këndvështrim  meditativ për poezisë e sotme greke, dallesat dhe prurjet”

Dino Kubatis poet,   Zaharulla Gaitanaki, poete, përkthyese                                                      

16. Speech:“ “A meditative point of view for the contemporary poetry, particularities, and bringings” Dino Kubatis poet,   Zaharulla Gaitanaki, poetes, translator

 17. « Le lieu et le temps facteurs d'inspiration poétique »

IRO ALEKSANDHRAKI

 Jota Fotiadhi Ballafuti   Leta  Kucohera    Iro Aleksandhraki (Greqi)

Panajota Hristopulu Zaloni (Greece)

Poetry of value and individual art in focus the book “Pikturoj nw det tw bardhw ” Galoping of the blue horse” pwrmbledhje poetike  of  Panajota Hristopulu Zaloni translated in Albanian

 18. KUMTE TW TJERA: other speeches

1.  IRO HRISANTHI ALEKSANDHRAKI

Iro Hrisanthi Aleksandhraki “Puthëruar nga yjet e shenjtë”(Kissed by the Heavenly Stars (Dritan Kardhashi), Bacciato delle stelle divine(Aleksandra Shabani), Marin Barleti 2009

Kumt:

 “Aftësia latuese,lëmimi inteligjent e indulgjent, krijimi i të patriturës së bukuruar si dhe dalja e të beftës...

Iro Aleksandhraki “poezon” në shqip

Speech:“The ability of carving, intelligent of the beatified surprize, and the emergence of dramatic

Iro Hhrisanthi speaks in Albanian

Bacciato dalle stelle Divine”

Gjirokastwr(Tiranw)

2. LETA KUCOHERA I.W.A

Leta Kucohera “Koha e përjetëshme” ( ΑΪΔΙΟΣ ΧΡΟΝΟΣ, Eternal Time, Il tempo Eterno) Marin Barleti 2009, Triptico em sete idiomas (Trittico in sette lingue, Triptych in seven  languages)

Një poezi “fluturuese, befasuese, diagramë poetike dhe figurative”

Një prurje inteligjente në shqip

Speech:“A “Flying, surprising, figurative and poetical diagram”poetry

An intelligent bringing in Albanian

Note critiche da Renza  Agneli, ITALY

Notë kritike nga Renza Agneli

 

3. JOTA FOTIADHU- BALLAFUTI  I.W.A

Jota Fotiadhu- Ballafuti “Me zogjtë e bardhë të qiellit” ( Με τ’ασπροπούλια τ’ουρανού,

With the white birds of the sky” by Dritan Kardhashi W.P.S, Con gli uccelli bianchi del cielo (Aleksandra Shabani) 

Trajtesa e temave të mëdha , plagëhapëse “amortizim sjellës shpirtëror” dhe eliminacioni”

Speech:“ “Treatments of great, wounding subjects and “spiritual amortizacion” and elemination”

 

4. Grotesque: A beautiful, special leter…

VASILIKI KALAHANI I.W.A writer, translator, critic

Ligjëratë:

VENDI DHE NJË KOMB KA NJË SHPIRT. KJO BOTË NË VETVETE ËSHTË SHUMË E MADHE, SHPIRT I PALIMITUAR DHE ÇDO GJË NË KËTË TOKË I PËRKET PËRJETËSISË, SHPIRTIT TË BUKUR”.

Speech:“ “The country and a nation has a soul. This world verily is very big, an unlimited soul and everything in this world belongs to the eternity, the beautiful soul”  by Vasiliki Kahahani, potess,    Corinthia Greece

Orët”(poezi, kritikë në gjuhën greke dhe anglisht”

Më djeg Erosi i Qiellit” (botim në tri gjuhw shqip, anglisht, greqisht)

(Anthology of Poetry of Greek Literary Writers2001,  2007)

Përkthyese e dhjetra librave poetikë në gjuhën angleze nga greqishtja

Përkthyese e librit ““Elegy of the Angel” të poetit Kristaq F. Shabani

 

5. Potis Katrakis W.P.S

Speech:“ “The unforeseen” poetry  translation by Zacharoula Gaitanaki, I.W.A

Foreword by Dr. Shujaat Hussain

e-mail drshujaat@rediffmail.com

Interpretations from the postmodern greek poets in Albanian and greek (Anthology “open lane“ 1 and “Open Lane“ 2 Greek

15.00- 18.00 lunch and relax

 Hoour  18.00 09.04.2010

Turqi

FOKUS: LETËRSIA MODERNE TURKE

19. IN FOCUS: MODERN TURKISH LITERATURE

 

Speech:“

Letërsia e sotme moderne turke, risi dhe analitikë”

THE CONTEMPORARY MODERN TUKISH LITERATURE, NOVELTY AND ANALYTICS”

        Attila Elustun            Seref Ozturk              Ahmet Omeraga        Marius Surleac

Tozana Alcan, Atilla Elüstün (YOKTUR AŞKIN ORTASI)

Analytics Analitika për  veprat e Betül Dünder ,Emel İrtem , Tozan Alkan , Ahmet Omeraga, Seref Ozturk                     

Sebahattin ABI ( TV “Balcan“), Şeref Bilsel, CENGIZ ORHAN “HOŞ]AKAN YETERLi ZAMAN”

Prezantim i revistës së Institutit Letrar Turk  Tozan Alcan introduction of the magazine of the literary Turkish Institution the poet Tozan Alcan

FOKUS LETËRSIA QIPRIOTE (TURQI) focus cypriote literature

Speech:“

Kumtim: “Përkthimi i letërsisë turke dhe vlerat e saj në arenën ndërkombëtare letrare“

Günsel Djemal London

Speech: “Translation of the turkish literature and its values in international literary arena“

Günsel Djemal London

 

Analitikë:  ” Letërsia e sotme  moderne qipriote (turke)“

Analytics:  ” The modern cypriote (turkish)literature“

 

 Neşe Yaşın

Analitikë  e veprave te poeteve  (Analytics of the works of poets)

Günsel Djemal London,  Neşe Yaşın  

DiLiMiN DOKUNUŞU (TONCH OF MY TONGUE”)

Interpretime nw anglisht, shqip dhe turqisht  

Interpretations  in Turkish, English, and Albania

 20. FOKUS (FOCUS):

 Letërsia amerikane, angleze, franceze, indiane, argjentinase, izraelite, rumune, Hong Kong me përfaqësuesit e botës shkrimore më në zë.

 

American, English, French, Indian, Argentinian, Israeli, Romanian, Hong Kongian literature with the most popular representatives of the world of letters.

 Speech “Stylistic diversity, a living phenomenon shaping the individuality”                 Patrik Sammut Vice President of the writers’ Associaion  in Malta.

 Speech:

 “STYLISTIC DIVERSITY, A LIVING PHENOMENON SHAPING THE INDIVIDUALITY”

Patrick Sammut, Malta, March 2009 Vice-President Maltese Poets Association (founded 1975)

Kumtim “Larmiteti sistilistikor, mesazhimi dukuri gjallësore në formim individualiteti”                

Patrick Sammut N/Kryetar i Lidhjes së Shkrimtarëve Maltë

(Teresinka Pereira, BRASILIAN-AMERICAN , Agnes Lam HONG KONG,  Stephen Morris from Birmingham, England, Tholana Ashok Chakravarthy from Hyderabad, INDIA  , Ada Aharoni, ISRAEL,  Nadia Cella-Pop ROMANIA,

Manuel Lasso, Argjentinë)

Kumt:

Pickimi i shërbëtorit nga një fluturues blu”

                 nga Kristaq F. Shabani

Frei Beto një  autor superstar brazilian në Venezuelë”

 

Pickimi i shërbëtorit nga një fluturues blu”

                 nga Kristaq F. Shabani

Frei Beto a superstar Brasilian author in Venezuela”

 

Përfaqësuesit tipikë të poezisë së sotme amerikane

The typical representatives of contemporary American Literature

 

Ëndrra e të sapolindurve“ e poeteshës Teresika Pereira   nga Paficio Topa, kritik letrar Romë  “Teresinka Pereira flet shqip“  përkthim i realizuar nga Aleksandra(Majlinda) Shabani.

Typical representatives of the contemporary american poetry”

Dream of the newborns“ of the poetess Teresika Pereira by Paficio Topa, lietrary critic, Roma. “Teresinka Pereira speaks albanian“

 

21. NË FOKUS  LETËRSIA GJERMANE

 “LIRIKA MODERNE DHE AVANGARDJA NE LETERSINE GJERMANE “

    nga   Remzi Salihu, poet, kritik, botues IRJM (SHKUP)

          Echard Pistrich , Gjermani

 

In FOCUS   German     LITERATURE

LIRIKA MODERNE DHE AVANGARDJA NE LETERSINE GJERMANE “

the avanguard, modern lyrics of the German Literature

 by  Remzi Salihu, poet, critic, publisher IRJM (SCOPJE)

          Echard Pistrich , Gjermani GERMANY

 

Fokus: Letërsia Rumune

22. Fokus: Letërsia Rumune

FOCUS  ROMANIAN   LITERATURE

Speech “The present inovation in postmodern romanian poetry” Nadia Cella Pop, candidate for “Nobel” Price. 

   Kumtim “Risia prezente në poezinë postmoderne rumune” Nadia Cella Pop, kandidate për Çmimin Nobel

Speech: “ REFLECTIONS ON THE CYNIC AND ICOHERENT ROMANIAN  POSTMODERN POETRY”

       

Nadia Cela Pop , Rumania

Poezia e sotme bashkohore në Rumani dhe përfaqësuesit e saj tipikë” nga Prof. Dr. Dorin Popa (Interpretatim në shqip për të dy poetët pjesëmarrës)

Speech:

The contemporary of today in Romania and its typical representatives” by  Dorin Popa (Interpretation in Albanian for two participant poets)

Prezantim i veprave te autorwve rumunw:

Introduction of the works of the Romanian authors

Nadia Cella – Pop “SENIORIA CUVANTULUI” (La Signorie du mot, The Lordship of the word, Volum multilingv23. FOKUS LETËRSIA PARADOKSALE

IN FOCUS  PARADOXAL   LITERATURE

Florentin Smaradache SHBA

USA  “The Paradoxist Distich Theory” by Prof, Florentin Smarandache

University of New Mexico, Gallup, NM 87301, USA

 Speech:

 Speech: “Characteristics, distinguishments of the paradoxal poetry in USA” Prof. Fiorentin Skamarache, University of Mexico USA

The PARADOXIST DISTICH consists of two verses, antithetic to each other, but which together amalgamate in a whole defining (or making connection with) the title.

 Kumtim: “Karakteristika , dallesa të poezisë paradoksale në SHBA”

Prof. Florentin Skamarache, Universiteti i Meksikos SHBA

*E-N-C-Y-C-L-O-P-O-E-T-R-I-A

*Everyhings Is Poetry&Nothing is Poetry Fiorentin Smarandache

*Fifth International Antology on Paradoxism

*Paradoxist distiches

*Emigrant to infinity poetry

*INTERNATIONAL  DIMENSIONS OF PARADOXISM

Interpretatime nga  poetët grekë, italianë dhe të tjerë  në universitet (letërsi , italisht, greqisht, anglisht)

dhe muzikë, interpretime këngësh nga këngëtarët

 

INTERPRETATIONS BY ITALIAN, GREEK ALBANIAN POETS, etc., in the university (Albanian, Italian, Greek, English) and music, interpretations of songs by the singers

 SARANDA

 10 PRILL 2010 E shtunë

                                                                          

   NISJA E POETËVE PËR NË QYTETIN E  SARANDES 

Ora 7.30 VIJON DITA E TRETË E SIMPOZIUMIT NDËRKOMBËTAR NË SARANDË, EKSPOZE E LIBRIT SHQIP NGA SHTËPIA BOTUESE “MILOSAO”, KUMTE   dhe NJOHJE ME LETËRSINË E KRIJUESVE TË KËTIJ QYTETI“. “Mirëseerdhët në  SARANDË”, fjala e Kryetarit të Bashkisë së SARANDËS.

VIJIM FOKUSIM LETËRSIE, KUMTE

 

    Leaving of poets to the town of Saranda 

Hour 7.30 continues the third day of the international symposium in saranda, book show by the publishing house “MILOSAO”, speeces and introduction to the literature of the authors of this town. “Welcome to Saranda”, wecoming speech of the head of the municipality of Saranda Mr. Edmond Gjoka.

Continuance focus in literature

 

1. JOTA FOTIADHU- BALLAFUTI  I.W.A

Jota Fotiadhu- Ballafuti “Me zogjtë e bardhë të qiellit” ( Με τ’ασπροπούλια τ’ουρανού,

With the white birds of the sky” by Dritan Kardhashi W.P.S, Con gli uccelli bianchi del cielo (Aleksandra Shabani) 

Trajtesa e temave të mëdha , plagëhapëse “amortizim sjellës shpirtëror” dhe eliminacioni”

Speech:“ “Treatments of great, wounding subjects and “spiritual amortizacion” and elemination”

 

2. NË FOKUS LETËRSIA E KRIJUESVE EMIGRANTË

Nga krijuesit shqiptare te emigruar në Botë:

Lirika e syrit“ Dashnor Selimi (Selanik) W.P.S,

Iliaz Bobaj (Patra) W.P.S , “Përvijimet e një krijimtarie të mbartur me origjinalitet

 

Lyrics of the eye“ Dashnor Selimi (Thessaloniki ) W.P.S,

Iliaz Bobaj (Patra) W.P.S , “the continuance of a creativity kept with care.

 

Introduction of the authors

Lediana Paja (SHBA) “ Përkthimi, ky çelës i globalizmit kulturor

Klara Buda (Francë)  romani “Kloroform“, “Trajtesa origjinale e dinamike në një interpretatim“skenim“ protagonistik“.

Agim Basha (Athinë), Xhemajl Rudi (Zvicër), Adelina Dardha (SHBA)4.  KRISTINA KARAJANI

The wings of butterfly” Translantor by Mrs. Stephie Drown

«Τα φτερά της πεταλούσας»

5. Kostas Stefanopoulos

Μικροί Θεοί σε  Απολλώνια Πελάγη” (Little gods in Apollonian  Pelaga)

6. Kosta Varnalis “Monologu i Momos” përkthyer nga greqishtja Spiro Çika

6. Kosta Varnalis “Monologue of Mormo” Translated from Greek, Spiro Çika

10 PRILL 2010 E shtunë

                 ORA 12.30 VIJIMI I UDHËTIMIT NËPËR RIVIERËN E MREKULLUESHME TË JONIT VLORË –FIER

               Hour 12.30 Continuing the travel to the wonderful riviera of Ion VLORE –FIER

 

VLORË: HOMAZH LETRAR PËR VEPRIMTARINË LETRARE TË SHKRIMTARIT PETRO MARKO (NËMEDIATEKËN E UNIVERSITETIT “ISMAIL QEMALI “ KUMTE.

Petro Marko

VLORA: LITERARY HOMAGE FOR THE WRITER PETRO MARKO (IN THE UNIVERSITY “ISMAIL QEMALI “  SPEECHES.

 Poeti Albert Abazi

Mediateka e Universitetit “Ismail Qemali”

 1.      FOKUS: LETËRSIA E SOTME (MODERNE) RUSE

IN FOCUS     MODERN RUSSIAN  LITERATURE

Penelata eseniniane përherë e freskët“

Agron Shele W. P.S

 “ESSENINIAN PEN FOREVER FRESH“

Agron Shele W. P.S

 KUMTIM: “Lirika potsmoderne ruse ngrohtësi dhe rrushkullim ndjenjësor“ (i fokusuar poeti rus Adolf Shvjedçikov te libri i tij “Gruaja që dashuroj“ Murat Memallaj, poet, përkthyes

4. Speech:“Postmodrern russian lyric warmth and emotional undulation“ (in focus the russian poet Adolf Shvjedçikov in his book “Woman I love“ Murat Memallaj, poet, translator

 Kumtim: Një vështrim për letërsinë e sotme moderne ruse (siberiane)

Prezantim i veprës shkrimore te poetes shkrimtares  Nina Goncharova

Nina Goncharova

A  LOOK ON THE MODERN RUSSIAN LITERATURE (siberian)“

Prezantim i vepres shkrimore te poetes shkrimtares  Nina Goncharova

INTRODUCTION TO THE WRITTEN WORK OF THE POETESS Nina Goncharova2. Jorgos Nikolopoulos     ΓΥΑΛΙΝΕΣ ΒΑΡΚΕΣ Varkat e qelqta(Glassy boats)

Artemis Vazirjianxiki ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΑΙΩΡΟΥΜΕΝΕΣ Gra lwkundwse(Tossing women)

1.  Në focus Letërsia indiane

IN FOCUS Indian literature

 Tholana Ashok Chakravarthy

K. K. SKRIVASTAVA

An Armless Hand Writers” “INELUCTABLE STILLNESS” (A collection of poems)

4. NW FOKUS LETWRSIA MALTEZE

Letërsia malteze, përfaqësuesit e saj në shekullin e fundit”

 IN FOCUS   MALTESE LITERATURE

 “Letërsia malteze, përfaqësuesit e saj në shekullin e fundit”

Maltese Literature an`d its representatives”

5. Letërsia maqedonase

IN FOCUS    Macedonian LITERATURE

Kalosh Çeliku i fokusuar vëllimi poetik “ EHU”

Focused in the poetical volume “Ehu”

Troçësia dhe lakonizmi në një krijimtari ndryshe”

 “Laconism in a different creativity”

Nuri Koleci “Rrjeta e hijeve” poezi poems

Rami Kamberi “Liria dhe Pozia”(Pena në kërkim të lirisë) (Sadudin Gjura)

Kalosh ]eliku: “Dashuria hyjnore dhe dehja e Mistikëve”(E fokusuar Flora Kastrati)

 Letërsia e shqiptarëve të Malit të Zi

Anton Goj/aj

 Kumte: Një vështrim kritik për romanin “Passio” të Aton Goj/aj

Mendimi i ri kritik në Mal tw Zi”

 Fier

 ORA 16.00 NË FIER  “DITA E PROZËS POETIKE”, KUMTIME PËR PROZËN POETIKE POSTMODERNE, MAGJIA PËRKTHIMIT.

     Jakov Xoxa            Sejfulla Malëshova

Hoour 16.00 In FIER  “Day of poetical prose”, speches for the postmodern poetical prose, magic of translation.

 At the University     Fier

 Greets the participants of the symposium “Poetic Muse” “PEGASI” 2010 Rector of the University Proff. Assoc.

 HOMAZH LETRAR PËR SHKRIMTARIN Jakov Xoxa  , Sejfulla Malëshova. MARRJA PJESË NË PANAIR

 EKSPOZE TË LIBRIT TË LIBRAVE TË AUTORËVE FIERAKË,... VIJIM FOKUSIM LETËRSIE

Mirëseerdhët në FIER ” fjala e Kryetarit të Bashkisë së FIERIT. 

KUMTIMI: ”Një këndvështrim mbi poezinë bashkëkohore FIERAKE” nga poeti Haxhi Kalluci W.P.S; prezantim i KRIJIMTARISË SË SHKRIMTARËVE DHE POETËVE TASI PROKO W.P.S,Brunilda Boçova,Nuri Plaku, HAXHI KALLUCI, MAJLINDA RAMA W.P.S .

Roli dhe  Ndikimi i Letersise Fierake ne Letersine tone Kombetare –Nuri Plaku

Pasqyrimi tradites dhe risise se letersise shqiptare postmoderrne

 ne letersine boterore-Vladimir Marku

-Kendveshtrim i sensualitetit dhe botes krijuese te femres shqiptare me referim rreth poezise se Brunilda Boçova –Eleni Liçi

 VIZITË NË QYTETIN ANTIK TË APOLONISË.

 Show of the books of other authors from FIER,... continue the focusing in literature 

 “Welcome to Fier” welcoming speech of the head of municipality of Fier

Speech: ”A point of view on the contemporary poetry of the town of Fier by the poet Haxhi Kalluci W.P.S; introduction of the creativity of the wirters and poets TASI PROKO W.P.S, HAXHI KALLUCI, Brunilda Boçova,Nuri Plaku,MAJLINDA RAMA W.P.S. Visit in the antique town of Apollonia.

                                 

Haxhi Kalluci   Nuri Plaku      Tasi Proko         Fadil Shehu     Bujar Rama      Brunilda Boçova  Enertin Dheskali ,Gentjan Banaj , Vladimir Marku    Eleni Liçaj etj

  Vijimi i programit prezantim i letërsive të autorëve pjesëmarrës 

Continuance of the schedule introduction of literature of the participant authors.

1.      FOKUS LETËRSIA ANGLEZE

IN FOCUS     English LITERATURE

Angli: Speech: “Analitike letrare për letwrsinë angleze“

England: Speech: „literary analytics for English Literature“

 Corina Papouis, Shoun Thompson

2. Eftichia Kapardeli I.W.A W.P.S

Zambaku  egër” (hajk) (shqip, greqisht

«ΓΑΛΑΖΙΑ  ΑΓΡΙΟΚΡΙΝΑ»

Kumt: “Rrugët e reja të ëndërrimit”

Kristaq F. Shabani I.W.A, W.P.S

             “Men/uria  e jetës vetiake në një vepër”

Zaharulla Gaitanaki I.W.A, W.P.S

2.      FOCUS: LETËRSIA BOSHNJAKE

IN FOCUS   BOSNIAN  LITERATURE

 

Kumtime të tjera:  

Other speeches

Poetja Seida Beganoviq:“ Risitë në krijimtarinë poetike të krijuesve boshnjakë”(shqip, anglisht),

Otresanje pepela” , “Graničici”

Poetess Seida Beganoviq:“ Novelties  in the creativity of the bosnian writers”(Albanian, English),

Otresanje pepela” , “Graničici”

 

3.      FOCUS : LETËRSIA POLAKE

IN FOCUS    POLISH LITERATURE

 “Poezia postmoderne në Poloni, përfaqësuesit tipikë të saj në ditët e sotme”

 Krupka, President i Lidhjes së Shkrimtarëve Polakë

Postmodern poetry in Polonia, its typical representatives in the present days”

 Krupka, President of the Polish writers Association

 ORA 18.00 Nisja nga Fieri

 Mbërritja në Tiranë dhe akomodimi 20.00 -  21.00 (Akomodim)

ORA 21.00 dhe Darka

  PËRSHËNDET PJESËMARRËSIT Poetja Enrieta Sina, Zëvendëspresidente e Lidhjes Internacionale “PEGASI”, ALBANIA.

 Hour 18.00 leaving Fier

Arrival to Tirana and accomodiation  20.00 -  21.00 (Accomodation)

In the town of flowers, accommodation in the ……….Hotel and Dinner……..

 Hour 21.00 and Dinner

 Greets the participants the poetess Enrieta Sina, Vice President of the International Association  “PEGASI”, ALBANIA.

 

21. 30 - 23.00 Welcome and Dinner – party in TIRANA

TIRANË

 TIRANA (ALBANIA) SANDAY  11.04.2010

      Theofan Stilian Noli              Lasgush Poradeci            Sejfulla Malëshova             

      Gjergj Fishta                  Migjeni              Rexhep Qosja                      Dritëro Agolli

 11 PRILL 2010 ditë e diel (UNIVERSITETI  VITRINA)

  ORA 09.00 VIJON DITA E KATËRT E SIMPOZIUMIT NDËRKOMBËTAR “Magjia e Përkthimit”, KUMTIME PËR LETËRSINË  POSMODERNE; VIZITË NË MUZEUMIN KOMBËTAR TË SHQIPËRISË DHE BIBLIOTEKËN KOMBËTARE DHURIM LIBRASH,

 MARRJA PJESË NË PANAIR EKSPOZE TË LIBRIT INTERNACIONAL DHE TË LIBRAVE TË BOTUARA TE SHTËPIA BOTUESE “MARIN BARLETI“ TIRANË,... Ekspozitë e Piktorit të Merituar, Ksenofon Dilo,

Shfaqe e Kompanisë teatrore “Çajupi” të regjisorit Kiço Londo

 11 PRILL 2010 ditë e diel

Aktiviteti Zhvillohet ne Abientet  e Universitetit Privat  “Vitrina”

(ne fokus)

 Violeta Alimuçaj  Melda Ribaj       Demir Gjergji Anila Kapexhiu  Ivana Dervishi   etj.

 Hour 09.00 continues the fourth day of International Symposium “Magic of Translation”, Speeches on postmodern literature; Visit in the national museum of Albania and the national library present of books,

taking part in the fair show of the international book and the books published by the publishing house “MARIN BARLETI“ TIRANË,... Show of the Painter, Ksenofon Dilo,

Show by the theatrical company “Çajupi” of the producer  Kiço Londo

Literary homage for the writer LASGUSH PORADECI

Nw focus: Aktori Ndek Luca

Introduction to the work of the great actor of the Albanian theater and film

Prezantimi  i vepres pwr Aktorin e Madh tw Teatrit dhe Filmit shqiptar

Prezantim i jetes ,punes dhe vepres se humanistes se madhe Drita Alidema

 

 “DITA E ANTOLOGJIVE POETIKE”, KUMTIME DHE PREZANTIME PËR ANTOLOGJITË POETIKE “KORSI E HAPUR” (SHQIP), ITALIANE, GREKE, AMERIKANE, RUMUNE, TURKE, MONGOLE E TJERË....

Day of the poetical anthology”, speeches and introductions for the poetical anthology “Open Lane”  (Albanian), ITALIAN, GREEK, AMERICAN, ROMANIAN, TURKISH, MONGOLIAN etc....

 Great poetical meeting, interpretation of the participant poets in the international symposium. Lunch. Delivery of prices and titles by the international association of Writers and Poets to the participant poets and writers in this activity and the delivery of the book ”Pegasiada”

 Data 11.04.2010    Sunday

 Ora 9.00- 12.00 Day of the poetic Anthologies

 “Poetic Anthology”Open Lane” Authors of Pegasi and others from the country and the world Agron Shele WPS and other authors..

Anthology of the Italian poetry” a Universal exchange of Values

Anthology “XASTERON” Athens Panajota Zaloni Greece

Peace, they are afraid” universalization of Values Panajota Zaloni

 6. Panajota Zalloni, Greqi I.W.A, IPTR, U.P.L.I

 Dy vepra në gjuhën shqipe

Kumtim: Poezia e vlerës dhe e artit individual”  Kristaq F. Shabani

Pikturoj në det të bardhë” Antologji poetike ,  “ Në detin e bukurisë”

Minor thoughts”  “Paint in the white sea” “In the sea of beauty”

Greek contemporary authors Dino Cubatis

1.      DINO KUBATI I.W.A, W.P.S

 Shkrimtari i dimesioneve tw mëdha

The writer of great dimensions

Duke udhëtuar në Shqipëri” “Travelling to Albania” “Ταξιδεύοντας ΑΛΒΑΝΙΑ»

Dashuritë në Butrint” “Love affairs in Butrint “

Anton Papleka, W.P.S Tiranë,  poet, përkthyes, studiues

Kumtim: “ Figuracioni një “emblemë” dinamike  në krijimtarinë e një poeti”

Speech: “Figuration a dynamic “emblem“ in the creativity of a poet“

 Petro Dudi W.P.S

Prurje e re në lëtersinë shqipe e parë në një këndvështrim  realist“

Shtegtim nëpër mjegull” roman dhe “COSTELATION”, “ Tallja dëfrehet”

Bringing in the Albanian Literature seen in a realistic point of view“

Migration through the fog“ novel and“ CONSTELATION“,  “Mockery gets entertained“

Enrieta Sina W.P.S

Kumtim: “Minuti i thyer”   Poetja e lirikës Enrieta Sina

Speech“the broken minute“ the poetess of Lyrics Enrieta Sina

 “Lot në vjeshtë” “Ndjenjë mashkullore” novelë , “Një grua flet për seks” : novelë , “Molla e dasmës” : novelë , “Dy gjysma, çudi”! , “Unë, ti, deti” , “Kur ta gjej një gur sterralli?! ,“Koha e ikur“; ”I dua sytë e tu“, “Kisha harruar...” “Qytetit tim”  Enrieta Sina, “Perde që nuk e vesh dot mallin” , “Engjëlli i dashurisë”  Enrieta Sina

 LULE SHAMETI (Tiranë), Author of two books with poems:

Serenate dashurie” vlerësuar me /mim në Prishtinë), “Një degë mimoze”, “Rrënjët e këngës sime”, “E fshehta e Merit”, ‘Ëngjejt  e pambrojtur”, “Dallgë psherëtimash”, ‘Vajza me trandafilë prej ëndrre”

 “Anthology” Kaito“Anthology, Kiato 2009” Whispers for Panajaot Kalahanin” Vasiliki Kalahani

Voice of Kolkata” Biplab Majumdar

Focus: Letërsia Mongole

HADAA  SENDOO “Come bach to earth poems” Ëndrra e parë e Pranverës

WORLD POETRY Almanac 2008,

 Hadaa Sendo

Çfarë poezia bën  dhe çfarë ajo do të bëjë në të ardhmen. Ajo gjithmonë do t’i shtojë shkëlqim poezisë së vetvetes”.

What poetry does and what it should do in the future. It will always

 “Anthology of Mongolia” Hadaa Sendoo

12.00-14.30 Poetic Festive Meeting Bar “lulishte” - Tirana

(Recitation by chosen poets of the participant countries, delivering of prices and titles for literature)

Delivering of literary titles “Pegasi International 2009” and “HONORARY MEMBER OF THE ASSOCIATION”, “DISTINGUISHED AUTHOR”...

 Postscript:

Donating  of books from the participant poets in Symposium during four days for the national library of Albania, the library of Gjirokastra, Saranda, Permet, Tepelena,Vlora,  Fier, Tirana  and establishing  contacts with with the libraries of these towns.

E rejta eksluzive “TV “BALCAN“

. Media: All local Media: Gjirokastër, Përmet, Sarandë, Vlora, Fier, Tirana as well as central media (TV”GJirokastra, TV”ALPO”, CHANEL 7, “APOLON”Fier, “PERMETI” )

 Secretary for the publication Yllka Ponde, Majlinda Rama

Dritan Kardhashi, pwrkthyes      Aleksandra Shabani, poete, pwrkthyese    Kosta Gaxhoni, perkthyes

 

*     *    *Fair Show of the International Book “PEGASI 2010” directed by The Director of the Publishin House “Marin Barleti ” Mr. Mimoza Ahmeti (08- 11 April 2010 in Gjirokastra and Tirana.

 Organizatorët: Lidhja e Krijuesve “PEGASI”,

Lidhja Internacionale e Poetëve, Shkrimtarëve dhe Artistëve”PEGASI” ALBANIA

 

        Organizators: Lidhja e Krijuesve “PEGASI”,

Lidhja Internacional e Poetëve, Shkrimtarëve dhe Artistëve”PEGASI” ALBANIA

 Kristaq F. Shabani, President i Lidhjes Ndërkombëtare të Poetëve, Shkrimtarëve dhe Artistëve”PEGASI”

Agron Shele, SekretariI Përgjithshëmi Lidhjes Internacionale të Poetëve, Shkrimtarëve dhe Artistëve “PEGASI”, ALBANIA

Dino Çiço, Zëvendëspresident i  Lidhjes së Krijuesve “PEGASI” ALBANIA

Enrieta Sina , Zëvendëspresidednte e Lidhjes së Krijuesve “PEGASI” ALBANIA

Lumo Kolleshi, Sekretar i Përgjithshëm Lidhja e Krijuesve “PEGASI” ALBANIA,

Petro Dudi, N/Kryetar Koordinativ Lidhja e Krijuesve “PEGASI” ALBANIA,

 Lidhja Ndërkombëtare  e Poetëve , Shkrimtarëve dhe Artistëve “PEGASI” ALBANIA, President Kristaq F. Shabani I.W.A, W.P.S

Sekretar  i përgjithshëm Agron Shele W.P.S

 LIDHJA E SHKRIMTARËVE DHE ARTISTËVE NDËRKOMBËTARË I.W.A(OHAJO) SHBA

Lidhja e Poetëve “KAFEJA E IDEVE”  GREQI, Presiden Dinos Kubatis

Lidhja e Poetëve Bashkëkohorë të Globit W.P.S, President Dimitrios Kraniotis

LIDHJA E POETËVE “XASTERON” ATHINË President Panajota Zaloni Hristopulu

LIDHJA E POETËVE IPTRC me President ZHANG ZHI (KINË)  http://iptrc.blogspot.com

Take part writers and poets from:

Marrin Pjesë shkrimtarë dhe poetë nga:

Domenico Defelice Direttore “POMEZIA NOTIZIA” ROMA ITALIA

Nadia Cella Popp Presidente e  Rumani

Lidhja         Florentin  Scamaradche SHBA, UNIVERSITEI MEKSIKO SHBA

INSTITUTI LETRAR TURK me president Tozan Alcan

LIDHJA E POETËVE DHE SHKRIMTARËVE KOSOVË,  Anëtare e Kryesisë Miradije Ramiqi

LIDHJA E POETËVE DHE SHKRIMTARËVE TE SHQIPTARËVE  SHKUP, IRJ E MAQEDONI, President  KALOSH ÇELIKU

LIDHJA E POETËVE TE  SHQIPTARËVE  MAL I ZI, ANTON GOJÇAJ

Lidhja e Poetëve të Maltës  ZëvendësPresident,  Patrick Sammut

Agonia .net              Gunsel Djemal , Attila Elustun

TV Ballkan              Sebahattin ABI

 Koha e organizmit:   8-11 prill 2009 ( e enjte, e premte, e shtunë, e diel)

Time of organization: April 8-11 (Thursday, Friday, Saturday, Sunday)

Qëllimi i organizimit:  Shkëmbim universal vlerash në kuadrin e letërsisë bashkëkohore.

 Vendet ku do të organizohet takimi:

Gjirokastër, Permet , Sarandë, Vlorë, Fier, Tiranë

Places where the Symposium will be organized :

Gjirokastër, Sarandë, Vlorë, Fier, Tiranë

 

Ftohen të marrë pjesë në fillimin e veprimtarisë:

Are invited to participate:

Kryeministri i Republikës së Shqipërisë, z. Sali Berisha

Prime Minister of the Republic of Albania Mr. Sali Berisha

Ministri i Kulturës, Rinisë Kulturës dhe Sporteve, z. Ferdinand  Xhaferi

Minister of Culture, Yourth and Sports, Mr. Ferdinand  Xhaferi

Deputetët e Gjirokastrës, Përmetit, Sarandës, Vlorës, Fierit

Deputies of Gjirokastra, Permeti, Saranda, Vlora, Fieri, Tirana (3)

Shkrimtarët: Ismail Kadare, Teodor Laço, TERESINKA PEREIRA (SHBA), Orhan Pambuk (TURQI), Rexhep Qosja Adem Dema/i(Kosovë)

Writers:  Ismail Kadare, Teodor Laço, TERESINKA PEREIRA (SHBA), Orhan Pambuk (TURQI), Rexhep Qosja Adem Demaçi (Kosovë)

ADA ARON (IZRAEL), THOLANA (INDI) HADA  SENDO  (MONGOLI)

 Kuota në Shqipëri për katër ditët 210 EURO  Ushqim, fjetje, lëvizje të brendshme)

 Price for four days 210 Euro including  Food, sleep, and  travel in the towns where the Symposium will take place exluding the  tickets of comming to Albania, which are going to be paid by the participants.

 Dërgojnë përshëndetje ose kumte për Simpoziumin:

You are kindly asked to send your speeches and greetings for the Symposium.

 IWA – INTERNATIONAL WRITERS ASSOCIATION

President USA: Teresinka Pereira

 World Poets Society (W.P.S.) President Dimitris P. Kraniotis

A Literary Organization for Contemporary Poets from all around the World

 Société Mondiale des Poètes - Sociedad Mundial de Poetas - Società Mondiale di Poeti - Sociedade Mundial de Poetas - Всемирного Обшества Поэтов

 “XASTERON”_ZALONI GREQI Presidente Panagiota Hristopoulou Zaloni

 UPPL              SHBA  President Beniamin Yzon

POETAS DEL MUNDO Secretar General Luizo

ACCADEMIA LETTERARIA ITALO-AUSTRALIANA SCRITTORI Presidente Giovanna Li Volti Guazardi

KAFEJA E IDEVE” SALAMINË, GREQI President Dinos Cubatis

LIDHJA E SHKRIMTARËVE TË KOSOVËS President Adem Demaçi

Poetry International Web Foundation

Contact

For general questions and matters concerning the content of the international domain on Poetry International Web, please contact the Poetry International Web Foundation:
Poetry International Web Foundation info@poetryinternational.org Eendrachtsplein 43012

LA Rotterdam  phone +31 10 28 22 777 fax +31 10 444 43 05

 Academia Internacional “Il Convivio”, 

Presidente   Angelo Manitta   “Il Convivio”, Via Pietramarina–Verzella 66 - 95012 Castiglione di

LES POETES DE L’AMITTE  Presidente Nadia Cella Pop

Sechisland’s International Library  President Jose Roberto Sechi  

The International Poetry and Research Centre Presidente Dr. CHOI Laishuang

The Editorial Office of The World Poets Quarterly

 International Poetry Society of Kolkata, India, President  Biblab Majumbar

 Vittorio Baccelli – Scrittore

 Domenico Defelice – LA RIVISTA « POMEZIA –NOTIZIE »

 Maria Luisa Caputo – Artista e Scrittrice

            A.L.E.M. di Tina Rigione

Agenzia Letteraria Editoriale Meridionale
           Luciano Rossi

                                   Associazione “Il Giunco” ONLUS                                    

Dott. Nicola Maglione

   Presidente - A.L.I. Penna d'Autore

   Premio Letterario Internazionale

                      Vincenzo Muscarella

                                   “Omero” – Rivista Letteraria e Artistica

              Jean Claude Leroy I.W.A

             1 Rue de L’Isere 08160 flize (France)

           Tel.0633117164

               Noble commandeur chancelier Chevalier Academicien Arts.Beaux,. Arts. Theatre- cinema

ANTEREM 2003 ,ITALY

 For the International association of Poets, Writers and Artists

                 “PEGASI” ALBANIA

          Secretary General                                                   President

 /Agron Shele/ poet,  writer          /Kristaq F. Shabani/ Poet, writer, editor

 

                              

 

   PROGRAMI I SIMPOZIUMIT TË KATËRT NDËRKOMBËTAR “MUZA POETIKE PEGASI 2011” ME OBJEKT: 

LIRIZMI NË LETËRSI DHE RRUGËTIM PROFIL PEGASI INTERNACIONAL”

                   

      President                        Secretary General

   Kristaq F Shabani                    Agron Shele

 

 

                             

                                    Presidente "Pegasi" Kosova

                           Hasije Selishta (Kryeziu)


13- 18.04.2011
GJIROKASTER -  TIRANE ( UNIVERSITETI "VITRINA"  , PRISHTINEOrganizatorë: 
LNPSHA “PEGASI “ ALBANIA DHE LIDHJA E POETËVE SHKRIMTARËVE DHE ARTISTËVE “PEGASI” KOSOVA”, LIDHJA E KRIJUESVE “PEGASI” ALBANIA, INSTITUTI ALBANOLOGJIK TIRANË, PRISHTINË, UNIVERSITETI “VITRINA “ TIRANË (15 -16 .04.2011 TIRANË DHE 17-18.04 PRISHTINË)

MARRIN PJESË : POETË , SHKRIMTARË DHE STUDIUES NGA VENDE BALLKANIKE( SHQIPËRI, TURQI, GREQI, KOSOVË, MAL I ZI, RUMANI, BULLGARI, IRJ E MAQEDONISE, KROACI, SLLOVENI, SERBI, BOSNJË HERCEGOVINË), ITALI, MALTË, QIPRO, BELGJIKË, FILANDË, RUSI, ZVICËR, SUEDI, GJERMANI, ANGLI SI DHE NGA VENDE TË TJERË TË EVROPËS DHE TË BOTËS (SHBA, INDI, BOLIVI, MEKSIKË) 

PËRFAQËSUES TË AKADEMISË SË SKENCAVE TË REPUBLIKËS SË SHQIPËRISË, INSTITUTIT ALBANOLOGJIK, TË MINISTRISË SË KULTURËS, PËRFAQËSUES TË AMBASADAVE TË SHTETEVE TË NDRYSHME TË ARKREDITURA NËREPUBLIKËN E SHQIPËRISË, TË FONDACIOBEVE, PËRFAQËSUES TË MEDIAS SË SHKRUAR DHE VIZIVEPROGRAMI SIPAS DITËVE 
(KONTAKTE, PRITJE, GUIDË POETIKE, TAKIME, KUMTE, ANALITIKA, PROFILE, PROMOVIME, PANAIRE-EKSPOZE TË LIBRIT , VIZITA, SHFAQJE, KONCERTE, FJALË POETIKE, MITING POETIK, INTERVISTA , KONKURRIME, DEKLARATË UNIVERSALE ) 

WEDNESDAY13.04.2011, (GJIROKASTRA)
VIZITË NË KUADRIN E SIMPOZIUMIT NDËRKOMBËTAR “MUZA POETIKE PEGASI INTERNACIONAL 2011” ME OBJKET “LIRIZMI NË LETËRSI”
PRITJE NË GJIROKASTËR E POETIT AMERIKAN DHEËNËSIT TË ÇMIMIT PULITZER MARK STRAND dhe TIMOTHE DONELLY, NGA KRYETARI I BASHKISË SË QYTETIT TË GJIROKASTRËS Z. FLAMUR BIME DHE PRESIDENTI I LNPSHA “PEGASI” ALBANIA POETI DHE SHKRIMTARI KRISTAQ F. SHABANI I.Ë.A, Ë.P.S 
VIZITË NË QYTETIN MUZE PASURI E UNESCOS , KALANË E GJIROKASTRËS DHE 
VIZITË NË BUTRINT. SHOQËROHEN NGA Z/VENDËSPRESIDENTJA E LIPSHA “PEGASI “ ALBANIA 
POETJA LEDIANA STILLO PAJA ME BANIM NË BOSTON SHBAMAGJIA E PËRKTHIMIT”
ORA 19.00
FJALA PËRSHËNDETËSE E Z/PRESIDENTES TË LIDHJES NPSHA “PEGASI” ALBANIA , POETES LEDIANA STILLO PAJA DHE PRESIDENTET SE LIDHJES SË SHKRIMTARËVE, POETËVE DHE ARTISTËVE “PEGASI’ KOSOVA POETES ZANA PIRA
FJALA PËRSHËNDETËSE E POETIT MARK STRAND SHBA 

(FJALA POETIKE E AUTORËVE PEGASIANË PREZENT NË AUDITOR INTERPRETATIME NË GJUHN SHQIPE DHE ANGLISHT NGA ANTOLOGJIA “KORSI E HAPUR” IE LNPSHA “PEGASI” ALBANIA (POETËT TERESINKA PEREIRA, BENIAMIN YOZON, ROZMARI C. ËILKINSON, FLORENTIN SMANDARACHE, ADOLF SHVJEDÇIKOV, ELAINE SOMEMMERS RICH, JOAN KIKEL DANYLAK, ALEJANDRA CRAULES BRETON, SELMO VASCON SELLOS, DAVID STONE, CRISTINA SANTOS AKEZA, FRANCISCO AZUELA)

KANDIDATËVE PËR ÇMIMIN NOBEL: ISMAIL KADARE(ALBANIA), TERESINKA PEREIRA (SHBA) NADIA CELLA POP( RUMANI), CHOI LAISHEUNG, (TAIËAN), BAEK HAN-YI KORE, GORO IHARA(JAPONI)

ANËTARË TË I.W.A 
KRISTAQ F. SHABANI IË.A (ALBANIA), LETA KUCOHERA I.W.A PANAJOTA ZALLONI I.Ë.A , VASILIKI KALAHANI I.Ë.A, EFTIHIA KAPARDHELI I.Ë.A ZAHARULLA GAITANAKI I.ËA, JOTA FOTIADHU I.W.A SPIROS KARAMOUNTZOS, IWA Greece


W.P.S
AGRON SHELE, PETRO DUDI, MIMOZA AHMETI, LUMO KOLLESHI, DHIMITËR MITI, ENRIETA SINA, MAJLINDA RAMA (ALBANIA), KADRUSH RADOGOSHI,MIRADIJE RAMIQI, HASIJE SELISHTA(KOSOVË), ANTON GOJÇAJ (MALI I ZI), NEHAS SOPAJ, KALOSH ÇELIKU (MAQEDONI)

UPLI (SHBA)
ALEKSANDRA SHABANI (MAJLINDA)
POETET ZANA PIRA (KOSOVË),

SURPRIZA E DITËS “ DHE NJË QIND VJET TË TJERË POETE MIMOZA SALI DHE HASIJE SELISHTA KRYEZIU ”
POEZI NË ANGLISHT, SHQIP DHE ITALISHT NGA POETJA
MIMOZA SALI (ITALI), HASIJE SELISHTA KRYEZIU (KOSOVË)

DATA 14.04 (DITË E ENJTE)
ORA 8.00 NISJE PËR NË BUTRINT (VIZITË) NË QYTETIN ANTIK DHE MANDEJ GUIDE TURISTIKE NËPËR RIVIERËN E SHQIPËRISË SË JUGUT, VIZITË NË APOLONI TË FIERIT... DHE UDHËTIM DREJT KRYEQYTETIT TË SHQIPËRISË, TIRANËS

DATA 14.04 (DITA E ENJTE) ORA 17.00
ORGANIZIMI I PRITJES NË AEROPORTIN E RINASIT(ITALI DHE VENDE TË TJERA TURQI, QIPRO, ANGLI, BELGJIKË E TJERË) DHE NË STACIONET E AUTOBUZËVE (PËR GREQINË, MAQEDONINË, KOSOVËN, MALIN E ZI, SERBINË, E TJERË) TË POETËVE NGA BOTA 
AKOMODIMI NË HOTEL NË TIRANË DHE MARRJA KONTAKT ME PJESËMARRËSIT 

DATA 15.04 (DITA E PREMTE) DITA E PARË E SIMPOZIUMIT TE UNIVERSITETI “VITRINA” TIRANË
SEANCA E PARADITES

PANAIR EKSPOZE I LIBRIT “PEGASI INTERNACIONAL” 
*ORA 9.00 -9.30 
PRITJE E POETËVE NGA VENDE TË NDRYSHME TË BOTËS NGA REKTORI I UNIVERSITETIT “VITRINA” TIRANË PROF. DR. LULZIM HANA
*09.30
HAPJA CEREMONIALE E SIMPOZIUMIT NDËRKOMBËTAR
PËRSHENDETJET E AUTORITETEVE TË VENDIT DHE PËRFAQËSUESIT E SHKRIMTARËVE NGA VENDE TË NDRYSHME TË BOTËS

*FJALA PËRSHËNDETËSE (SHQIP, ANGLISHT) E PRESIDENTIT TË LNPSHA “PEGASI” ALBANIA, POETIT KRISTAQ F. SHABANI I.W.A 

PËRSHËNDETJA E PRESIDENTIT TË REPUBLIKËS PROF. DR. BAMIR TOPIT 
KRYEMINISTRIT TË SHQIPËRISË PROF. DR. SALI BERISHA
PËRSHËNDETJE E KRYETARIT TË BASHKISË SË TIRANËS ZOTIT EDI RAMA
PËRSHËNDETJA E SHKRIMTARIT DHE POETIT TË MADH SHQIPTAR ISMAIL KADARE
PËRSHËNDETJA E POETIT MARK STRAND TË [MI IT TË MADH SHBA
PËRSHËNDETJA E STUDIUESIT ARBËRESH PAPA ANTON BELLUSCI (COSENCA ITALI) 
PËRSHENDETJA E DREJTORIT TË STUDIMEVE ALBANOLOGJIKE PRIMO SHLLAKU

PËRSHËNDETJA E POETËVE NGA VENDE TË NDRYSHME TË BOTËS
PËRSHËNDETJE NGA PRESIDENTJA E I.W.A DHE NGA SHKRIMTARI I MADH ERNESTO SABATO I.W.A

*11. 00 – 14.30 

NDERIM I SIMPOZIUMIT PËR TË GJITHË POETËT, SHKRIMTARËT E BOTËS QË DHANË KONTRIBUT NË 
Letërsi gjatë gjithë kohëve”

(INTERPRETIM NGA POEMTHI “OAZ (FRAGMENT ) “ (MAJA E MPREHTË E LAPSIT”) E POETIT KRISTAQ F. SHABANI. Interpreton aktori i teatrit dramatik të Gjirokastrës Drini Hila(në shqip) dhe Enton Zykaj e Aleksandra Shabani në anglisht

SHQIPËRIA” poemë e poetit Dino Cubatis
(VIJIMI SIPAS PROGRAMIT TË HARTUAR)
*REFERENCE 
LIRIZMI NË LETËRSI
LRIZMI NDJENJËS SHPIRTËRORE, HUMANIZËM NJERËZOR DHE E LIDHËSI”

*KUMTIM: “PËRFAQËSUESIT E MËDHENJ LIRIKË TË LETËRSISË SHQIPTARE”
Primo SHLLAKU, DREJTOR I INSTITUTIT ALBANOLOGJIK TË SHQIPËRISË

*DISA MOMENTE ENTUZIAZTE ME POETIN E MADH TË LIRIKËS SHQIPTARE DRITËRO AGOLLI 
KONCERT INTERPRETATIV (POEZI LIRIKE NË GJUHË TË NDRYSHME SI DHE KËNGË LIRIKE NGA ANJEZA SHAHINI, ENKELEJDA QESKU, VASKË ÇURI)
*KUMTE PËR POEZINË LIRIKE NGA POETË, STUDIUES, SHKRIMTARË NGA VENDE TË NDRYSHME TË BOTËS (PROGRAM I VEÇANTË)
*RRUGËTIM PROFIL “PEGASI INTERNACIONAL (TË FOKUSUAR PERSONALITETE TË LETËRSISË SHQIPTARE DHE BOTËRORE (PROGRAM I VEÇANTË)

SEANCA E PASDITËS 
ORA 18.00-20.00 NË MJEDISET E BIBLIOTEKËS KOMBËTARE TË SHQIPËRISË
*DHURIME LIBRASH NGA POETËT DHE SHKRIMTARËT PËR BK TË SHQIPËRISË
*TAKIM ME DREJTORIN E BIBLIOTEKËS KOMBËTARE TË SHQIPËRISË STUDIUESIN AUREL PLASARI DHE NJË PARAQITJE E SHKURTER E LIBRIT “Skenderbeu , një histori politike” në sallëne BK të Shqipërisë.

DITA E DYTË 16. 04.2010 (E SHTUNE) UNIVERSITETI “VITRINA” TIRANE
ORA 9.00-10.00 VIZITË NË GALERINË E ARTEVE TË REPUBLIKËS SË SHQIPËRISË
Kumtim i shkurtër
* “ZHVILLIMET E ARTEVE FIGURATIVE NË SHQIPËRI” (DREJTORI I GALERISË SË ARTEVE)
ORA 1O.OO -11.OO TAKIM ME DREJTORIN E TEATRIT METROPOL TW TIRANWS REGJISORIN KIÇO LONDO DHE ASISTIMI NW NJW SHFAQE TW KWTIJ TEATRI TW SUKSESSHMWM 

* ORA 11.15- 14.30 VIJIMI I PUNIMEVE TË SIMPOZIUMIT NDËRKOMBËTAR KUMTIME, PREZANTIME, PROMOVIME VLERASH , RRUGËTIMI PEGASI INTERNACIONAL ( E FOKUSUAR PËRVE[ TË TJERËSH EDHE POETJA SHQIPTARE MIMOZA AHMETI, POETI KRISTAQ F. SHABANI DHE POETJA TERESINKA PEREIRA, PRESIDENTE E LIDHJES NDËRKOMBËTARE TË SHKRIMTARËVE DHE ARTISTËVE NDËRKOMBËTARË I.W.A OHAJO SHBA) 

PAS DREKIMIT 
ORA 18.00 NISJA NGA TIRANA PËR NË PRISHTINË
MBËRRITJA MË PRISHTINË

DATA 17.04. 2011 E DIEL PRISHTINË( NË AMBIENTET E 

0RA 8.00
* AKOMODIM NË HOTEL I PJESËMARRËSVE TË SIMPOZIUMIT NDËRKOMBËTAR
MËNGJEZI
* ORA 11.00 HAPJA E DITËS SË TRETË TË SIMPOZIUMIT “MUZA POETIKE PEGASI INTERNACIONAL 2011” NË PRISHTINË
* PRITJE NGA MINISTRI I KULTURËS I REPUBLIKËS SË KOSOVËS DHE KRYETARI I BASHKISË SË PRISHTINËS 
FJALA PËRSHËNDETËSE E PRESIDENTES SË LPSHA “PEGASI” KOSOVA

FJALA PËRSHËNDETËSE E PROF. DR. REXHEP QOSE
FJALA PËRSHËNDETËSE E PRESIDENTIT TW LNPSHA “PEGASI” ALBANIA POETIT DHE SHKRIMTARIT KRISTAQ F. SHABANI 
PËRSHËNDETJE TË PËRFAQËSUESVE NGA DISA VENDE TË NDRYSHME.
PËRSHËNDETJA E KRYETARIT TË DEGËS SË LNPSHA “PEGASI”ALBANIA, PRISHTINË POETIT NEBI BUNJAHU 

SHPALLJA E KANDIDATËVE PËR ÇMIMIN NOBEL PËR VITIN 2011 NGA I.W.A 
REFERENCË: “POEZIA LIRIKE , NJË NGA PËRZGJEDHJET GJINIKE TË LETËRSISË KOSOVARE)
KONCERT INTERPRETATIV (POEZIA LIRIKE KOSOVARE NË INTERPRETIMIN DRAMATIK”
POEZI LIRIKE NË GJUHË TË NDRYSHME, SI DHE KËNGË LIRIKE NGA KËNGËTARË KOSOVARË: ENKELEJDA QESKU, VASKË ÇURI E TJERË )
KUMTE TË SHKURTRA NGA STUDIUES KOSOVARË DHE NGA POETË NGA BOTA PËR OBJEKTIN “LIRIZMI NE LETËRSI” NË VENDET E TYRE (PROGRAM I VEÇANTË)...
RRUGËTIM “PEGASI INTERNACIONAL” ( TË FOKUSUAR POETË KOSOVARË DHE TË VENDEVE TË TJERA).

17.00-18.00 EKSPOZITË FIGURATIVE E POETES DHE PIKTORES SË TALENTUAR MIRADIJE RAMIQI W.P.S 
18-20.00 MARRJE PJESË NË NJË SHFAQJE TEATRALE TË TEATRIT DRAMATIKTË KOSOVËS

DATA 18.04.2011 DITË E HENE, PRISHTINË 

10.00 NË BILBIOTEKËN E UNIVERSITETIT TË PRISHTINËS
11.00 -13.00 VIJIM I PROGRAMIT ME KUMTE DHE RRUGËTIMIT PROFIL PEGASI INTERNACIONAL

13-13.30 SHPALLJA E FITUESVE TË KONKURSIT “PEGASI 2011” NGA JURIA E KRYESUAR NGA POETJA TERESINKA PEREIRA
13.30 -14.00 BISEDA KONKLUZIVE E SIMPOZIUMIT
KOMUNIKATË SHTYPI(DEKLARATA UNIVERSALE) EDHE PËR ORGANIZMAT LETRARE BOTËRORE DIREKT NË SALLË NË RT K PËR ZHVILLIMIN E SIPOMZIUMIT TË KATËRT NDËRKOMBËTAR “MUZA POETIKE PEGASI 2011” ME OBJEKT “LIRIZMI NË LETËRSI” DHE THIRRJE UNIVERSALE PËR PAQE, MIRËKUPTIM DHE ECJE PROGRESIVE NË RRUGËN E ZHVILLIMIT NË TËRëSI DHE LETRAR NË VEÇANTI” Kujtesive:

KUMTE TË VEÇANTA TË SIMPOZIUMIT :
* “PEGASIADA” 1
*“Letërsia paradoksale, këndvështrim i ri dhe në aspektin lirik” nga Prof. Dr. Florentin Smarandache Universiteti MEKSIKO, SHBA 
*“Krizantemë, lule bardhë e vjeshtës, hajk paradoksal burimor nga një gjuhë gjeniale... Sa e njohim gjuhën ...” nga Kristaq F. Shabani
*“Mendimi kritik i lirizmit modern letrar, ku duhet të mbeshtetet, përvoja, risi dhe dinamikë trajtese” nga Prend Buzhalla , kritik Kosovë

*“Lirizmi shfaqe, dukuri apo përshkruese në gjininë e dramës?” Lediana Stillo Paja
*“ Prurje të reja të përkthyera në shqip nga letërsia belge” nga Shqiponja Duro Belgjikë 
Në këtë Simpozium pjesëmarrësit nga vende të Botës të LNPSHA “PEGASI” do të kumtojnë (sipas programit të veçantë të katër ditëve) kumte për lirizmin në lëtërsinë e vendeve të tyre dhe përafëritë, duke u ndalur në këto këndvështrime dinamike:
Mirëfillësia lirike dhe ndikesa e ndihmesa, influenca në jetën shpirtërore, morale të një vendi “

*“Moraliteti dhe amoraliteti”
*“Inaktiviteti dhe energjitizmi”
*“Ndjenjësorja dhe dinamikja”
*“Pozitivizmi dhe realiteti”
*“Klasikja dhe modernizmi”
*“Dalja nga kornizimi”
*“Narrativja dhe figurimi”
*“Qëndrimi ndaj kompozicionit”
*“Karaketristikat të një lirizmi spontan’
*“Larmitetinë letërsinë lirike”
*“Stili me efikas i të paraqiturës lirike”
*“Shkëmbimi universla i vlerave në letërsinë lirike”
*“Monologimi dhe dialogimi”
*“Lirësia dhe meditiviteti”
*‘Ndërthyrje e lirikes me epiken”
*“Proza poetike lirike” 
*“Kombinimi i letërsisë lirike me ilustrimin dhe artin figurativ”
*“Letërsia lirike në forcën interpretative dhe ndikimet e saj në rritjen e nivelit kulturor të një populli”
*“Personazhi, kryesor apo grupim personazhesh në një vepër të letërsisë së kahjes lirike...”
*“Mendimi kritik i lirizmit modern letrar, ku duhet të mbështetet, përvoja, risi dhe dinamikë trajtese” .

*Çdo kumtues do ta realizojë kumtin e tij edhe me ilustrim për t’u shfaqur me projektor me sistemin Power Point, ku do te ketë gjithashtu edhe një material të tij individual jetëshkrimor dhe veprimtar letrar...
*Po kështu në këtë Simpozium do të ketë prezantim surprizë të një sërë veprash të konsideruara e të selektuara si mirëfillësi dhe risi në lëtërsinë shqipe të autorëve të talentuar nga vendi dhe Bota...
*EKSPOZE FOTOGRAFIKE NGA SIMPOZIUMI I TRETE NDERKOMBETAR “MUZA POETIKE PEGASI 2010” ME OBJEKT “MAGJIA EPWRKTHIMIT” 08-11.04.2010 NE UNIVERSITETIN “VITRINA” TIRANEPËR ORGANIZMIN SA MË TË MIRË DHE ME NIVEL TË KËTIJ SIMPOZIUMI CAKTOHET KOMISIONI I PËRGATITJES SË SIMPOZIUMIT:

1. KRISTAQ F. SHABANI PRESIDENT I LNPSHA “PEGASI” ALBANIA, I.W.A, W.PS.
2. AGRON SHELE W. P.S SEKRETAR I PËRGJITHSHËM I LNPSHA “PEGASI” ALBANIA

3. LEDIANA STILLO PAJA , ZEVENDËSPRESIDENTE E LNPSH A “PEGASI” ALBANIA SHBA
4. PETRO DUDI, Z/PRESIDENT I PËRGJITHSHËM I LNPSHA PEGASI ALBANIA
5. ENRIETA SINA W.P.S ANËTAR E EPRESIDENCËS SË LNPSHA “PEGASI” ALBANIA
6. MIMOZA AHMETI, POETE, ANETARE E PRESIDENCËS SË LNPSHA “PEGASI” ALBANIA 
7. LUMO KOLLESHI W.P.S SEKRETARI I PËRGJITHSHËM I LIDHJES SË KRIJUESVE “PEGASI” ALBANIA
8. MAJLINDA RAMA, W.P.S N/KRYETARE E LIDHJES SË KRIJUESVE “PEGASI” ALBANIA 
9. MAJLINDA SHABANI (ALEKSANDRA ) ZEV/SEKRETARE E PERGJITHSME E LNPSHA “PEGASI” ALBANIA 
10. GENTIAN AVDIAJ POET FIER
11. MIMOZA SALI , POETE ITALI
12. IRMA KURTI POETE, ITALI
13. DORINA METOLLARI , POETE, GAZETARE ITALI

15. SHQIPONJA DURO POETE, GAZETARE BELGJIKË
16. ECHARD PICHARD, PUBLICIST, ETNOGRAF GJERMANI
17. XHEMAJL RUDI , POET, ZVICËR
18. NDUE UKAJ, POET, STUDIUES SUEDI
19. SHEJMOND PACARADA, POETE, ANGLI 
20. PANAJOTA ZALONI PRESIDENTE E “XASTERON’ GREQI
21. ANTONIO BELLUCSI, STUDIUES ITALI
22. DINO CUBATIS , PRESIDENT I LIDHJES “KAFE E IDEVE “ SALAMINË
23. ALEJANDRA CRAULES BRETON , POETE MEKSIKË (IATLI)
24. FRANCESCO AZUELA , POET BOLIVI
25. FLORENTIN SMARANDACHE UNIVERSITETI I MEKSIKOS (SHBA)
26. ADOLF SHVJEDÇIKOV (LOS ANXHELOS0 SHBA ) DHE RUSI
27. ANTON GOJÇAJ, POET , STUDIUES MAL I ZI
28. MIMOZA REXHVELAJ POETE, SHKODËR
29. KOZETA ZAVALANI, POETE
30. ELTON ZYKAJ, PERKTHYES, SHBA
31. KLARA BUDA, FRANCË
KOSOVA

32. PRESIDENTI (PRESIDENTJA E LIDHJES SË POETËVE, SHKRIMTARËVE DHE ARTISTËVE “PEGASI” KOSOVA 

33. SEKRETARI I PËRGJITHSHËM I LPSHA “PEGASI” KOSOVA”

34. ZËV/PRESIDENTI I PËRGJITHSHËM ILPSHA “PEGASI” KOSOVA

35. ZË/PRESIDENTI I LPSHA”PEGASI” KOSOVA

36. HASIJE SELISHTA POETE Ë.P.S

37. MIRADIJE RAMIQI, POETE Ë.P.S 

38. FARUDIN SHEHU, POET

39. ALBINA IDRIZI, POETE

40. FLORI BRUQI, POET, STUDIUES

41. PREND BUZHALLA, STUDIUES

42. SABIT RUSTEMI, POET , STUDIUES

43. NEXHAT REXHA , POET, STUDIUES

44. FLAMUR MALOKU, POET , STUDIUES

45. RESHAT SAHITAJ, SHKRIMTAR

46. ZYMER NEZIRI, STUDIUES 
INSTITUTI ALBANOLOGJIK PRISHTINË
47. RUSHIT RAMABAJA, POET, SHKRIMTAR

KOMISIONI I SELEKTIMIT DHE PËRZGJEDHJES SË POEZIVE PËR T’U PARAQITUR MË DATËN 13.04.2011 NË FJALËN ARTISTIKE SIPAS PROGRAMIT TË HARTUAR(NË GJIROKASTËR):
1. AGRON SHELE SEKRETAR I PËRGJITHSHËM I LNPSHA “PEGASI” ALBANIA
2. LUMO KOLLESHI SEKRETAR I PËRGJITHSHËM I LIDHJES SË KRIJUESVE “PEGASI “ ALBANIA
3. MAJLINDA RAMA, N/KRYETARE E LIDHJES SË KRIJUESVE “PEGASI” ALBANIA
4. DRITAN KARDHASHI , PËRKTHYES
5. KOSTA GAXHONI ,PËRKTHYES
6. ELTON ZYKAJ, PËRKTHYES
7. MIRADIJE RAMIQI KOSOVË
8. HASIJE SELISHTA


Konkursi poetik “Pegasi Internacional 2011 ” konkurrimi vetëm me një poezi në anglisht, ose në italisht, spanjisht, portugalisht.
Të interesuarit ng atë gjitha vendet e Botës të veprojnë sipas udhëzimit të mëposhtëm:

TË GJITHË POETËT SHKRIMTARËT, QË DËSHIROJNË TË MARRIN PJESË NË SIMPOZIUMIN NDËRKOMBËTAR “MUZA POETIKE PEGASI 2011 NË TIRANË DATË 15-16.04.2011 dhe Prishtinë 17-18.04.2011 TË DËRGOJNË EMRIN E TYRE DHE CURRICULUM VITAE në e-mail pegasi2003@yahoo.com, sheleagron@yahoo.com, dhe kristaq_f_shabani@yahoo.com . Ndërsa të gjtihë ata që dëshirojnë të marrin pjesë në KONKURSIN POETIK “PEGASI 2011” , pavarësisht se në /’vend ndodhen të dërgojnë NJË ZARF ME POEZINË E TYRE KONKURUESE NË ANGLISHT ose PORTUGALISHT, SPANJISHT, ITALISHT DETYRIMISHT me postë , QË DO TË MARRË PJESË NË KONKURSIN “PEGASI 2011” ME JURI TË KRYESUAR NGA POETJA BRAZILIANE TERESINKA PEREIRA (PRESIDENTE E I.Ë.A .(OHAJO , SHBA) Poezia do të jenë në anglisht në pesë kopje , e futur në zarfin e madh, ndërsa po brenda në zarfin e madh do të jetë një zarf i vogël, i cili do të ketë brenda të shkruar emrin , mbiemrin e poetit, pseudonimin, e – mail, ADRESËN e cila nuk i dërgohet jurisë, por mbahet me masa të rrepta në zyrëne LNPSHA “PEGASI” Albania dhe fituesit e shpallur nga juria dërgohen me pseudonime nga SHBA. Po kështu në të gjitha kopjet do të shkruhet vetëm pseudonimi i dërguesit. PO KËSHTU DHE EMRI I DËRGUESIT , I SAKTË VENDI NG A DËRGOHET.

POEZITË I PRESIM DERI MË 10.03.2011

Këta zarfa do të dergohen në adresën : 
Kristaq F. Shabani LNPSHA “PEGASI” 
Pallati 87/4 
Lagjja “18 shtatori”
Gjirokastër, Albania

Kontaktimi me telefon : Mobil ++693846682 NË SIMPOZIUM DO TË JEPEN ÇMIME PËR 
PËR:
LIBRAT MË TË KOPERTUAR , MË ME GRAFIKË DHE ME SUBSTRAKT MË CILËSOR TË PARAQITUR NË PANAIR EKSPOZE TË LIBRIT “ PEGASI” INTERNACIONAL NË TIRANË DHE NË PRISHTINË;
ÇMIME PËR GJININË E PROZËS DHE VËLLIMET POETIKE; 
PËR PUBLICISTIKËN, 
PËR ARTET FIGURATIVE PËR KUMTIN MË CILËSOR, 
DO TË NDAHEN TITUJ VLERËSUES; 
ÇMIME PËR POEZINË LIRIKE MË TË MIRË TË INTERPRETUAR NË MITINGUN E MADH POETIK…
DO TË SHPALLEN FITUESIT E KONKURSIT POETIK (POEZI ANGLISHT) NGA JURIA E KRYESUAR NGA POETJA TERESINKA PEREIRA, PRESIDENTE I I.WA(OHAJO SHBA)

TË NDERUAR POETË PJESËMARRËS NË SIMPOZIUMIN E KATËRT NDËRKOMBËTAR
SHQIPËRI DHE KOSOVË PREJ DATËS 15-18. 04.2011 (DY DITËT E PARA NË TIRANË 15-16 DHE 17-18 KOSOVË)

JU BËJMË TË DITUR SE: 
PËR GREQINË: UDHËTIMI ME AUTOBUZ ATHINË – TIRANË KUSHTON 40 EURO 
UDHËTIMI TIRANË – KOSOVË 20 EURO
GJITHSEJ UDHËTIMI 120 EURO 
NDËRSA PËR KOSOVËN 40 EURO
PËR MAQEDONINË 40 (VAJTJE E KTHIM NË TIRANË DHE PLUS 40 EURO TIRANË – KOSOVË DHE KTHIM, GJITHSEJ UDHËTIMI 80 EURO.

AKOMODIMI NË Tiranë /do natë 20 euro + dhe Mëngjesin . Pra datat 14, 15, 16, 17, 18 5x20 euro _= 100 euro
Dreka 15 euro x5 = 75 euro
Darka 10 x5 = 50 e uro 

Ushqim , akomodim 225 euro 

GJITHSEJ PËR GREQINË: 225 euro + 120 = 345 euro
Për Maqedoninë 225 + 80= 305 euro 
Për Kosovën(në Shqipëri) 135 + 40= 175 
Pë Malin eZi: 60 euro (udhetimi) 60 euro fjetja, 75 ngrënia 195 euro (për ditët e Tiranës)


PJESEMARRWSIT 
SHBA
1. MARK STRAND USA
2. TIMOTHE DINNELY USA
3. LEDIANA STILLO PAJA USA
4. ADELINA DARDHA, USA
5. MIRELA PETALLI KAPAJ , POETE
6. ANJEZA DURO , USA
7. ELTON ZYKAJ USA
8. RAJMONDA KORÇA, POET E USA
9. BLERTA ALIKAJ USA
10. Roberta Burnett, B.A., M.A. M.F.A. 
11. Adolf Shvedcikov, poet, USA(RUSI)

BOLIVI
1. FRANCESCO AZUELA, POET, WRITER

INDI 
2. Kuuldep S. Srivastava , POET, WRITERS 


GREQI
1.Vasiliki Kalahani, poet, GREECE
2. Neli Spiliopulu, poet, GREECE,
3. Jota Fotiadhu, poet, GREECE
4. Leta Kucohera, poet, GREECE
5.Iro Aleksandraki, poet, GREECE 
6. Eftihia Kapardheli, poet, GREECE
7. SPIROS KARAMOUNTZOS, poet, GREECE
8, ZAHARULA GAITANAKI, POET, TRANSLOTOR
8. DINO CUBATIS ,POET, WRITER GREECE
9. LULJETA CUBATIS, WRITER, GREECE
10. PANAJOTA ZALLONI, POET , WRITER GREECE
11. MARGARITA FRONIMADHI - MATATSI, POET
12. DIMITRIOS P. KARANIOTIS, PRESIDENTI I W.P.S 
13. ANTONIOS ZALLONI, PERKTHYES

SERBI
1. SLLAVICA PEJOVIÇ
2. TANJA MIHALOVIC
3. MAJA PETROVIC 
4.JELICA GAVRILOVIC 
5. DUSKO BABIC
GREQI (SHKRIMTARE DHE POETE SHQIPTARE)
1. DASHNOR SELIMI
2. ILIAZ BOBAJ 
3. ARDITA JATRU
4. DËSHIRA HAXHI

ITALI
1. DOMENICO DEFELICE
2. TITO CHAUCHI
3. PROF. FLAVIA LEPRE
4. SERGIO ALEGRINI
5. MIMOZA SALI
6. IRMA KURTI
7. DORINA METOLLARI
8. PROF. FRANCESKO ALTIMARI
9. ANTONIO BELLUSCI (ARBERESH OF ITALY)
10. ENKELEJDA QESKU

MEKSIKE 
1. ALEJANDRA CRAULES BRETON 

FRANCE
1. LEDIANA KAPAJ, POETE 
2. KLARA BUDA, WRITER
3. EVA HILA , POETE
4. MERITA GASHI

ZVICER 
1. XHEMAL RUDI
2. GANIMETE PODGORICA

BELGJIKE
1. SHQIPONJA DURO
2. ENKELEJDA FEJZO

SUEDI
1. NDUE UKAJ, POET
2. QERIM RAQI, POET 

ANGLI
1. GUNSEL DJEMAL
2. SHEJMOND PACARADA

QIPRO
1. AHMET OMERAGA
2. NASE YASIN


TURQI
1.ATILLA ELUSTUN 
2. TOZAN ALCAN 
3. Nesrin Eruysal

RUMANIA
1. PROF. NADIA CELLA POPP
2. PROF. DORIN POPA


BULLGARIA 
1. ILIANA ILIEVA 

FIROM MAQEDONIA
1.NEHAS SOPAJ
2. RAMI KAMBERI 
3. FLORA KASTRATI 
4. SHAZIM MEHMETI
5. ANA MARTINOVSKA

BOSNJA - HERCEGOVINA
1. SEJDA BEGANOVIC 

KOSOVE 
1. MIRADIJE RAMIQI POET 
2. ZANA PIRA, POET 
3. ROF. REXHEP QOSJA 
4. HASIJE SELISHTA, POETE
5. VJOLLCA DIBRA POETE
6. ALBINA IDRIZI POETE
7. NEBIH BUNJAKU POET 
8. FAHRUDIN SHEHU POETAS DELMUNDO 
9. PREND BUZHALLA LITERATURE CRITIC 
10. SABIT RUSTEMI, POET 
11. HAXHI MULLAYMERI, POET 
12. ZELIJE KRASNIQI (NEW POET)
13. PROF. AG APOLLONI (POET AND WRITER – NEW ENTRY)
14. FLAMUR MALOKU (POET AND CRITIC)
15. IMER TOPANICA (NEW ENTRY)
16. SELIM SELIMI (NEW ENTRY) 
17. SHPETIM SELMANI (NEW ENTRY)
18. VALENTINA BROKA SAHIN (NEW ENTRY)
19. AGIM GASHI, POET, STUDIUES
20. RAMADAN MUSLIU POET (NEW ENTRY)
21. AG APOLLONI POET, WRITER, CRITIC (NEW ENTRY)
22. ADIL OLLURI LITERATURE CRITIC (NEW ENTRY)
23. SHEFQETE GOSALCI , POETE
24. RESHAT SAHITAJ , SHKRIMTAR 
25. NJAZI RAMADANI, POET
26. ARSIM HALILI, POET
27. VEHBI MYFTARI
28. FLORA KELMENDI 
29. IBRAHIM EGRIU
30. FRAN BUZHALLA


MALI I ZI 
1. ANTON GOJ/AJ, POET 
2. DRAGABA TRIPLOVIC ,POETE
3. SVETLLANA POETE
4. SLLOVANKA ULJAREVIC POETE

FINLAND
1. RITA DAHL , POETE
2. HASIME HOTI, POETE

GERMANI
1. ECHARD PISTRICH, STUDIUES 
2. ALMA PAPAMIHALI POETE 
3. BESNIK RAMA PUBLICIST 

ALBANIA 
TIRANA
1. MIMOZA AHMETI POETE, SHKRIMTARE 
2. ANTON PAPLEKA POET , PERKTHYES
3. ENRIETA SINA, POET
4. PETRO DUDI, POET
5. VIOLETA ALLMUÇAJ, SHKRIMTARE
6. NOVRUZ SHEHU, POET
7. EIR PLASARI, SHKRIMTARE 
8. KOZETA ZAVALANI, POET
9. BRUNILDA ZLLAMI, SHKRIMTARE 
10. RIZA LAHI POET, PERKTHYES 
11. LULJETA SHAMETI, POETE
12. KUJTIM MORINA , POET 
13. GENTIANA AVDIAJ, POETE
14. IZET ÇULLI , POET 
15. KASTRIOT HADËRI, POET
16. MELSI RIBAJ, POET
17. JOANA SEITI, POETE
18. DRITËRO AGOLLI, POET
19. ANJEZA SHAHINI KENGETARE 
20. PIRRO MILKANI, REGJISOR 
21. KIÇO LONDO, REGJISOR
22. ALBERT LENJA , BASHKI E TIRANES 
23. ASTRIT REÇKA, PUBLICIST 
24. ROLAND [ENE , KOMPOZITOR
25. XHELAL ANGONI ,KENGETAR 
26. NAXHI KASARUHO, PUBLICIST
27. XHEVDET MAHILAJ ARTIST , ISH DREJTOR I 
AA TIRANE 
28. APOSTOL PANGO, PUBLICIST 
29. ROVENA DILO, KENGWTARE 
30. KSENOFON DILO, PAINTER PIKTOR 
31. MUNTAZ DHRAMI, SKULPTOR
32. PETRIT LULO, KENGETAR 
33. PROF. NASHO JORGAQI
34. PROF. ALFRED UÇI
35. MANJOLA BRAHAJ (NEW POET)
36. NOREL ZAIMI (NEW POET)
37. JONA MERJO (NEW POET)
38. AGIM PIPA (NEW POET)
39. STEFAN CAPALIKU – POET, SHKRIMTAR , REGJISOR TEATRI
40. LAZER STANI , SHKRIMTAR 
41. PERIKLI JORGONI KRITIK 
42. DEMIR GJERGJI, POET
43. LEDINA LENGO, POETE
44. LEONARD VLASHAJ DREJTOR EKZEKUTIV I UNIVERSITETIT “VITRINA”
45. LUMTURI BLLOSHMI, PIKTORE
46. FATIME KULLI, POETEGJIROKASTRA
1. KRISTAQ F. SHABANI POET
2. DINO ÇIÇO , POET
3. ALEKSANDRA SHABANI (MAJLINDA) POETE
4. KRISTO STOJA , PUBLICIST
5. HADËR MEVLANI, POET
6. YLLKA PONDE, POETE
7. ELEFTERI KALLOJERI, POETE
8. PROF. DR. THOMA DHIMA, STUDIUES 
9. PROF. ARTUR LAMAJ, STUDIUES 
10. ANXHELA QIRUSHI , KRIJUESE 
11. ALKETA PONDE, POETE
12. DRINI HILA, AKTOR
13. LULJETA XHAXHI, POET
14. THEODHORI NIKOLLA, POET
15. SHEZAIR KOKO , POET

SARANDA
1. DASHAMIR MALO, POET
2. IRENA GJONI, POETE

DELVINA
1. SPARTAK PRODA, POET

FIER
1. MAJLINDA RAMA, POETE
2. GENTIAN BANAJ, POET
3. VLADIMIR MARKU, POET
4. VALBONA DACI, POETE
5. BRUNILDA BOÇOVA, POET
6. HAXHI KALLUCI, POET
7. ENERTIN DHASKALI, POET 
8. PETRAQ KOTE (NEW ENTRY)


LUSHNJA
1. MARSELA HAJDINAJ KRIJUESE

VALONA
1. ALBANA BREGU, POET
2. FLORA MEÇAJ, POET
3. ALBERT ABAZI, POET
4. NATASHA LUSHAJ (NEW ENTRY)

SHKODRA 
1. DRANE XHAJ, ARTISTE 
2. MERITA SMAJA

MALESIA E MADHE
1. MIMOZA REXHVELAJ, POET
2.
TROPOJA
1. ALMONA BAJRAMI, POET
2. NAFIJE SALIHAJ, POET
3. GJON NEÇAJ, POET
4. LULZIM LOGU, POET

ELBASAN

1. GERTA DALIPAJ, POETE, STUDIUESE
2. LULJETA LLESHANAKU POET (NEW ENTRY)

DURRËS
1. SHPEND TOPALLAJ POET 
2. ALISA VELAJ DURRES PEDAGOGE UNIVERSITY LECTURER
3. IVANA DERVISHI (YOUTH POET)

KRUJA
1.ÇEZAR RICA POET 

BERAT
1. NAMIK SELMANI POET 
2. TEA VREKO, POET E(ITALI)
3. ALEKSANDER VREKO, PIKTOR 


PËRMET
1. LUMO KOLLESHI POET
2. ANILA MIHALI POET
3. DHOSKW ILIA, POET
4. VASKË ÇURRI KENGETAR 
5. RUSTEM KEKO, POET
6. DHIMITWR MITI, POET 
7. EDUARD YMERI, POET

KUKËS 
1. PETRIT PALUSHI POET 
NE KETE SIMPOZIUM NE TIRANE MUND TE MARRIN PJESE DHE POETE E SHKRIMTARE TE TJERE QE KANE DESHIRE, POR ME PARE DUHET TE KOMUNIKOJNE ME PRESIDENCEN E LIDHJES.
PER LNPSHA “PEGASI” ALBANIA

                PRESIDENTI                                                                SEKRETARI I PERGJITHSHEM
              Kristaq F. SHABANI I.W.A, W.P.S                                    AGRON SHELE IWA ; W.P.S 

 

 

 

 KONGRESI I INTERNACIONAL "PEGASI" ALBANIA

                                     FTESA  DHE  PROGRAMI

 LIDHJA NDËRKOMBËTARE E POETËVE, SHKRIMTARËVE DHE E ARTISTËVE “PEGASI” ALBANIA

 

THE INTERNACIONAL ASSOCIATION OF POETS, WRITERS AND ARTISTS “PEGASI” ALBANIA 

Jemi të gjithë Ëngjëj...Ejani të bashkojmë krahët dhe të fluturojmë së bashku...Fluturimi starton nga qyteti çudi. 


 “Pegasi”, simbol i muzës. Pegasi”,yllësi e ndritshme në univers. “Pegasi”, dritëthënie në shpirt.   

 

                 

           Pegasi                            Albania                    Pegasi Kosova

                                             

                                                Universiteti Vitrina

 

 

 

KONGRESI I PARË NDËRKOMËTAR

MUZA POETIKE ”PEGASI” 2012- UNIVERSITETI ”VITRINA”

“ UNIVERSIALITETI I VLERAVE NË LETËRSI & ARTIN BASHKËKOHOR”

20- 23.04.2012

TIRANË , DURRËS, KRUJË, LEZHË, SHKODËR, KUKËS,  PEJE , PRISHTINË


 

 

FTESE


Z/ ZNJ

...............................................................................................

NË DATAT 20, 21, 22, 23 PRILL ZHVILLON PUNIMET KONGRESI I PARË NDËRKOMËTAR I LETËRSISË “MUZA POETIKE PEGASI 2012 - UNIVERSITETI VITRINA ” ME OBJEKT:

“ UNIVERSIALITETI I VLERAVE NË LETËRSI & ARTIN BASHKËKOHOR”

NË AMBIENTET E UNIVERSITETIT “VITRINA”

MË DATAT 22, 23, 24 LNPSHA “PEGASI” ALBANIA, UNIVERSITETI VITRINA NË BASHKËPUNIM ME LNPSHA “PEGASI” KOSOVA VIJON VAZHDUESHMËRINË E DITËS SË TRETË DHE TË KATËRT TË KONGRESIT NDËRKOMBËTAR NË PEJE  (22.04), PRISHTINË(23. 04).

PERGATITNI NJE KUMT TE SHKURTËR PER OBJEKTIN E KONGRESIT NDËRKOMBËTAR, TË CILIN DO TA MBANI GJATE SEANCAVE TE KONGRESIT(SIPAS PROGRAMIT TË VEÇANTË) .

PJESËMARRJA NË KËTË VEPRIMTARI NDËRKOMBËTARE ËSHTË OBLIGIM MADHOR DHE NJE KONTRIBUT PËR LETERSINË MODERNE.

JU DO TE JENI NE TIRANE ME DATEN 19 PRILL 2012, DITËN E ENJTE, ORA 17.00, KU DO TE ORGANIZOHET PRITJA NGA PRESIDENCA E LIDHJES NPSHA ”PEGASI” ALBANIA, DREJTORIA E KAMPUSIT TË UNIVERSITETIT ”VITRINA”, LNPSHA “PEGASI” KOSOVA PARA MUZEUT KOMBËTAR TË SHQIPËRISË TIRANË .


Shkrimtarët, Poetët, Artistët nga vendet të tjera dhe diaspora do t’u jepet përparësi. Ata do të akomodohen më 19 prill, ndërsa krijuesit nga Shqipëria, Kosova , Fyrom, Mali i Zi do të jenë në Tiranë në ora 8.00 të datës 20 prill, të grupuar te Muzeu Kombëtar, ku me autobuzët e Vitrinës të gjithë pjesëmarrësit në Kongres do të shkojnë në Kampusin Vitrina.


Presidenca e LNPSHA “PEGASI” ALBANIA ka ngritur një komision pritës të kryesuar nga poeti dhe studiues : Pëllumb Gorica dhe anëtarët: Perikli Shuli, Flutura Maçi, Anxhela Peza (përkthyese anglisht), Dhimitër Kokaneshi ( greqisht), Jozefina Traboini (italisht), Majlinda Shabani(Aleksanda) (anglisht, italisht, greqisht), Dritan Kardhashi (anglisht), Verjon Fasho (frëngjisht), i cili do të vijojë të funksionojë gjatë gjithë kohës së zhvillimit të Kongresit, për të mundësuar komunikimin me poetët e vendeve të tjera.


KOMFIRMONI PJESËMARRJEN TUAJ DHE ORARIN E MBËRRITJES NE TIRANE DHE NË PRISHTINË (SIPAS DATAVE) PËR TE REALIZUAR GRUPIMIN DHE AKOMODIMIN TUAJ.

 

 

 

DREJTORI I PËRGJITHSHËM I UNIVERSITETIT “VITRINA”

EDMOND VLASHAJDREJTORI I PERGJITHSHEM I UNIVERSITETIT “VITRINA “ TIRANE

PER VEPRIMTARITE KULTURORE

LEONARD VLASHAJ


REKTORI I UNIVERSITETIT “VITRINA”

PROF. DR. MARIO KEDHI/PRESIDENTE E LPSHA ‘PEGASI” KOSOVA 

HASIJE SELISHTA KRYEZIU W.P.S

 

 SEKRETARI I PERGJITHSHËM

 

Agron Shele I.W.A WPS 

sheleagron@yahoo.com

 

PRESIDENTI I LNPSHA “PEGASI”

 

KRISTAQ F. SHABANI I.W.A, W.P.S

pegasi2003@yahoo.com

 


PROGRAMI I KONGRESIT NDËRKOMBËTAR “MUZA POETIKE PEGASI 2011” ME OBJEKT: “ UNIVERSIALITETI I VLERAVE NË LETËRSI & ARTIN BASHKËKOHOR”

20 – 24 . 04 . 2012

ALBANIA ( TIRANË , SHKODËR, LEZHË, KRUJË, KUKËS )

KOSOVË ( PEJE , PRISHTINË )


Organizatorë:

LIDHJA NDËRKOMBËTARE E POETËVE SHKRIMTARËVE DHE ARTISTËVEPEGASI “ ALBANIA

UNIVERSITETI “VITRINA “ TIRANË


LIDHJA NDËRKOMBËTARE E POETËVE SHKRIMTARËVE DHE ARTISTËVE “PEGASI” KOSOVA


LIDHJA E KRIJUESVE “PEGASI” ALBANIA


INSTITUTI ALBANOLOGJIK TIRANË, PRISHTINË


(20 -22 .04.2011 TIRANË(SHKODËR, LEZHË, KRUJË) DHE 22-23.04 PEJE , PRISHTINË , KOSOVË )


JAPIN NDIHMESË :

 

I.W.A (OHAJO SHBA

Presidente Teresinka Pereiera

 

 

W.P.S (LARISA GREQI)

President Dimitris Kraniotis

 

IPTRC (KINE)

President ZHANG ZHI


POETS DEL MUNDO ( AMERIKA LATINE )

MANUEL LASSAU.P.L.I (SHBA) me President Beniamin Yzon


KLUBI I IDEVE” (SALAMINË , GREQI )

Preident DINO KOUBATIS


KLUBI I SHKRIMTARËVE “ XASTERON” DHE REVISTA “KELENO” ATHINË,

 Presidente PANAJOTA ZALONI (GREQI)


The Global Harmony Association Board Vice-Chair 

 

PRESIDENT THOLANA ASHOK CHAKRAVARTHY (INDI)


100 Thousand for Change

President MICHAEL ROTHENBERG (USA)


Festivali Poetik “Ordy” Turqi

President TOZAN ALKAN (TURQI )SHTËPIA BOTUESE “MARIN BARLETI” TIRANË

MIMOZA AHMETI (ALBANIA)

 


SHTËPIA BOTUESE “ ADA” TIRANË

ROLAND LUSHI ( ALBANIA)

MARRIN PJESËPOETË , SHKRIMTARË, STUDIUES, ARTISTË NGA VENDE BALLKANIKE( SHQIPËRI, TURQI, GREQI, KOSOVË, MAL I ZI, RUMANI, BULLGARI, IRJ E MAQEDONISE, KROACI, SLLOVENI, SERBI, BOSNJË HERCEGOVINË), SI DHE NGA: ITALI, MALTË, QIPRO, BELGJIKË, FILANDË, RUSI, ZVICËR, SUEDI, GJERMANI, ANGLI, KONGO SI DHE NGA VENDE TË TJERË TË EVROPËS DHE TË BOTËS (SHBA, INDI, BOLIVI, MEKSIKË) E TJERË.


*PËRFAQËSUES TË AKADEMISË SË SHKENCAVE TË REPUBLIKËS SË SHQIPËRISË, INSTITUTIT ALBANOLOGJIK(SHQIPËRI, KOSOVË), INSTITUTIT TË GJUHËSISË, TË MINISTRISË SË KULTURËS, PËRFAQËSUES TË AMBASADAVE TË SHTETEVE TË NDRYSHME TË ARKREDITURA NË REPUBLIKËN E SHQIPËRISË, TË FONDACIONEVE, PËRFAQËSUES TË MEDIAS SË SHKRUAR DHE VIZIVE.


NDIHMOJNË NË REALIZIMIN E PROGRAMIT:

*DREJTORIA E TEATRIT DRAMATIK “MIGJENI” SHKODËR

* REKTORIATI I UNIVERSITETIT “LUIGJ GURAKUQI “ SHKODËR

REKTORIATI I UNIVERSITETIT TË PRISHTINËS, KOSOVË

* BIBLIOTEKA E QYTETIT TË SHKODRËS, GJAKOVËS, BIBLIOTEKA UNIVERSITARE E PRISHTINËS

BASHKIA E QYTETIT LEZHE, KRUJË, KOMUNA GJAKOVË, KOMUNA PRISHTINË

*DREJTORIA E MUZEUT GJERGJ KASTRIOTI SKENDERBEU KRUJË

  Qëllimi: Realizimi i niveli më të lartë të kontaktit letrar, debatimit, konsulencës, prezantimit të shkrimtarëve, poetëve dhe artistëve pegasianë shqiptarë, kosovarë dhe poetëve, shkrimtarëve dhe artistëve nga vende të ndryshme të Botës, anëtarë të LNPSHA “PEGASI” ALBANIA, si dhe nga Lidhje dhe organizma letrare, ka për qëllim evidentimin e vlerave letrare që ka LIDHJA NPSHA “PEGASI” ALBANIA DHE LPSHA “PEGASI” KOSOVA, njohja me letërsitë dhe artin modern, prezantimin i kësaj letërsie dhe arti mbarëshqiptar dhe shkëmbim universal të vlerave në kuadrin e Letërsisë dhe Artit modern (bashkëkohore) me simotrat e saj në mbarë botën.


Nxjerrja në pah e kontribut reklamues dhe publikues në drejtim të Letërsisë, Artit dhe Kulturës të Universitetit ‘VITRINA” për menaxhimin e veprimtarive të tilla madhore

Në kahje progresiviteti dhe realizimi i një partneriteti bindës, real …

Gjetje, forma , realizime:

KONTAKTE, PRITJE, GUIDË POETIKE, TAKIME, KUMTE, ANALITIKA, PROFILE, PROMOVIME, PANAIRE- EKSPOZE TË LIBRIT, VIZITA, SHFAQJE, KONCERTE, FOKUSIME FJALË POETIKE, MITING POETIK, INTERVISTA, ANKETIME, SFILIME, KONKURRIME, DEKLARATË UNIVERSALE


PROGRAMI SIPAS DITËVE


I. DITA E PARË , E PREMTE , datë 20 prill e quajtur:

DITA SIPAR, DITA E UNIVERSIALITETIT TË VLERAVE

 

 EDMON VLASHAJ  DREJTOR I UNIVERSITETIT VITRINA

 LEONARD VLASHAJ

KORDINATOR I VEPRIMTARIVE “VITRINA”


9.00 * PANAIR EKSPOZE I LIBRIT “PEGASI INTERNACIONAL”

(me libra të autoëve të Pegasit nga të gjitha vendet e Botës si dhe ekspozimit i krijimimtarisë të autorëve të vendeve të ndryshme, i atyre që marrin pjesë direkt në Kongres, edhe të autorëve brazilianë, të cilët kanë dërguar për ekspoze veprat e tyre ; ekspozimi i librave me autorësinë e Universitetit “Vitrina”. (Në çdo qytet, ku do të zhvillojë punimet Kongresi, do të bëhet një ekspoze e librave të krijuesve: SHKODËR, LEZHË, KUKËS, GJAKOVË, PRISHTINË) do të ekspozohen edhe libra të autorëve të Luginës së Preshevës) ; këtu do të ekspozohen edhe gazetat periodike, revistat letrare e tjera si revista letrare “PEGASI” e LNPSHA “PEGASI” ALBANIA ,“KELENO”, “POMEZZIA NOTIZIA”, “OBELISK”, “PLUS GAZETA E ATHINËS e tjerë…


*ORA 9.00 -9.30

PRITJE E POETËVE NGA VENDE TË NDRYSHME TË BOTËS NGA DREJTORI I PËRGJITHSHËM I UNIVERSITETIT “VITRINA”, ZOTI EDMOND VLASHAJ, REKTORI I UNIVERSITETIT “VITRINA” TIRANË PROF. DR. MARIO KEDHI, ZçREKTORI I UNIVERSITETIT TEKI KURTI

Intervistën fillesë për programin e Kongresit me mediat e pranishme .


*09.30 14.30


HAPJA CEREMONIALE E KONGRESIT NDËRKOMBËTAR

HIMNI I SHQIPËRISË

*FJALA PËRSHËNDETËSE (SHQIP, ANGLISHT)

E REKTORIT TË UNIVERSITETIT “VITRINA” PROF. DR. MARIO KEDHI

PËRSHENDETJET E AUTORITETEVE TË VENDIT E PERSONALITETEVE AKADEMIKE DHE PËRFAQËSUESIT E SHKRIMTARËVE NGA VENDE TË NDRYSHME TË BOTËS DHE TË DIASPORËS.

*FJALA PËRSHËNDETËSE (SHQIP, ANGLISHT) E SEKRETARIT TE PERGJITHSHEM TË LNPSHA “PEGASI’ ALBANIA, POETIT DHE SHKRIMTARIT AGRON SHELE I.W.A , W.PS, BELGJIKË

PËRSHËNDETJE NGA PRESIDENTJA E I.W.A I.W.A

Përshëndetja e grupit letrar të krijuesve universitarë ”VITRINA” …


*NDERIM I KONGRESIT PËR TË GJITHË POETËT, SHKRIMTARËT DHE ARTISTËT E BOTËS QË DHANË KONTRIBUT NË LETRËSI DHE ART GJATË GJITHË KOHËVE ”


(INTERPRETIM NGA POEMTHI OAZ (FRAGMENT ) “ (MAJA E MPREHTË E LAPSIT”)E POETIT KRISTAQ F. SHABANI. Interpreton aktorja e teatrit dramatik “Migjeni” të Shkodrës Drane Xhaj(në shqip) dhe Enton Zykaj Aleksandra Shabani në anglisht

Interpretim nga aktorja MERITA SMAJA, ShKODËR “SHQIPËRIA” poemë e poetit Dino Cubatis fragment

(VIJIMI SIPAS PROGRAMIT TË HARTUAR)

*REFERENCE

*Shfaqja e Filmit “Simpoziumi i IV Ndërkombëtar” LIRIZMI NË LETËRSI” fragment

VLERAT UNIVERSALE TË NJË UNIVERSITETI SI “VITRINA ”, që i përket së ardhmes së progresivitetit arsimor shqiptar ”… Lidhësi të këtij universiteti me Universete të vendeve të tjera për përvojë dhe profesionalizëm” nga ZçRektori i Universitetit Dr. Teki Kurti

 

 Z/PRESIDENTE E LNPSHA “PEGASI” ALBANIA

 KOZETA ZAVALANI 

*TË NJOHIM PJESËMARRËSIT NË KONGRES

(Shfaqen me një foto,vendi nga vinë, jetëshkrim dhe nga një poezi ose skicim të gjithë pjesëmarrësit në Kongres në sistemin POËER POINT.

*Referenca : Universialiteti i vlerave në letërsi dhe në artin bashkëkohor” (kumte (sipas një programi të veçantë ) ….(Shqip, anglisht)

KRISTAQ F. SHABANI , IË.A, Ë.PS, ABI, AOM , poet, shkrimtar, studiues

PRESIDENT I LNPSHA “PEGASI” ALBANIA


Kumte të lidhura me objektin nga poetë, shkrimtarë të vendit dhe të vendeve të tjera (sipas programit të veçantë)

*Prezantime të Antologjive të botuara nga viti 2007 deri në vitin 2012, vlerat e tyre universale si dhe veprimtaria e madhe përkthyese, e cila ka realizuar njohjen e dimensioneve të krijimit të shumë autorëve pegasianë…në Botë dhe që mundëson kontaktimin me autorët e vendeve të tjera …, prezantim antologjik nga shkrimtarët dhe poetët e vendeve te tjera (program i veçantë).


*Koncert i Ansamblit “Vitrina” dhe surpriza të tjera të këndshme me artistë virtuozë si: Jorgo Roze, Merita Smaja, Drane Xhaj, Enkelejda Qesku, Xhelal Angoni e tjerë , ndarje titujsh…të Pegasit dhe tituj madhorë të akorduar nga Institute Biografike prestigjiozë në Botë (USA, ANGLI).

PYETJE – PERGJIGJE “ PANELI I GRUPIT LETRAR “VITRINA” ME POETW NGA BOTA

*Ekspozitë figurative dhe tradicionale shqiptare dhe skicime pikturore të kongresistëve nga piktorja skicuese.

*Surprizë ME KAMPIONIN E BOTËS të BODY BUILDING, GJIROKASTRITIT NIKO MUÇO , pjesëmarrës në disa Kampionate botërore i cili do të demonstrojë këtë art të bukur të paraqitjes fizikeme tendencen qe në Universitetin “Vitrina” të zhvillohet një kampionat i tillë Botëror BODY BUILDING, e cila padyshim do të jetë një ngjarje e madhe në këtë lloj sporti. LNPSHA “PEGASI” ALBANIA ka dhënë kontribut në krijimin e një shoqate të BODY BUILDING, me përmasa kombëtare në Gjirokastër. Po kështu do të ketë dhe një sflilim dybukuror poetik

*

*Vijime me kumte dhe prezantime të letërsive të shteteve pjesëmarrëse në Kongres, të cilët kanë fokusuar personalitete të jetës letrare të vendit të tyre…

*RRUGËTIM PROFIL “PEGASI INTERNACIONAL (TË FOKUSUAR PERSONALITETE TË LETËRSISË SHQIPTARE DHE BOTËRORE (PROGRAM I VEÇANTË)


*Vizitë në mjedise të këndshme të Kampusit dhe dialogime.

* Anketim me pjesëmarrësit në Kongres : “Universialiteti i Vlerave në Letërsi dhe në Artin Bashkëkohor “ me Pyetësor të përgatitur më parë e fletë anketë.


II. DITA E DYTË, E SHTUNË , DATË 21 PRILL : DITA E SHKËMBIMIT UNIVERSAL TË VLERAVE NË LETËRSI, ART e kombinuar me guidë turistiko-poetike në Shkodër dhe në Lezhë, dy qytete kreative të Shqipërisë dhe me vlera përfaqësuese letraro - kulturore, artistike, me pjesëmarrje të krijuesve dhe mediave të këtyre qyteteve dhe stafeve akademike (Shkodër Universiti “Luigj Gurakuqi”).

* Një vizitë e shpejtë në qytetin, ku kanë lindur e jetuar poetë, shkrimtarë dhe artistë të mëdhenj…

*Pritje nga Drejtori i Teatrit “Migjeni “ të Shkodrës.

*Vizitë në mjediset e këtij teatri . Vizitë e ekspozitës fotografike, e cila tregon madhështinë e artit dramatik të këtij institucioni dinamik të Shqipërisë dhe prezantim i dy pegaisteve, aktorë të këtij Teatri.

*Kumte: “Teatri “Migjeni” , një nga teatrot më produktivë dhe lindës i artistëve të mëdhenj shqiptarë”

*Kumt : “Shkodra vendi i titanëve letrarë shqiptarë”

(Gjergj Fishta, Ndre Mjeda e tjerë )...

*Kumte (në mjediset e Teatrit”Migjeni”), sipas programit të veçantë të ditës së Dytë .

Interpret nga poetët e mëdhenj shkodranë:

*Interpret të poezive të Gjergj Fishtës, Ndre Mjedës, Migjenit e tjerë) nga aktorët shkodranë dhe poetët shqiptarë, pjesëmarrës në Kongres.

*Poetët nga bota dhe viset shqiptare, diaspora përshëndesin Shkodrën.

*Pritje të kongresistëve nga Rektori i Universitetit të Shkodrës

*Vizitë në mjediset universitare, kontaktim me një grupim studentësh të fakultetit të letërsisë dhe Gjuhës Shqipe: “Pyetje - përgjigje për Letërsinë e sotme moderne”, e cila do të aplikohet edhe në Universitetin VITRINA . Një grupim studentësh dhe nga një përfaqësues , poet shkrimtar i çdo vendi përballë panelit studentor...

*Një vizitë e shkurtër më mjediset e Bibliotekës së Universitetit dhe marrja e informacionit për prezencën e letërsisë bashkëkohore (Dhurime librash, ceremonialisht)...

*Kumt: Shkëmbimi universal i vlerave në letërsi – hapësirë për njohje të ndërsjelltë të letërsisë bashkëkohore”

*RRUGËTIM PROFIL “PEGASI INTERNACIONAL (TË FOKUSUAR PERSONALITETE TË LETËRSISË SHQIPTARE DHE BOTËRORE (PROGRAM I VEÇANTË)


*Pritje nga Drejtoria e Bibliotekës Publike Shkodër

*Një informacion në sallën e leximit të kësaj biblioteke...

*Një ndalesë të Kalaja e Rozafës dhe njohja me legjendën e saj...

Legjendat përfaqësuese shqiptare , kulme të kreaturës mendimore”


*Nisja për në qytetin e Lezhës

*Pritje e organizuar nga Kryetari i Bashkisë së Qytetit të Lezhës, zoti Viktor Tushaj

*Shfaqje e një filmi të shkurtër: “Lezha dhe historia e saj e trimtë në shekuj”

*Takim me krijuesit e qytetit të Lezhës.

*Kumtesë: “ Letërsia bashkëkohore lezhiane dhe përfaqësuesit e saj”

*Ekspoze e kësaj letërsie…

*Poetët nga bota dhe viset shqiptare, diaspora përshëndesin Lezhën

*Homazh në Varrin e Heroit të Madh Kombëtar, Gjergj Kastriot Skënderbeu.

* Kthimi për në Tiranë(gjatë kthimit intervista, këngë e tjerë)..


Seanca e pasditës në Universitetin “VITRINA” :


SHPALLJA E KANDIDATËVE PËR ÇMIMIN NOBEL PËR VITIN 2011 NGA I.W.A


Vijojnë kumtet , koncertet, sfilatat, surprizat.


 1. DITA E TRETË , E DIEL 23 PRILL , DITA E PLEJADËS

 

(Gjatë kësaj dite do të mbahet një kumt i shkurtër sentencë për poetin , a shkrimtarin, artistin më të madh përfaqësues nga një çdo shtet pjesëmarrës, për figurën më të madhe historike të Kombit të tyre dhe nderimi e respektimi, evidentimi letrar i tyre... Për Shqipërinë, Kosovën do të mbahet një kumt i shkurtër për Gjergj Kastriot Skënderbeun dhe për Migjenin, uraganin e ndërprerë dhe për shkrimtarin e madh Ismail Kadare).

*Nisja nga Tirana, ndalja në Krujë, vizitë në MUZEUN E KRUJËS

dhe ne Kalanë e Krujës

*Nisja nëpër autostradën e re Tiranë - Prishtinë dhe ndalja në qytetin e Kukësit...

*Një kafe në qytetin Kukës, ku frymëron Drini, prodhues i energjitikës shqiptare.

*Takim i shkurtër me krijuesit e Kukësit... Një kafe poetike ...

*Nisja për në PEJE

Gjatë udhëtimit ciceroni (përkthyesit ) do të njohë pjesëarrësit

me qytetet , vendet turistike të Shqipërisë nga kalon autostrada.  

 Ora 13.00 në qytetin e PEJE  (KOSOVE)

Dita e Plejadës 13.00-21.00*Një program i detajuar me: filmime për PEJEN, kontributi i saj në letërsi, manifestimet poetike te zhvilluara, figurat qëndrore historike të PEJES, ekspoze i librit të krijuesve pejane, prezantimi i një emri të madh të letërsisë pejan, kumte të shkurtra, interpretime, vizitë te disa objekte madhore historike, shfaqje e tjerë

Kumte të shkurtra dhe prezantime të letërsive të vendeve pjesëmarrëse në Kongres.

*RRUGËTIM PROFIL “PEGASI INTERNACIONAL (TË FOKUSUAR PERSONALITETE TË LETËRSISË SHQIPTARE DHE BOTËRORE (PROGRAM I VEÇANTË)


*Veprimtari letraro-kulturore- artistike e LNPSHA “PEGASI” KOSOVA


IV. DITA E KATËRT E KONGRESIT, E HËNË, DATË 23.04.2012

DITA E VËLLAZËRIMIT UNIVERSAL TË KRIJUESVE


HASIJE SELISHTA KRYEZIU

PRESIDENTE “ PEGASI” KOSOVA

*Ora 8.00 Nisja nga Peja për në Prishtinë

*Ora 10.00 hapja e ditës së katërt të Kongresit

* “UNIVERSIALITETI I VLERAVE NË LETËRSI DHE NË ARTIN BASHKËKOHOR”

*Përshëndetje e Presidentes së LNPSHA “PEGASI” KOSOVA

*Përshëndetje nga simotrat kudo në botë

*Referencë: 100 vjet letërsi shqiptare, lidhësi me botën moderne ”

Profesor Assoc. Begzad Balliu

*Kumt: “ Thesaret e pasurisë foklorike shqiptare në Harvard “(Shkëmbimet universale në kuadrin e traditës të folkut) Prof. Dr Zymer Neziraj, Instituti Albanologjik i Prishtinës.

*Kumt: “Fillesat, organizmi dhe arritjet në shkëmbimin e vlerave midis popujve , nëj nga synimet kryesore akademike ne universitetet shqiptare”

Prof. Assoc. Nehas Sopaj

*Kumte nga Diaspora Shqiptare në botë, nga shkrimtarë të vendeve të tjera për poetin e përzgjedhur për të prezantuar...

*Prezantimi antologjik

*Vizitë në Muzeun e Kosovës, në Galerinë e Arteve Figurativë, në Bibliotekën e Prishtinës.

* Në UNIVERSITEIN E PRISHTINËS në Fakultetin Gjuhës dhe Letërsisë Shqipe : Ndjekja e një ore leksioni në lëndën e Lëtërsisë me objekt universialitetin në Lëtërsi dhe dhurime librash universalë në Bibliotekën e Universitetit .

 

Mbasdite:

Vëllazërim universal “

*Miting i madh poetik, vallëzim, stimuj, tituj, diploma...

13-13.30 SHPALLJA E FITUESVE TË KONKURSIT “PEGASI 2011” NGA JURIA E KRYESUAR NGA POETJA TERESINKA PEREIRA

Marrin pjesë të gjithë pjesëmarrësit e Kongresit

Propozimet e I.Ë.A për kandidatë për Çmimin Nobel për Letrësi për vitin 2012

BISEDA KONKLUZIVE E KONGRESIT

KOMUNIKATË SHTYPI (DEKLARATA UNIVERSALE) EDHE PËR ORGANIZMAT LETRARE BOTËRORE DIREKT NË SALLË NË RT K PËR ZHVILLIMIN E KONGRESIT NDËRKOMBËTAR “MUZA POETIKE PEGASI 2011” ME OBJEKT “UNIVERSIALITETI I VLERAVE NË LETËRSI DHE NË ARTIN BASHKËKOHOR”

DHE DEKLARATA UNIVERSALE E KONGRESIT, THIRRJE PËR PAQE, MIRËKUPTIM DHE ECJE PROGRESIVE NË RRUGËN E ZHVILLIMIT NË TËRËSI DHE LETRAR NË VEÇANTI”Data 24 prill , ditë e martë ora 8.00

Përcjellja e kongresistëve nga Prishtina , kryeqyteti i Kosovës

Mirupafshim në Kongresin tjetër Ndërkombëtar”...*

Në këtë Kongres do t’u kushtohet shumë rëndësi edhe përzgjedhjeve që kanë bërë pjesëmarrësit nga vende të ndryshme për të publikuar e diskutuar protagonistët krijues, veprat kapitale, duke i plotësuar të gjitha kërkesat e tyre.


Çdo kumtues do ta realizojë kumtin e tij edhe me ilustrim për t’u shfaqur me projektor me sistemin Poëer Point, ku do te ketë gjithashtu edhe një material të tij individual jetëshkrimor dhe veprimtar letrar...

Po kështu në këtë Kongres do të ketë prezantim surprizë të një sërë veprash të konsideruara e të selektuara si mirëfillësi dhe risi në letërsinë shqipe të autorëve të talentuar nga vendi dhe Bota...

EKSPOZE FOTOGRAFIKE NGA SIMPOZIUMET E ZHVILLUARA NË UNIVERSITETIN “VITRINA”TIRANË 2008-2011
Po kështu për t’u kujdesur për paraqitjen e materialeve të Kongresit dhe radhën e paraqitjes së tyre do të funksionojë SEKRETARIA E PRESIDENCËS SË LIDHJES NDËRKOMBËTARE TË POETËVE , SHKRIMTARËVE DHE ARTISTËVE “PEGASI” ALBANIA , e kryesuar nga Kryesekretarja, zonja e nderuar, AGETINA MARTINI, me banim në Itali, e cila ka një njohje të thellë të programit, pasi është një profesioniste e vërtetë, e kulturuar dhe serioze.

 Po kështu nga të dy Lidhjet NPSHA “PEGASI” do të dërgojnë në Ministritë e Brendshme të dy shteteve, Shqipëri dhe Kosovë, itinerarin e lëvizjes, programin e Kongresit, vendet ku do të zhvillohen punimet e tij , për siguri dhe për të shmangur incidentin më të vogël, pasi të gjithë pjesëmarrësit në këtë Kongres janë anëtarë të organizmave botërorë letrarë.

Lëvizjet në territorin e Republikë së Shqipërisë dhe të Kosovës do të bëhen me mjete me siguracione të rregullta dhe çdo pjesëmarrës do të ketë logon e pjesëmarrjes në Kongres, si dhe dokumentat e tij personale të identitetit .

Vetë Lidhjet do të kenë grupin e shoqërimit dhe të sigurisë të kryesuar nga poeti specialist Perikli Shuli....

*

Është planifikuar edhe një takim i shkurtër idesh në Bar “VRITE LOTIN “ mjedis i LNPSHA “PEGASI” ALBANIA, ku do të shfaqen edhe filmime nga Veprimtaritë e Pegasit...


*

Gjithashtu u diskutua për kumtesën : “Psikoanalitika në letërsi dhe në art” një këndvështrim tipik psiko-social- analitik, i cili do të kumtohet nga Rezarta Pode. U diskutua rreth substratit të këtij kumti.

Kongresi do të ketë disiplinë shkencore , sikundër edhe në të gjitha Simpoziumet e zhvilluara si dhe në ditën e fundit Kongresi do të përzgjedhë edhe Presidencën e re të Pegasit me poetë dhe shkrimtarë të nivelit të lartë botërorë, të cilët janë edhe anëtarë të PEGASIT dhe do të diskutohet për një lidhësi më të frutshme midis pegaistëve në planin universal...

Në Kongres çdo grup, apo lidhje ka të drejtën e vetë të bëjë propozimet e veta dhe në planin e titullimit botëror, sikundër ka ardhur nga Lidhja e Shkrimtarëve të Greqisë propozmi për Kandidat për Çmimin “Nobel” për poetin POTIS KATRAKIS, i paraqitur nga përkthyesja dhe poetja Zaharulla Gaitanaki, Anëtare Nderi e LNPSHA “PEGASI” ALBANIA.

Po kështu do të shpallet edhe Akademia Alternative, ide e hedhur në vitin 2011 dhe e konsideruar e drejtë.

Ky kongres do të ketë dhe materialet e veta të botuara, që tashmë janë përgatitur dhe po negociohet. Po bëhet përçapje për një ANTOLOGJI POETIKE “KORSI E HAPUR” 2, ku do të zënë vend krijimet e të gjithë pjesëmarrësve në kongres dhe atyre, që japin kontribut ndihmues me kumte e tjerë..., me një biografi të shkurtër shkrimore dhe me një kosto të vogël që do të përdoret për botimin e saj , ku çdo pjesëtar në kongres do të ketë kopjen e tij.Kongresi ka vetëm karakterin e tij letrar, respekton të gjitha simbolet e vendeve pjesëmarrëse, që tregojnë identitetin e tyre kombëtar, si dhe simbolet e Lidhjeve apo grupeve përfaqësuese. Çdo devijim tjetër është i ndëshkueshëm dhe jashtë rregullores së Kongresit.

Kjo është sa për të ditur, pasi përvoja ka treguar se ka pasur shumë seriozitet dhe respekt të të gjitha rregullave nga krijuesit...

Në këtë Kongres do të prezantohen të gjitha letërsitë e vendeve pjesëmarrëse dhe të figurave më të spikatura letrare të të gjitha vendeve , duke përdorur formatet dhe gjetjet.

 

Presidenti i Kongresit të Parë Ndërkombëtar “PEGASI- VITRINA”

 Kristaq F. Shabani, poet, shkrimtar, studiues, eseist I.W.A, W.P.S

President i LNPSHA “PEGASI” ALBANIA

Anëtar Nderi i disa Lidhjeve në Botë

President i Lidhjes se Krijuesve “ PEGASI” ALBANIA

NJERIU I VITIT 2011” ABI , SHBA DHJETOR 2011

I NOMINUAR “NJERIU I VITIT 2012” ABI, SHBA, SHKURT 2012

FITUES “MEDALJE E ARTË E PARËSISË”PËR SHQIPËRINË ABI, SHBA JANAR 2012

BASHKËPUNËTOR ME TË DREJTA TË BARABARTA NË ABI, DHJETOR 2011

I PËRZGJEDHUR NDËR 2000 INTELEKTUALËT E SHEKULLIT 21 NGA IBC (INSTITUTI BIOGRAFIK I KEMBRIXHIT) ANGLI JANAR 2012I PËRZGJEDHUR NDËR 1000 NJEREZIT “MENDJET E NDRITURA TË SHEKULLIT 21” NGA ABI, SHBA

KORRESPODENT I REVISTËS LETRARE SHKENCORE “LA PORTA DELL UOMO” ITALI, NËNTOR 2011

Ndjek zbatimin rigoroz të programit :


Agron Shele I.W.A, W.PS SEKRETAR I PERGJITHSHEM I LNPSHA “PEGASI” ALBANIA

SE BASHKU ME Zv / PRESIDENTËT DHE SEKRETARËT E LNPSHA”PEGASI „ ALBANIA

NË KOSOVË : PRESIDENCA E LNPSHA ’PEGASI” KOSOVA

TIRANË, ALBANIA 5 MARS 2012


General Secretar 

International AssociasoneWriters and Poets “Pegasi” Albania 

Agron Shele IWA ,WPS

 


 President

 International AssociasoneWriters and Poets “Pegasi” Albania 

Kristaq.F Shabani IWA ,WPS

  


 

 FIRST INTERNACIONAL WRITERS KONGRES

 Athine 2007

 

 

The koffe of ideas

Klub unesko

The Kultural Union Zalonis-Xasteron

Bay the  suport of  the Ministry of Kulture of  Greqi

And the Internacional writers union

 

             President Unesko                                                       President of session

 

            Joanis  Maronitis                                                              Dinos Kubatis

 

 

   Në ishullin e Salaminës u zhvillua sesioni i parë,i kongresit të lidhjes shkrimtarëvë të botës me përfaqësues të autorëvë grekë dhe të huaj,nga data 20-22 Mars 2007

Me temë:Mbi teknikat dhe vështirësitë e pwrkthimit në letërsi.

Delegacioni shqiptar u përfaqësua nga:

1-Agron Shele Viçe/president of Pegasi Albania and Presidente of Pegasi in Përmet

2-Janaq Jano Viçe/president of  Pegasi in Përmet

3-Duro Shehu-filolog

4-Niko Ago translleit

5-Andrea Petromilo Vois Athina (yournalist)

 

Pamjet e magjishme të Hotel Melinës,hotel ku u zhvillua sesioni shkencor ndërkombëtar ofroi një nga ambjentet më mbresëlënëse,ku vlen të përmendet fakti i

shërbimit të kulturuar të gjithë satafit të tij i cili shërbeu për gati 3-ditë me një përkujdesje të veçantë.Hoteli përmbyllte harkun e qytetit te Salaminës,qytetetit të një historie të madhe,vendit ku u zhvillua “Beteja e famshme e Salaminës,ku qytetërimi grek mundi persët,vendi ku Aleksandri i Madh i Maqedonisë ndërti flotën më të fuqishme të botës,për atë kohë,vendi ku lindi Eurupidi,vendi ku luftoi Eskili,dhe me plot të drejtë ky qytet mbrohet sot nga UNESKO.

Dt 20,do shënonte fillimin e aktivitetit,sesion që u çel nga presidentët e organizimit të këtij evenimenti dhe do të referohej për librin e përkthyer nga persishtja“Aleksandri i Madh”përkthyer nga autorja me famë botërore Dr Mariana Latrapulou-Theoharido,për të cilin u zhvillua dhe një debat i madh i kritikës dhe përkthyesve .”Krijues bashkohorë grekë”,libër i përkthyer në gjuhën shqipe nga përkthyesi i talentuar Niko Ago, bashkëpunim me shkrimtarin,përthyesin,dramaturgun,historianin dhe përfaqësuesin më tipik të unionit ndërkombëtar “IVA” z.Dinos Kubatis,ngjalli një interes të veçantë dhe shkaktoi një sensacion të vërtetë.  Nobelistët grekë,si dhe autorët më bashkohorë do vinin në Shqipëri,falë përkthimit perfekt dhe me shumë pasion nga z.Niko,i cili demostroi një shkallë të lartë intelektualiteti dhe përfaqësoi denjësisht flamurin shqiptar.Mbrëmja e ditës së parë erdhi me mijëra koloritë shiritash mbi detin e Salaminës dhe zhurmë valësh që të kujtonin pa reshtur historinë e lavdishme të antikitetit dhe të sotmen moderrne që vështronte me sy përtej Egjeut të madh.Në pikën më të lartë të ishullit,mund të shikoje akropolin,i cili kishte mbledhur burrrat e mëdhenj që projektuan qytetërimin më të madh,demokracinë e vërtetë,fabrikuan filozofinë me idetë bazë,të të kuptuarit dhe       

konceptuarit të ideales dhe reles,të qënies dhe mosqënies,të habisë para mrekullisë njerëzore dhe mejdisit që rrethon,të jetës dhe vazhdimësisë.

Dita e dytë do kishte një axhendë shumë të gjerë.pasi referuesit e sesioneve,do mbushnin akuartitetin e ambjentit dhe do perifrazonin mbi artin e magjisë,misterit dhe rrëfimit të vetë jetës,magjisë së të shkruarit,letërsisë.Kryetari i delegacionit”Pegasi,përfaqësues i kulturës shqiptare dhe Kosovare,zAgron Shele do përshëndeste drejtuesit e sesionit,pjesmarrësit,si dhe do referonte rreth përkthimit,ku në fund të fjalës tij do merrte përshëndetjet dhe mirënjohjen për kontributin e Lidhjes që përfaqësonte,por dhe atë të vendit që përfaqësonte.Në këtë eveniment do promovohej romani i njohur i autorit,përkthyer dhe në versionin anglisht Përtej perdes gri”ku kryethënia “Jeta ka dallgë dhe stuhi shumë më të tmerrshme se deti,por vetëm dashuria e vërtetë vendos dhe rimëkëmb paqen shpirtërore”ndezi një atmsferë festive.Drekat e këndshme,në lokalet më të frekuenzuara të ishullit,menuja traditacionale si dhe ambjentet e këndshme që u krijuan do përbënin jo vetëm një suprizë të këndshme,por do falnin dhe tjetër ngrohtësi,gjithashtu do rriste frymën e bashkëpunimit dhe të shkëmbimit të vlerave,në këtë diversitet vlerash.Delegacioni ynë padyshim që kishte dhe mbrojtësen hyjni,bashkëatdhetaren tonë të njohur autoren Luljeta Nuraj,e cila u përkujdes në mënyrë të veçantë për grupin tonë,por dhe si bashkëshorte e një autori me përmasa shumë të mëdha,Dinos Kubatis,kishte marrë atdheun tonë Shqipëri me vete dhe po

promovonte kulturën,trashëgiminë kulturore,historinë  dhe gjithëçka të bukur në gjithë arenën botërore.

Dita e tretë ishte nga më mbresëlënëset,pasi aktivitetit po i vinte fundi dhe masat për organizimin e cermonisë po bëheshin më evidente.Nuk mund të lëmë pa përmendur interesimin e autorëvëe të ndryshëm botërorë për shkrimtarin tonë të madh,të cilët e njihnin si nobelist,çmim që ky autor e ka merituar dhe pa u kurorëzuar nga Suedia,dhe për më tepër autorët dhe kritikët grekë fajësuan vetvetn,për mangësi në këtë drejtim,pasi vepra e shkrimtarit tonë duhet të prezantohej dhe më gjerë në tokën helene,tokë që po krijonte hapësira të reja dhe për autorët e tjerë shqiptarë.

Në këtë sesion kaq të rëndësishëm përshëndeti dhe z.Janaq Jano,i cili në fund do të jepte një tjetër mesazh,mesazhin e paqes dhe të mirësisë duke thënë se:Autorët qëndrojnë mbi botë.

Referime do të mbaheshin nga:

Dinos Kubatis

Panajota Zaloni

-Katerina Caliqi

-Eleni Karasavidhu

-Dragan Dragojloviç

-Eleni Matraxhi

-Themiotokli Kastaounis

Dimitris Kraniotis

-Potis Katraqis,Dimitris Karamvalis,Irini Krustiali-Papasotiriu,Dimitris Stamatiu,Mariana Vllahu-Karamvali,Lukia Vergjianitu-Papalaskari,Harula Paroni,Xhon Sara(Janinë)

“Muzika është jeta

Letërsia është shija e jetës”

Është një shprehje e vjetër greke,e cila shoqëroi gjatë gjithë sesionit.Valle dhe këngë të kënduara nga foneteka e artë e Bashkisë së Salaminës,e cila u vlerësua dhe u durtrokit nga të gjithë pjesëmarrësit

Në fund të sesionit u dhanë vlerësime dhe medalie për autorët shqiptarë të cilët u prezantuan me tema sa reale aq dhe shkencore në lidhje me letërsinë e sotme bashkohorë.Diplomë,Ëurd,dhe medalje,gjithashtu u shpallën dhe anëtarë nderi të ishujve të Pireut,nën emblemën e UNESKOS

1-Kristaq Shabani

2-Agron Shele

3-Janaq Jano

4-Niko Ago

 

Kët kongres ndërkombëtar e përshëndeti dhe Ministri i Kulturës Greqi,të cilit i´u dha një falenderim i veçantë në emër të delegacionit tonë ,për konsullatën Greke në Gjirokastër,e cila krijoi të gjitha lehtësitë për lëvizjen tonë

U larguam nga Salamina,me përjetimin e emocioneve tepër të veçanta,s´harrum  të ndalonim tek memoriali i luftëtarit Grek në qendër të qytetit,i cili me shigjetë dhe mburojë,kujtonte lavdinë e asaj beteje të kthyer në legjendë,për t´u drejtuar tek porti,ku mbishkrimi që i drejtohej ç´do udhëtari,për të blerë një lule dhe për t´a vendosur në altarin e vogël që simbolizonte këtë përplasje të madhe forcash dhe kulturash. Tek sheshi “Omonia”do jepnim një intervistë tek Zëri i Athinës,për të gjithë emigrantët tanë që jetojnë e punojnë atje,si dhe do intervistonim z.Andrea Petromilo,i cili do jepte një panoramë të plotë.për jetën,kulturën dhe edukimin e fëmijëve shqiptarë në Athinë.Grupi ynë në këtë kongres nuk kishte qëllim vetëm pjesmarrjen,por njohu pjesmarrësit me kulturën e madhe kombëtare shqiptare,informoi mediat vendase,si ET1,Antena,TV-Salamina,TV-Janina dhe shumë medie të tjera të shkruara,për të dhënë tjetër konfiguracion dhe imazh,tjetër panoramë që ne e kemi merituar dhe e meritojmë.

 

 

Mitingu  i 44-t  i poezisë  “Gjakova 2008”

 Gjakovë 2008

 

Gjakova,ky qytet i qëndrueshmërisë dhe burrërisë shqiptare,ky qytet që e ka derdhur gjakun lumë për komb dhe flamur,ky qytet që është ngritur mbi dhimbjen dhe sakrificën sublime,në dt 9 dhe 10.05.2008,hap mitingun e 44-t të poezisë,me pjesmarrje nga  Shqipëria,Maqedonia dhe Mali Zi,duke realizuar një nga Lëvizjet më të mëdha letrare shqipe.

Qyteti  Gjakovës ,si një qytet me traditë  të shkëlqyer në fushën e organizimit të muzave të tilla poetike do të merrte përshëndetjet më të përzemërta nga poetja e njohur Mimoza Ahmeti,e cila gjeti rastin dhe shprehu një mesazh dhe për qytetin e Përmetit,qytetin e Vëllezërve Frashëri,qytetin e trëndafilave,qytetin e dijes dhe të kulturës.

Më pas autobuzi linjës Tiranë-Gjakovë do të ndërmerrte udhëtimin drejt tokës së lirë Kosovare,drejt tokës së martirëve,të cilët pas shumë shekujsh arritën të valëvitnin në erë flamurin e kuq me shkabën dy krenare.

Që në momentet e para u ndeshëm me mikpritjen dhe bujarinë e qytetarëve të Gjakovës ,njërit prej të cilëve i morëm dhe një intervistë.

Ora 12-00 do startonte me promovimin e vëllimit poetic “Imazhi Albedo” i  poetit Rustem Bajraktaraj,promovimi i të cilit u bë në ambjentet e Qendrës Kulturore të Gjakovës.Hapja e këtij promovimi u bë nga Drejtori  i kësaj Qendre Z.Muharrem Kurti ,autor I vëllimit poetik “Gjelbrimi naëtn” i cili ftoi në referim autorë të Klubit letrar “Gjon  Kazazi”,Kryetarin e Lidhjes “Pegasi”Albania Z.Kristaq  Shabani, Kryetarin e Lidhjes Shkrimtarëve të  Maqedonisë z.Kalush Çeliku,Kryetarin e lidhjes Shkrimtarëve  të Shqiptarëve të Malit Zi z.Anton Gojçaj. Kryetarin e Lidhjes Shkrimtarëve  të Kosovës Z.Kadrush Radogoshi,i cili falenderoi në mënyrë të veçantë autorët shqiptarë ,poeti dhe shkrimtari i njohur Kosovar Din Mehmeti.  Më pas u zhvillua një takim i rëndësishëm me përfaqësuesit e Qendrës Kulturore të Gjakovës ,si dhe u dorëzuan veprat letrare të autorëve  Kristaq  Shabani,Agron Shele,Izet Çulli,Vasil Zëra,Lumo Kolleshi,Sinan Vaka,Janaq Jano,Dhimitër Miti .

Në orët e mbrëmjes u shfaq një montazh artistik , cili u ishte përkushtuar martirëve të Gjakovës dhe më pas u kalua tek memoriali Muri Dhimbjes,ku poetë ,shkrimtarë,përfaqësues të pushtetit Komunal të Gjakovës bënë homazhe.

Dita e nesërme ishte dhe dita më e rëndësishme pasi gjithë aktivitetet e Mitingut Poetik   ishin planifikuar për këtë ditë.Delegacioni  Bëri shumë filmime pranë memorialit  në qendër të Gjakovës,filmoi aspekte nga jeta e përditshme në qytet,intervistoi njerëz të ndryshëm.Në orën 10-00,u hap mitingu poetik nga Z.Agim Vinça,për të vazhduar me tema nga studiues të ndryshëm,si dhe nga Kryetari Kadrush Radogoshi dhe Kristaq  Shabani.Në këtë takim u hap një debat i fortë letrar ,i cili konturoi dhe frymën modërrne të letërsisë bashkohore.Në amfitetatrin natyror pranë urës kryesore u recituan poezi në mënyrë të lirë,u shkëmbyen vepra të ndryshme letrare dhe u diskutua për gjinitë e ndryshme të letërsisë së sotme. Muri i Dhimbjes Gjakovare dhe Kosovare ,sot justifikonte sakrificën për një jetë më të re,pasi e ardhmja po përjetohej në një qiell pa re dhe  në liri të plotë..Në këtë amfiteatër të improvizuar ne patëm një takim me përfaqësuesen e Shoqatës “Thirrjet e nënave” Znj Luljeta  Sharani”,e cila kishte humbur në masakrën e 9 Majit (9-vjet më parë) bashkëshortin dhe dy djemtë e saj.Për këtë ngjarje ne dhamë një intervistë tek Tv-Gjakova,ku padyshim qëllimi kryesor mbetej denancimi i krimit dhe i rastit më biblik të zhvendosjes së popullsisë kosovare nga trojet e veta.

Ne patëm dhe një takim në një familjë gjakovare me orgjinë nga gjirokastrite,i cili afroi gjithë bujarinë e këtij qyteti fisnik.Vajza më e vogël e familjes së saj recitoi një poezi të autorit Izet Çulli ,e cila dhuroi shumë emocione .

Në mbrëmje u organizua dhe Mitingu i poezizë”Gjakova 2008,ku për interpretimin më të mirë u dha një çmim Special. Në këtë takim u interpretuan poezitë nga Kristaq Shabani,Agron Shele,Izet Çulli dhe Vasil Zëra.Për nder të të ftuarve u shtrua një darkë dhe në fund të gjithë aktivitetit ne i morëm një intervistë të plotë Kryetarit të Lidhjes së Shkrimtarëve të Kosovës Z.Kadrush Radogoshi.

 

Simpoziumi Letrar Shkup /Maqedoni 2009 

 

     Kalosh Çeliku

 Poetet vijne me shi dhe ikin me poezi

 

    Herën e fundit në Shkup dhe Kërçovë, në Manifestimet Kulturore Tradicinale ndërkombëtare: TAKIME NËN RRAP, në Shkup dhe Ditët e Humorit dhe Satirës: XHA DERALLA, në Kërçovë, që i organizon Lidhja e Shkrimtarëve Shqiptar, poetët erdhën me shi. Dhe, ikën me poezi. Unë i kuptoj si poet, shenjat e Hyut, që na i dërgojnë të vdekurit nga mesi i varreve. Tyrbja e Babashehut, në Baba Tomorr. Po, nuk e di a i kuptojnë politikanët?! “Burrat” e grave, që janë fundosur bythekrye në kolltuqe. Kabinete të Qeverisë.Ministri.
         E kanë harruar arsimin. E kanë harruar kulturën. Themelet e një shoqërie. Populli. Shteti. Fare nuk e çajnë kokën. Jo, e çajnë kokën, po e çajnë për B-në e madhe të shtypit. Punamadhe, që populli vuan edhe për bukën e gojës. B-ja e madhe e shtypit, nuk e ka këtë problem barku. B-ja e madhe e shtypit e ka problem të shkojë në hale. Aty e ndjen veten më të sigurtë, mes gjirizit. 
        E ti, siç do të thoshte poeti i madh shqiptar, Frederik Rreshpja: “me një copë buke në dorë do të kalosh para dyerve të Partisë”. Ndodhë, nën dritaret e tyre me kitarë të këndosh edhe serenadë.
        Vitet vijnë e ikin njëri pas tjetrit. Edhe Frederik Rreshpja, papritmas iku nga mesi ynë një ditë. Shkaku: u lodhë më në mesin e këtij bërlloku, që përditë e më shumë na ka rrokur për fyti, na e zë frymën. Tashti, fillon dyluftimi: poetët qysh moti i kanë hequr kufijt politik në mes të shqiptarëve. Gjatë kohës së komunizmit, librat e tyre kalonin kufirin mbi gomarë ilegalisht me thasë dorë më dorë. Në “demokraci”, erdhi koha edhe vetë poetët ta kalojnë kufirin politk. Edhe pse “demokracia”, përveç kufirit politik që kishin shqiptarët me Shqipërinë, u vuri edhe kufij të rinj politik. I ndau me kufij edhe Shqiptarët e IRJ të Maqedonisë, Malit të Zi dhe Kosovës Lindore, që në Jugosllavi së paku nuk kishin kufij politik në mes vete si popull shqiptar me Kosovën. Poetët, qenë ata të parët që i hoqën qafe kufijt politik. I bashkonte poezia, e jo politika. Erdhën vetë nga të katër anët e botës me librat e tyre nga të gjitha viset e Atdheut: Tirana, Shkupi, Prishtina, Podgorica, Çamëria e Presheva. Politikanët i ndanë shqiptarët me kufij të rinj politik edhe me Kosovën. Që, në kohën e komunizmit ecnin dhe komunikonin lirshëm, shkolloheshin e jetonin në Prishtinë. Megjithatë, poetët qenë ata që kurrë, nuk njohën dhe njohin kufij politik. Edhe pas këtyre kufijve të rinj, që u vunë politikanët, plot rreziqe erdhën nga të gjitha viset e Atdheut në Shkup e Kërçovë: Lidhja Internacional e Poeteve dhe Shkrimtareve “Pegasi “ Albania,me President Kristaq .F.Shabani IWA;WPS,Sekretar i Pergjithshem Agron Shele,ITPRC,WPS, Dino Çiço WPS,Petro Dudi WPS,Majlinda Shabani WPS,Ilaz Bobaj WPS,Dashnor Selimi, Pano Taçi, Hida Halimi, Bardhyl Londo, Ledia Dushi, Fadil Curri, Radije Hoxha, Gjon Gjergjaj, Irena Gjoni, Xhelal Tosku, Nehas Sopaj, Beatriçe Balliçi, Nuhi Vinca, Llesh Ndoçi, Kujtim Agalliu, Mariana Shkurti, Remzi Salihu, Xhelal Ademi, Melda Ribaj, Festim Tomorri, Begzat Rrahmani, Rami Kamberi, Nuri Koleci, Rexhep Bajrami, Safet Hyseni, Adem Xheladini,etj.
        Në Ditët e Humorit dhe Satirës: XHA DERALLA në Kërçovë, poeti dhe artisti Ali Qerimi do të recitojë poezinë e Ali Asllanit: Hani, pini dhe rrëmbeni. Salla do të dridhet nga vargjet e poetit të rebeluar që në atë kohë. Edhe e sotmja, sa i përngjan asaj të djeshmes të Ali Asllanit! Muret do të shkunden nga pluhuri. Kufijt politik edhe një herë do t’i dyndin, lëvizin nga vendi vetë poetët. Poezia nuk njeh kufij politik. Të pranishmit do t’u bien duarve. I lumtë Ali Asllanit. I lumtë artistit, që na i solli këta vargje në mesin tonë për pak çaste. Edhe pse, politikanët nuk i kanë lexuar në libër, nuk i kanë mësuar përmendësh në shkollë, nuk kanë veshë t’i dëgjojnë edhe gjatë kësaj Nate të Madhe. Punë tjera më të mëdha kanë “burrat” e grave. Natën i vizitojnë Shtëpitë publike, e ditën gërhasin në gjumë në Qeveri. Ëndrra arushe shohin syçelë në mes të ditës. Gjithmonë, mendojnë se do të jetë ditë. Dielli do t’u rri mbi kokë. Po, natën?! Natën, ku do ta fusin kokën të mjerët, kur Hëna do të dalë mbi mal?! E lakuriqi do të turret gjithë natën nëpër errësirë. Zogu i keq do të na këndojë këngë  kobi mbi shtëpi. Dielli, do të zbres një ditë më këmbë nga Çelvjollca. Jo, thuani. E kemi frikë Dexhallin. Xhindet, që natën na hudhin dorë më dorë mbi çatia. Majë lisave të Çukës së Cërvicës të Xha Derallës, në Kërçovë.
       Pajtohem. Mirë, po kush i hedhë potët dorë më dorë?! Përsëri, do të më përgjigjeni: xhindet. Jo, vështirë e keni të më bindëni me këto marrëzira moderne. Prandaj, u përgjigjem: Nusja me pashterkë të kuqe i ka mbështjellë lyrekë. Burrë, që e ka politikanin. Ditënatë i shëtit për dore rrugëve çorre. Herë pas here i nxjerrë edhe te Pazari Grave. Në mes të ditës ua varë për qafe nga një hajmali mos t’i zënë magjitë. Të  shenjtët poetë, që vargjet jua kanë lidhur politikanët nyje për qafe.I kanë rrokur për fyti me të dyja duart.
        E kuptoj: poetët janë gjaku i popullit. Vijnë me shi. Dhe, ikin me poezi. Po, kush janë politikanët?! “Burrat” e grave, që nuk i do shiu, nuk i do poezia, nuk i do populli, nuk i do Atdheu. Jo, do të thoni ju. Edhe ata i do dikushi në këtë botë.
        E vërtetë. Pajtohem. Kush pra, thuajeni?! Partia, ore burrë! Partia i përkund në djep. Edhe gji u jep ajo Kurvë, kur qajnë për tambël lope. Ninula u këndon mbi kokë t’i marrë gjumi. Që, nesër të rriten “burra” mejdani. Shpatën e Skënderbeut, çdo katër vite gjatë zgjedhjeve parlamentare ta nxjerrin nga brezi. Ndonjëri, më guximtari t’i hip në shpinë edhe kalit të Skënderbeut. Zot t’i dalin Atdheut. Edhe nesër të na ndajnë me kufij të ri politik...
        Poetët vijnë me shi. Dhe, ikin me poezi..

 

BALKAN AMFIKTIONIA-

 

ASSOCIATION OF YOUNG PEOPLE OF BALKAN COUNTRIES

 

  Nen inisiativen e  Presidentes Eleni Mantratzi dt 07-09 Gusht ne qytetin e Forines (Prespe) u organizua takimi ballkanik me pjesmarrje nga Greqia,Shqiperia,Turqia,Rumania,Bosnje-Hercegovina, Bullgaria, Serbia,FYROM,Peru,Kolumbi dhe u diskutua per inisiativat rinore ne mbrojtje te mjedisit ballkanik.

Dita e pare u karakterizua nga prezantimi pjesmarresve ,njohja, rendesia dhe roli i Fondacionit Ballkan AMFIKTIONIA, prezantimi aktiviteteve te ketij fondacioni si ne :

·         Vendet e Amerikes Latine ku u theksua perpjekja dhe sensibilizimi te rinjve per te luftuar kunder trafikut dhe qenieve njerezore.

·         Vendet e rajonit Jug lindot te Azise (Sensibilizim per luften kunder trafikut njerezor)

·         Vendet Afrikane (Sensibilizim per luften kunder trafikut njerezor;mbrojtjen e te drejtave te njeriut,dhe lufte kunder semundjes se shekullit AIDS)

·         Vendet e Ballkanit (lufte kunder trafiqeve te ndryshme dhe mbrojtje mjedisi)

.Me pas u kalua ne diskutim per mbrojtjen dhe ruajtjen e sistemit ekologjikb dhe biodiversitetit te Liqenit Prespes (Greqi,Shqiperi,FYROM)

Nje prezantim i shkurter i situates mjedisore u be nga Kryetari Bashkise se Prespes dhe asaj te Florines ,ku u treguan dhe hapat konkrete ne drejtim te  masave te ndermarra nga ana e pushtetit vendor jo vetme per ruajtjen e biodiversitetit te zones,por dhe ne fushen e bashkepunimit nderkufitar,me qellim qe plani masave te jete i kordinuar dhe i perbashket.

Drejtori i Shoqates “Mjedisi ne Komunitet“ Z. Agron Shele dhe   presidenti Z.Kastriot Korro,ne kete takim diskutauan per bashkeveprimin dhe bashkerendimin e punes me Fondacionin “REC“ ne mbrojtje te mjedisit dhe angazhimin e komunitetit per ta mirmbajtur ate.ne fund te ketij takimi Z.Agron Shele dorezoi Projekt-strategjine e Bashkise Permet,Projektstrategji e asociuar drejtperdrejt nga Kryetari Bashkise Permet Z.Edmond Komino dhe OSCE,ku nje vend te rendesishem ze eko turizmi Lumit Vjosa dhe mbrojtja e tradites se krijuar ne drejtim te pastertise dhe kujdesit te vazhdueshem ndaj teritorit

 

Dita e II

Diten e dyte u zhvillua me nje program pune te ngjeshur dhe u nda ne tre faza:

Faza e I- U be prezantimi i guidave ekoturistike te vendeve pjesmarrese ne kete takim.

Vemendje te veçante terhoqi programi I  paraqitur per eko-turizmin e Qytetit Permet (Shqiperi),ekoturizem qe lidhet me Lumin Vjosa,Objektet muzeale dhe ato natyrore (Guri qytetit),prezantimi Ujerave termale (Benje ),ujerat e Bardhe  (Gryka e Kelcyres) etj.

Faza e II – U organizua vizite studimore perreth Liqenit te Prespes,u vizitua rezervati natyror me arinj te perhimte(ari karakteristik i zones).

Faza e III – U neneshkrua deklarata e mirkuptimit dhe bashkepunimit per mbrojtje te mjedisit ballkanik,deklarate e cila u hartua nga gjithe pjesmarresit ne drejtim te presidentes se saj Elena Mantratzi dhe u shpall ne te gjitha gjuhet ne nje koncert festiv te organizuar nga Kryetari Bashkise se Prespes,enkas per kete aktivitet.

Ne fund u krijuan deget e Fondacionit Ballkan AMFIKTIONIA,neper te gjitha shtetet pjesmarrese,ku president i ketij fondascioni per Shqiperine u zgjodh Agron Shele

 

Lista e kontaktit

Georgos

Koulis

georgekoul19@yahoo.gr

Agron

Shele

sheleagron@yahoo.com

Sezer

Aslangiray

sezeraslagiray@gmail.com

Mustafa

Erdayi

mustafaerdagi@gmail.com

Altan Alpay

Altun

aaaltun@yahoo.com

Anastasios

Makkas

tas0s@mail.gr

Christina

Kontaxi

christinakontaxi@gmail.com

Nikos

Anatolitis

nikoperudad@hotmail.com

Jelena

Vujic

jecky_90_vujic@yahoo.com

Lidija

Vujic

lidija_vujic@yahoo.com

Ovidiu

Palcu

patission3000@yahoo.com

Ana

Tutuianu

ana_tutu@yahoo.com

Nicky

Arvaniti

nicky@consulado.gr

Vasiliki

Stavroglou

vastavroglou@live.com

Varvara

Kyriakidou

barkyr@hotmail.com

Eleni

Mantratzi

eleni@elenimail.com

Marina

Tsikou

mnacheekou@yahoo.gr

 

 

BALKAN AMFIKTIONIA-

ASSOCIATION OF YOUNG PEOPLE OF BALKAN COUNTRIES

 

INTERBALKAN MEETING

 

PRESPES, 7- 9 AUGUST 2009

 

DECLARATION OF PRESPES

 1. We respect the International Rules, the Principals of the United Nations and the legal status of each country

 2. We recognize the right of each country to its historical memories

 3. We recognize that all the people are equal and deserve the respect of all of us, independently of their race, sex, place of origin, religious and political opinions, economical, educational and social condition

 4. We condemn the war and the violence in all their types and we suggest the peaceful solution of possible differences, according the International Rules and the Rules of the United Nations

 5. We are interested in the peaceful coexistence of the People of Balkan Countries and we help with all our ways and powers for the progress and the development of the cultural level of all the people

 6. We give priority to the health, the education, the elimination of the unemployment

 7. We recognize that each one of us is a Citizen's Diplomat, wherever he comes from

 8. We declare that we aim to the approachment, the cooperation and the fraternization of our People

 9. We undertake the responsibility to maintain the Principals of Balkan Amfiktionia and to be dedicated to them, transmiting them in our region and promoting them to all those, who have decisive opinion in our countries

 10. We decide to promote the foundation of the Non Governmental- Non Profit Organization, with the same title, translated in the language of each country, "Balkan Amfiktionia- Association of Young People of Balkan Countries", to all the countries of the Balkans, with headquarters in the capital of each country and departments, with their administrative commissions in other cities of each country

 

            Relax         Relax

 

 

 

 

 

Kalosh Çeliku

 

Poetet vijne me shi

dhe ikin me poezi

 

Herën e fundit në Shkup dhe Kërçovë, në Manifestimet Kulturore Tradicinale ndërkombëtare: TAKIME NËN RRAP, në Shkup dhe Ditët e Humorit dhe Satirës: XHA DERALLA, në Kërçovë, që i organizon Lidhja e Shkrimtarëve Shqiptar, poetët erdhën me shi. Dhe, ikën me poezi. Unë i kuptoj si poet, shenjat e Hyut, që na i dërgojnë të vdekurit nga mesi i varreve. Tyrbja e Babashehut, në Baba Tomorr. Po, nuk e di a i kuptojnë politikanët?! “Burrat” e grave, që janë fundosur bythekrye në kolltuqe. Kabinete të Qeverisë.Ministri.
         E kanë harruar arsimin. E kanë harruar kulturën. Themelet e një shoqërie. Populli. Shteti. Fare nuk e çajnë kokën. Jo, e çajnë kokën, po e çajnë për B-në e madhe të shtypit. Punamadhe, që populli vuan edhe për bukën e gojës. B-ja e madhe e shtypit, nuk e ka këtë problem barku. B-ja e madhe e shtypit e ka problem të shkojë në hale. Aty e ndjen veten më të sigurtë, mes gjirizit. 
        E ti, siç do të thoshte poeti i madh shqiptar, Frederik Rreshpja: “me një copë buke në dorë do të kalosh para dyerve të Partisë”. Ndodhë, nën dritaret e tyre me kitarë të këndosh edhe serenadë.
        Vitet vijnë e ikin njëri pas tjetrit. Edhe Frederik Rreshpja, papritmas iku nga mesi ynë një ditë. Shkaku: u lodhë më në mesin e këtij bërlloku, që përditë e më shumë na ka rrokur për fyti, na e zë frymën. Tashti, fillon dyluftimi: poetët qysh moti i kanë hequr kufijt politik në mes të shqiptarëve. Gjatë kohës së komunizmit, librat e tyre kalonin kufirin mbi gomarë ilegalisht me thasë dorë më dorë. Në “demokraci”, erdhi koha edhe vetë poetët ta kalojnë kufirin politk. Edhe pse “demokracia”, përveç kufirit politik që kishin shqiptarët me Shqipërinë, u vuri edhe kufij të rinj politik. I ndau me kufij edhe Shqiptarët e IRJ të Maqedonisë, Malit të Zi dhe Kosovës Lindore, që në Jugosllavi së paku nuk kishin kufij politik në mes vete si popull shqiptar me Kosovën. Poetët, qenë ata të parët që i hoqën qafe kufijt politik. I bashkonte poezia, e jo politika. Erdhën vetë nga të katër anët e botës me librat e tyre nga të gjitha viset e Atdheut: Tirana, Shkupi, Prishtina, Podgorica, Çamëria e Presheva. Politikanët i ndanë shqiptarët me kufij të rinj politik edhe me Kosovën. Që, në kohën e komunizmit ecnin dhe komunikonin lirshëm, shkolloheshin e jetonin në Prishtinë. Megjithatë, poetët qenë ata që kurrë, nuk njohën dhe njohin kufij politik. Edhe pas këtyre kufijve të rinj, që u vunë politikanët, plot rreziqe erdhën nga të gjitha viset e Atdheut në Shkup e Kërçovë: Lidhja Internacional e Poeteve dhe Shkrimtareve “Pegasi “ Albania,me President Kristaq .F.Shabani IWA;WPS,Sekretar i Pergjithshem Agron Shele,ITPRC,WPS, Dino Çiço WPS,Petro Dudi WPS,Majlinda Shabani WPS,Ilaz Bobaj WPS,Dashnor Selimi, Pano Taçi, Hida Halimi, Bardhyl Londo, Ledia Dushi, Fadil Curri, Radije Hoxha, Gjon Gjergjaj, Irena Gjoni, Xhelal Tosku, Nehas Sopaj, Beatriçe Balliçi, Nuhi Vinca, Llesh Ndoçi, Kujtim Agalliu, Mariana Shkurti, Remzi Salihu, Xhelal Ademi, Melda Ribaj, Festim Tomorri, Begzat Rrahmani, Rami Kamberi, Nuri Koleci, Rexhep Bajrami, Safet Hyseni, Adem Xheladini,etj.
        Në Ditët e Humorit dhe Satirës: XHA DERALLA në Kërçovë, poeti dhe artisti Ali Qerimi do të recitojë poezinë e Ali Asllanit: Hani, pini dhe rrëmbeni. Salla do të dridhet nga vargjet e poetit të rebeluar që në atë kohë. Edhe e sotmja, sa i përngjan asaj të djeshmes të Ali Asllanit! Muret do të shkunden nga pluhuri. Kufijt politik edhe një herë do t’i dyndin, lëvizin nga vendi vetë poetët. Poezia nuk njeh kufij politik. Të pranishmit do t’u bien duarve. I lumtë Ali Asllanit. I lumtë artistit, që na i solli këta vargje në mesin tonë për pak çaste. Edhe pse, politikanët nuk i kanë lexuar në libër, nuk i kanë mësuar përmendësh në shkollë, nuk kanë veshë t’i dëgjojnë edhe gjatë kësaj Nate të Madhe. Punë tjera më të mëdha kanë “burrat” e grave. Natën i vizitojnë Shtëpitë publike, e ditën gërhasin në gjumë në Qeveri. Ëndrra arushe shohin syçelë në mes të ditës. Gjithmonë, mendojnë se do të jetë ditë. Dielli do t’u rri mbi kokë. Po, natën?! Natën, ku do ta fusin kokën të mjerët, kur Hëna do të dalë mbi mal?! E lakuriqi do të turret gjithë natën nëpër errësirë. Zogu i keq do të na këndojë këngë  kobi mbi shtëpi. Dielli, do të zbres një ditë më këmbë nga Çelvjollca. Jo, thuani. E kemi frikë Dexhallin. Xhindet, që natën na hudhin dorë më dorë mbi çatia. Majë lisave të Çukës së Cërvicës të Xha Derallës, në Kërçovë.
       Pajtohem. Mirë, po kush i hedhë potët dorë më dorë?! Përsëri, do të më përgjigjeni: xhindet. Jo, vështirë e keni të më bindëni me këto marrëzira moderne. Prandaj, u përgjigjem: Nusja me pashterkë të kuqe i ka mbështjellë lyrekë. Burrë, që e ka politikanin. Ditënatë i shëtit për dore rrugëve çorre. Herë pas here i nxjerrë edhe te Pazari Grave. Në mes të ditës ua varë për qafe nga një hajmali mos t’i zënë magjitë. Të  shenjtët poetë, që vargjet jua kanë lidhur politikanët nyje për qafe.I kanë rrokur për fyti me të dyja duart.
        E kuptoj: poetët janë gjaku i popullit. Vijnë me shi. Dhe, ikin me poezi. Po, kush janë politikanët?! “Burrat” e grave, që nuk i do shiu, nuk i do poezia, nuk i do populli, nuk i do Atdheu. Jo, do të thoni ju. Edhe ata i do dikushi në këtë botë.
        E vërtetë. Pajtohem. Kush pra, thuajeni?! Partia, ore burrë! Partia i përkund në djep. Edhe gji u jep ajo Kurvë, kur qajnë për tambël lope. Ninula u këndon mbi kokë t’i marrë gjumi. Që, nesër të rriten “burra” mejdani. Shpatën e Skënderbeut, çdo katër vite gjatë zgjedhjeve parlamentare ta nxjerrin nga brezi. Ndonjëri, më guximtari t’i hip në shpinë edhe kalit të Skënderbeut. Zot t’i dalin Atdheut. Edhe nesër të na ndajnë me kufij të ri politik...
        Poetët vijnë me shi. Dhe, ikin me poezi...

 

Kalosh Çeliku

 

Poetet vijne me shi

dhe ikin me poezi

 

Herën e fundit në Shkup dhe Kërçovë, në Manifestimet Kulturore Tradicinale ndërkombëtare: TAKIME NËN RRAP, në Shkup dhe Ditët e Humorit dhe Satirës: XHA DERALLA, në Kërçovë, që i organizon Lidhja e Shkrimtarëve Shqiptar, poetët erdhën me shi. Dhe, ikën me poezi. Unë i kuptoj si poet, shenjat e Hyut, që na i dërgojnë të vdekurit nga mesi i varreve. Tyrbja e Babashehut, në Baba Tomorr. Po, nuk e di a i kuptojnë politikanët?! “Burrat” e grave, që janë fundosur bythekrye në kolltuqe. Kabinete të Qeverisë.Ministri.
         E kanë harruar arsimin. E kanë harruar kulturën. Themelet e një shoqërie. Populli. Shteti. Fare nuk e çajnë kokën. Jo, e çajnë kokën, po e çajnë për B-në e madhe të shtypit. Punamadhe, që populli vuan edhe për bukën e gojës. B-ja e madhe e shtypit, nuk e ka këtë problem barku. B-ja e madhe e shtypit e ka problem të shkojë në hale. Aty e ndjen veten më të sigurtë, mes gjirizit. 
        E ti, siç do të thoshte poeti i madh shqiptar, Frederik Rreshpja: “me një copë buke në dorë do të kalosh para dyerve të Partisë”. Ndodhë, nën dritaret e tyre me kitarë të këndosh edhe serenadë.
        Vitet vijnë e ikin njëri pas tjetrit. Edhe Frederik Rreshpja, papritmas iku nga mesi ynë një ditë. Shkaku: u lodhë më në mesin e këtij bërlloku, që përditë e më shumë na ka rrokur për fyti, na e zë frymën. Tashti, fillon dyluftimi: poetët qysh moti i kanë hequr kufijt politik në mes të shqiptarëve. Gjatë kohës së komunizmit, librat e tyre kalonin kufirin mbi gomarë ilegalisht me thasë dorë më dorë. Në “demokraci”, erdhi koha edhe vetë poetët ta kalojnë kufirin politk. Edhe pse “demokracia”, përveç kufirit politik që kishin shqiptarët me Shqipërinë, u vuri edhe kufij të rinj politik. I ndau me kufij edhe Shqiptarët e IRJ të Maqedonisë, Malit të Zi dhe Kosovës Lindore, që në Jugosllavi së paku nuk kishin kufij politik në mes vete si popull shqiptar me Kosovën. Poetët, qenë ata të parët që i hoqën qafe kufijt politik. I bashkonte poezia, e jo politika. Erdhën vetë nga të katër anët e botës me librat e tyre nga të gjitha viset e Atdheut: Tirana, Shkupi, Prishtina, Podgorica, Çamëria e Presheva. Politikanët i ndanë shqiptarët me kufij të rinj politik edhe me Kosovën. Që, në kohën e komunizmit ecnin dhe komunikonin lirshëm, shkolloheshin e jetonin në Prishtinë. Megjithatë, poetët qenë ata që kurrë, nuk njohën dhe njohin kufij politik. Edhe pas këtyre kufijve të rinj, që u vunë politikanët, plot rreziqe erdhën nga të gjitha viset e Atdheut në Shkup e Kërçovë: Lidhja Internacional e Poeteve dhe Shkrimtareve “Pegasi “ Albania,me President Kristaq .F.Shabani IWA;WPS,Sekretar i Pergjithshem Agron Shele,ITPRC,WPS, Dino Çiço WPS,Petro Dudi WPS,Majlinda Shabani WPS,Ilaz Bobaj WPS,Dashnor Selimi, Pano Taçi, Hida Halimi, Bardhyl Londo, Ledia Dushi, Fadil Curri, Radije Hoxha, Gjon Gjergjaj, Irena Gjoni, Xhelal Tosku, Nehas Sopaj, Beatriçe Balliçi, Nuhi Vinca, Llesh Ndoçi, Kujtim Agalliu, Mariana Shkurti, Remzi Salihu, Xhelal Ademi, Melda Ribaj, Festim Tomorri, Begzat Rrahmani, Rami Kamberi, Nuri Koleci, Rexhep Bajrami, Safet Hyseni, Adem Xheladini,etj.
        Në Ditët e Humorit dhe Satirës: XHA DERALLA në Kërçovë, poeti dhe artisti Ali Qerimi do të recitojë poezinë e Ali Asllanit: Hani, pini dhe rrëmbeni. Salla do të dridhet nga vargjet e poetit të rebeluar që në atë kohë. Edhe e sotmja, sa i përngjan asaj të djeshmes të Ali Asllanit! Muret do të shkunden nga pluhuri. Kufijt politik edhe një herë do t’i dyndin, lëvizin nga vendi vetë poetët. Poezia nuk njeh kufij politik. Të pranishmit do t’u bien duarve. I lumtë Ali Asllanit. I lumtë artistit, që na i solli këta vargje në mesin tonë për pak çaste. Edhe pse, politikanët nuk i kanë lexuar në libër, nuk i kanë mësuar përmendësh në shkollë, nuk kanë veshë t’i dëgjojnë edhe gjatë kësaj Nate të Madhe. Punë tjera më të mëdha kanë “burrat” e grave. Natën i vizitojnë Shtëpitë publike, e ditën gërhasin në gjumë në Qeveri. Ëndrra arushe shohin syçelë në mes të ditës. Gjithmonë, mendojnë se do të jetë ditë. Dielli do t’u rri mbi kokë. Po, natën?! Natën, ku do ta fusin kokën të mjerët, kur Hëna do të dalë mbi mal?! E lakuriqi do të turret gjithë natën nëpër errësirë. Zogu i keq do të na këndojë këngë  kobi mbi shtëpi. Dielli, do të zbres një ditë më këmbë nga Çelvjollca. Jo, thuani. E kemi frikë Dexhallin. Xhindet, që natën na hudhin dorë më dorë mbi çatia. Majë lisave të Çukës së Cërvicës të Xha Derallës, në Kërçovë.
       Pajtohem. Mirë, po kush i hedhë potët dorë më dorë?! Përsëri, do të më përgjigjeni: xhindet. Jo, vështirë e keni të më bindëni me këto marrëzira moderne. Prandaj, u përgjigjem: Nusja me pashterkë të kuqe i ka mbështjellë lyrekë. Burrë, që e ka politikanin. Ditënatë i shëtit për dore rrugëve çorre. Herë pas here i nxjerrë edhe te Pazari Grave. Në mes të ditës ua varë për qafe nga një hajmali mos t’i zënë magjitë. Të  shenjtët poetë, që vargjet jua kanë lidhur politikanët nyje për qafe.I kanë rrokur për fyti me të dyja duart.
        E kuptoj: poetët janë gjaku i popullit. Vijnë me shi. Dhe, ikin me poezi. Po, kush janë politikanët?! “Burrat” e grave, që nuk i do shiu, nuk i do poezia, nuk i do populli, nuk i do Atdheu. Jo, do të thoni ju. Edhe ata i do dikushi në këtë botë.
        E vërtetë. Pajtohem. Kush pra, thuajeni?! Partia, ore burrë! Partia i përkund në djep. Edhe gji u jep ajo Kurvë, kur qajnë për tambël lope. Ninula u këndon mbi kokë t’i marrë gjumi. Që, nesër të rriten “burra” mejdani. Shpatën e Skënderbeut, çdo katër vite gjatë zgjedhjeve parlamentare ta nxjerrin nga brezi. Ndonjëri, më guximtari t’i hip në shpinë edhe kalit të Skënderbeut. Zot t’i dalin Atdheut. Edhe nesër të na ndajnë me kufij të ri politik...
        Poetët vijnë me shi. Dhe, ikin me poezi...

 

Kalosh Çeliku

 

Poetet vijne me shi

dhe ikin me poezi

 

Herën e fundit në Shkup dhe Kërçovë, në Manifestimet Kulturore Tradicinale ndërkombëtare: TAKIME NËN RRAP, në Shkup dhe Ditët e Humorit dhe Satirës: XHA DERALLA, në Kërçovë, që i organizon Lidhja e Shkrimtarëve Shqiptar, poetët erdhën me shi. Dhe, ikën me poezi. Unë i kuptoj si poet, shenjat e Hyut, që na i dërgojnë të vdekurit nga mesi i varreve. Tyrbja e Babashehut, në Baba Tomorr. Po, nuk e di a i kuptojnë politikanët?! “Burrat” e grave, që janë fundosur bythekrye në kolltuqe. Kabinete të Qeverisë.Ministri.
         E kanë harruar arsimin. E kanë harruar kulturën. Themelet e një shoqërie. Populli. Shteti. Fare nuk e çajnë kokën. Jo, e çajnë kokën, po e çajnë për B-në e madhe të shtypit. Punamadhe, që populli vuan edhe për bukën e gojës. B-ja e madhe e shtypit, nuk e ka këtë problem barku. B-ja e madhe e shtypit e ka problem të shkojë në hale. Aty e ndjen veten më të sigurtë, mes gjirizit. 
        E ti, siç do të thoshte poeti i madh shqiptar, Frederik Rreshpja: “me një copë buke në dorë do të kalosh para dyerve të Partisë”. Ndodhë, nën dritaret e tyre me kitarë të këndosh edhe serenadë.
        Vitet vijnë e ikin njëri pas tjetrit. Edhe Frederik Rreshpja, papritmas iku nga mesi ynë një ditë. Shkaku: u lodhë më në mesin e këtij bërlloku, që përditë e më shumë na ka rrokur për fyti, na e zë frymën. Tashti, fillon dyluftimi: poetët qysh moti i kanë hequr kufijt politik në mes të shqiptarëve. Gjatë kohës së komunizmit, librat e tyre kalonin kufirin mbi gomarë ilegalisht me thasë dorë më dorë. Në “demokraci”, erdhi koha edhe vetë poetët ta kalojnë kufirin politk. Edhe pse “demokracia”, përveç kufirit politik që kishin shqiptarët me Shqipërinë, u vuri edhe kufij të rinj politik. I ndau me kufij edhe Shqiptarët e IRJ të Maqedonisë, Malit të Zi dhe Kosovës Lindore, që në Jugosllavi së paku nuk kishin kufij politik në mes vete si popull shqiptar me Kosovën. Poetët, qenë ata të parët që i hoqën qafe kufijt politik. I bashkonte poezia, e jo politika. Erdhën vetë nga të katër anët e botës me librat e tyre nga të gjitha viset e Atdheut: Tirana, Shkupi, Prishtina, Podgorica, Çamëria e Presheva. Politikanët i ndanë shqiptarët me kufij të rinj politik edhe me Kosovën. Që, në kohën e komunizmit ecnin dhe komunikonin lirshëm, shkolloheshin e jetonin në Prishtinë. Megjithatë, poetët qenë ata që kurrë, nuk njohën dhe njohin kufij politik. Edhe pas këtyre kufijve të rinj, që u vunë politikanët, plot rreziqe erdhën nga të gjitha viset e Atdheut në Shkup e Kërçovë: Lidhja Internacional e Poeteve dhe Shkrimtareve “Pegasi “ Albania,me President Kristaq .F.Shabani IWA;WPS,Sekretar i Pergjithshem Agron Shele,ITPRC,WPS, Dino Çiço WPS,Petro Dudi WPS,Majlinda Shabani WPS,Ilaz Bobaj WPS,Dashnor Selimi, Pano Taçi, Hida Halimi, Bardhyl Londo, Ledia Dushi, Fadil Curri, Radije Hoxha, Gjon Gjergjaj, Irena Gjoni, Xhelal Tosku, Nehas Sopaj, Beatriçe Balliçi, Nuhi Vinca, Llesh Ndoçi, Kujtim Agalliu, Mariana Shkurti, Remzi Salihu, Xhelal Ademi, Melda Ribaj, Festim Tomorri, Begzat Rrahmani, Rami Kamberi, Nuri Koleci, Rexhep Bajrami, Safet Hyseni, Adem Xheladini,etj.
        Në Ditët e Humorit dhe Satirës: XHA DERALLA në Kërçovë, poeti dhe artisti Ali Qerimi do të recitojë poezinë e Ali Asllanit: Hani, pini dhe rrëmbeni. Salla do të dridhet nga vargjet e poetit të rebeluar që në atë kohë. Edhe e sotmja, sa i përngjan asaj të djeshmes të Ali Asllanit! Muret do të shkunden nga pluhuri. Kufijt politik edhe një herë do t’i dyndin, lëvizin nga vendi vetë poetët. Poezia nuk njeh kufij politik. Të pranishmit do t’u bien duarve. I lumtë Ali Asllanit. I lumtë artistit, që na i solli këta vargje në mesin tonë për pak çaste. Edhe pse, politikanët nuk i kanë lexuar në libër, nuk i kanë mësuar përmendësh në shkollë, nuk kanë veshë t’i dëgjojnë edhe gjatë kësaj Nate të Madhe. Punë tjera më të mëdha kanë “burrat” e grave. Natën i vizitojnë Shtëpitë publike, e ditën gërhasin në gjumë në Qeveri. Ëndrra arushe shohin syçelë në mes të ditës. Gjithmonë, mendojnë se do të jetë ditë. Dielli do t’u rri mbi kokë. Po, natën?! Natën, ku do ta fusin kokën të mjerët, kur Hëna do të dalë mbi mal?! E lakuriqi do të turret gjithë natën nëpër errësirë. Zogu i keq do të na këndojë këngë  kobi mbi shtëpi. Dielli, do të zbres një ditë më këmbë nga Çelvjollca. Jo, thuani. E kemi frikë Dexhallin. Xhindet, që natën na hudhin dorë më dorë mbi çatia. Majë lisave të Çukës së Cërvicës të Xha Derallës, në Kërçovë.
       Pajtohem. Mirë, po kush i hedhë potët dorë më dorë?! Përsëri, do të më përgjigjeni: xhindet. Jo, vështirë e keni të më bindëni me këto marrëzira moderne. Prandaj, u përgjigjem: Nusja me pashterkë të kuqe i ka mbështjellë lyrekë. Burrë, që e ka politikanin. Ditënatë i shëtit për dore rrugëve çorre. Herë pas here i nxjerrë edhe te Pazari Grave. Në mes të ditës ua varë për qafe nga një hajmali mos t’i zënë magjitë. Të  shenjtët poetë, që vargjet jua kanë lidhur politikanët nyje për qafe.I kanë rrokur për fyti me të dyja duart.
        E kuptoj: poetët janë gjaku i popullit. Vijnë me shi. Dhe, ikin me poezi. Po, kush janë politikanët?! “Burrat” e grave, që nuk i do shiu, nuk i do poezia, nuk i do populli, nuk i do Atdheu. Jo, do të thoni ju. Edhe ata i do dikushi në këtë botë.
        E vërtetë. Pajtohem. Kush pra, thuajeni?! Partia, ore burrë! Partia i përkund në djep. Edhe gji u jep ajo Kurvë, kur qajnë për tambël lope. Ninula u këndon mbi kokë t’i marrë gjumi. Që, nesër të rriten “burra” mejdani. Shpatën e Skënderbeut, çdo katër vite gjatë zgjedhjeve parlamentare ta nxjerrin nga brezi. Ndonjëri, më guximtari t’i hip në shpinë edhe kalit të Skënderbeut. Zot t’i dalin Atdheut. Edhe nesër të na ndajnë me kufij të ri politik...
        Poetët vijnë me shi. Dhe, ikin me poezi...

    

BALKAN AMFIKTIONIA-

 

ASSOCIATION OF YOUNG PEOPLE OF BALKAN COUNTRIES

 

  Nen inisiativen e  Presidentes Eleni Mantratzi dt 07-09 Gusht ne qytetin e Forines (Prespe) u organizua takimi ballkanik me pjesmarrje nga Greqia,Shqiperia,Turqia,Rumania,Bosnje-Hercegovina, Bullgaria, Serbia,FYROM,Peru,Kolumbi dhe u diskutua per inisiativat rinore ne mbrojtje te mjedisit ballkanik.

Dita e pare u karakterizua nga prezantimi pjesmarresve ,njohja, rendesia dhe roli i Fondacionit Ballkan AMFIKTIONIA, prezantimi aktiviteteve te ketij fondacioni si ne :

·         Vendet e Amerikes Latine ku u theksua perpjekja dhe sensibilizimi te rinjve per te luftuar kunder trafikut dhe qenieve njerezore.

·         Vendet e rajonit Jug lindot te Azise (Sensibilizim per luften kunder trafikut njerezor)

·         Vendet Afrikane (Sensibilizim per luften kunder trafikut njerezor;mbrojtjen e te drejtave te njeriut,dhe lufte kunder semundjes se shekullit AIDS)

·         Vendet e Ballkanit (lufte kunder trafiqeve te ndryshme dhe mbrojtje mjedisi)

.Me pas u kalua ne diskutim per mbrojtjen dhe ruajtjen e sistemit ekologjikb dhe biodiversitetit te Liqenit Prespes (Greqi,Shqiperi,FYROM)

Nje prezantim i shkurter i situates mjedisore u be nga Kryetari Bashkise se Prespes dhe asaj te Florines ,ku u treguan dhe hapat konkrete ne drejtim te  masave te ndermarra nga ana e pushtetit vendor jo vetme per ruajtjen e biodiversitetit te zones,por dhe ne fushen e bashkepunimit nderkufitar,me qellim qe plani masave te jete i kordinuar dhe i perbashket.

Drejtori i Shoqates “Mjedisi ne Komunitet“ Z. Agron Shele dhe   presidenti Z.Kastriot Korro,ne kete takim diskutauan per bashkeveprimin dhe bashkerendimin e punes me Fondacionin “REC“ ne mbrojtje te mjedisit dhe angazhimin e komunitetit per ta mirmbajtur ate.ne fund te ketij takimi Z.Agron Shele dorezoi Projekt-strategjine e Bashkise Permet,Projektstrategji e asociuar drejtperdrejt nga Kryetari Bashkise Permet Z.Edmond Komino dhe OSCE,ku nje vend te rendesishem ze eko turizmi Lumit Vjosa dhe mbrojtja e tradites se krijuar ne drejtim te pastertise dhe kujdesit te vazhdueshem ndaj teritorit

 

Dita e II

Diten e dyte u zhvillua me nje program pune te ngjeshur dhe u nda ne tre faza:

Faza e I- U be prezantimi i guidave ekoturistike te vendeve pjesmarrese ne kete takim.

Vemendje te veçante terhoqi programi I  paraqitur per eko-turizmin e Qytetit Permet (Shqiperi),ekoturizem qe lidhet me Lumin Vjosa,Objektet muzeale dhe ato natyrore (Guri qytetit),prezantimi Ujerave termale (Benje ),ujerat e Bardhe  (Gryka e Kelcyres) etj.

Faza e II – U organizua vizite studimore perreth Liqenit te Prespes,u vizitua rezervati natyror me arinj te perhimte(ari karakteristik i zones).

Faza e III – U neneshkrua deklarata e mirkuptimit dhe bashkepunimit per mbrojtje te mjedisit ballkanik,deklarate e cila u hartua nga gjithe pjesmarresit ne drejtim te presidentes se saj Elena Mantratzi dhe u shpall ne te gjitha gjuhet ne nje koncert festiv te organizuar nga Kryetari Bashkise se Prespes,enkas per kete aktivitet.

Ne fund u krijuan deget e Fondacionit Ballkan AMFIKTIONIA,neper te gjitha shtetet pjesmarrese,ku president i ketij fondascioni per Shqiperine u zgjodh Agron Shele

 

Lista e kontaktit

Georgos

Koulis

georgekoul19@yahoo.gr

Agron

Shele

sheleagron@yahoo.com

Sezer

Aslangiray

sezeraslagiray@gmail.com

Mustafa

Erdayi

mustafaerdagi@gmail.com

Altan Alpay

Altun

aaaltun@yahoo.com

Anastasios

Makkas

tas0s@mail.gr

Christina

Kontaxi

christinakontaxi@gmail.com

Nikos

Anatolitis

nikoperudad@hotmail.com

Jelena

Vujic

jecky_90_vujic@yahoo.com

Lidija

Vujic

lidija_vujic@yahoo.com

Ovidiu

Palcu

patission3000@yahoo.com

Ana

Tutuianu

ana_tutu@yahoo.com

Nicky

Arvaniti

nicky@consulado.gr

Vasiliki

Stavroglou

vastavroglou@live.com

Varvara

Kyriakidou

barkyr@hotmail.com

Eleni

Mantratzi

eleni@elenimail.com

Marina

Tsikou

mnacheekou@yahoo.gr

 

 

BALKAN AMFIKTIONIA-

ASSOCIATION OF YOUNG PEOPLE OF BALKAN COUNTRIES

 

INTERBALKAN MEETING

 

PRESPES, 7- 9 AUGUST 2009

 

DECLARATION OF PRESPES

 1. We respect the International Rules, the Principals of the United Nations and the legal status of each country
 2. We recognize the right of each country to its historical memories
 3. We recognize that all the people are equal and deserve the respect of all of us, independently of their race, sex, place of origin, religious and political opinions, economical, educational and social condition
 4. We condemn the war and the violence in all their types and we suggest the peaceful solution of possible differences, according the International Rules and the Rules of the United Nations
 5. We are interested in the peaceful coexistence of the People of Balkan Countries and we help with all our ways and powers for the progress and the development of the cultural level of all the people
 6. We give priority to the health, the education, the elimination of the unemployment
 7. We recognize that each one of us is a Citizen's Diplomat, wherever he comes from
 8. We declare that we aim to the approachment, the cooperation and the fraternization of our People
 9. We undertake the responsibility to maintain the Principals of Balkan Amfiktionia and to be dedicated to them, transmiting them in our region and promoting them to all those, who have decisive opinion in our countries
 10. We decide to promote the foundation of the Non Governmental- Non Profit Organization, with the same title, translated in the language of each country, "Balkan Amfiktionia- Association of Young People of Balkan Countries", to all the countries of the Balkans, with headquarters in the capital of each country and departments, with their administrative commissions in other cities of each country

    

BALKAN AMFIKTIONIA-

 

ASSOCIATION OF YOUNG PEOPLE OF BALKAN COUNTRIES

 

  Nen inisiativen e  Presidentes Eleni Mantratzi dt 07-09 Gusht ne qytetin e Forines (Prespe) u organizua takimi ballkanik me pjesmarrje nga Greqia,Shqiperia,Turqia,Rumania,Bosnje-Hercegovina, Bullgaria, Serbia,FYROM,Peru,Kolumbi dhe u diskutua per inisiativat rinore ne mbrojtje te mjedisit ballkanik.

Dita e pare u karakterizua nga prezantimi pjesmarresve ,njohja, rendesia dhe roli i Fondacionit Ballkan AMFIKTIONIA, prezantimi aktiviteteve te ketij fondacioni si ne :

·         Vendet e Amerikes Latine ku u theksua perpjekja dhe sensibilizimi te rinjve per te luftuar kunder trafikut dhe qenieve njerezore.

·         Vendet e rajonit Jug lindot te Azise (Sensibilizim per luften kunder trafikut njerezor)

·         Vendet Afrikane (Sensibilizim per luften kunder trafikut njerezor;mbrojtjen e te drejtave te njeriut,dhe lufte kunder semundjes se shekullit AIDS)

·         Vendet e Ballkanit (lufte kunder trafiqeve te ndryshme dhe mbrojtje mjedisi)

.Me pas u kalua ne diskutim per mbrojtjen dhe ruajtjen e sistemit ekologjikb dhe biodiversitetit te Liqenit Prespes (Greqi,Shqiperi,FYROM)

Nje prezantim i shkurter i situates mjedisore u be nga Kryetari Bashkise se Prespes dhe asaj te Florines ,ku u treguan dhe hapat konkrete ne drejtim te  masave te ndermarra nga ana e pushtetit vendor jo vetme per ruajtjen e biodiversitetit te zones,por dhe ne fushen e bashkepunimit nderkufitar,me qellim qe plani masave te jete i kordinuar dhe i perbashket.

Drejtori i Shoqates “Mjedisi ne Komunitet“ Z. Agron Shele dhe   presidenti Z.Kastriot Korro,ne kete takim diskutauan per bashkeveprimin dhe bashkerendimin e punes me Fondacionin “REC“ ne mbrojtje te mjedisit dhe angazhimin e komunitetit per ta mirmbajtur ate.ne fund te ketij takimi Z.Agron Shele dorezoi Projekt-strategjine e Bashkise Permet,Projektstrategji e asociuar drejtperdrejt nga Kryetari Bashkise Permet Z.Edmond Komino dhe OSCE,ku nje vend te rendesishem ze eko turizmi Lumit Vjosa dhe mbrojtja e tradites se krijuar ne drejtim te pastertise dhe kujdesit te vazhdueshem ndaj teritorit

 

Dita e II

Diten e dyte u zhvillua me nje program pune te ngjeshur dhe u nda ne tre faza:

Faza e I- U be prezantimi i guidave ekoturistike te vendeve pjesmarrese ne kete takim.

Vemendje te veçante terhoqi programi I  paraqitur per eko-turizmin e Qytetit Permet (Shqiperi),ekoturizem qe lidhet me Lumin Vjosa,Objektet muzeale dhe ato natyrore (Guri qytetit),prezantimi Ujerave termale (Benje ),ujerat e Bardhe  (Gryka e Kelcyres) etj.

Faza e II – U organizua vizite studimore perreth Liqenit te Prespes,u vizitua rezervati natyror me arinj te perhimte(ari karakteristik i zones).

Faza e III – U neneshkrua deklarata e mirkuptimit dhe bashkepunimit per mbrojtje te mjedisit ballkanik,deklarate e cila u hartua nga gjithe pjesmarresit ne drejtim te presidentes se saj Elena Mantratzi dhe u shpall ne te gjitha gjuhet ne nje koncert festiv te organizuar nga Kryetari Bashkise se Prespes,enkas per kete aktivitet.

Ne fund u krijuan deget e Fondacionit Ballkan AMFIKTIONIA,neper te gjitha shtetet pjesmarrese,ku president i ketij fondascioni per Shqiperine u zgjodh Agron Shele

 

Lista e kontaktit

Georgos

Koulis

georgekoul19@yahoo.gr

Agron

Shele

sheleagron@yahoo.com

Sezer

Aslangiray

sezeraslagiray@gmail.com

Mustafa

Erdayi

mustafaerdagi@gmail.com

Altan Alpay

Altun

aaaltun@yahoo.com

Anastasios

Makkas

tas0s@mail.gr

Christina

Kontaxi

christinakontaxi@gmail.com

Nikos

Anatolitis

nikoperudad@hotmail.com

Jelena

Vujic

jecky_90_vujic@yahoo.com

Lidija

Vujic

lidija_vujic@yahoo.com

Ovidiu

Palcu

patission3000@yahoo.com

Ana

Tutuianu

ana_tutu@yahoo.com

Nicky

Arvaniti

nicky@consulado.gr

Vasiliki

Stavroglou

vastavroglou@live.com

Varvara

Kyriakidou

barkyr@hotmail.com

Eleni

Mantratzi

eleni@elenimail.com

Marina

Tsikou

mnacheekou@yahoo.gr

 

 

BALKAN AMFIKTIONIA-

ASSOCIATION OF YOUNG PEOPLE OF BALKAN COUNTRIES

 

INTERBALKAN MEETING

 

PRESPES, 7- 9 AUGUST 2009

 

DECLARATION OF PRESPES

 1. We respect the International Rules, the Principals of the United Nations and the legal status of each country
 2. We recognize the right of each country to its historical memories
 3. We recognize that all the people are equal and deserve the respect of all of us, independently of their race, sex, place of origin, religious and political opinions, economical, educational and social condition
 4. We condemn the war and the violence in all their types and we suggest the peaceful solution of possible differences, according the International Rules and the Rules of the United Nations
 5. We are interested in the peaceful coexistence of the People of Balkan Countries and we help with all our ways and powers for the progress and the development of the cultural level of all the people
 6. We give priority to the health, the education, the elimination of the unemployment
 7. We recognize that each one of us is a Citizen's Diplomat, wherever he comes from
 8. We declare that we aim to the approachment, the cooperation and the fraternization of our People
 9. We undertake the responsibility to maintain the Principals of Balkan Amfiktionia and to be dedicated to them, transmiting them in our region and promoting them to all those, who have decisive opinion in our countries
 10. We decide to promote the foundation of the Non Governmental- Non Profit Organization, with the same title, translated in the language of each country, "Balkan Amfiktionia- Association of Young People of Balkan Countries", to all the countries of the Balkans, with headquarters in the capital of each country and departments, with their administrative commissions in other cities of each country

    

BALKAN AMFIKTIONIA-

 

ASSOCIATION OF YOUNG PEOPLE OF BALKAN COUNTRIES

 

  Nen inisiativen e  Presidentes Eleni Mantratzi dt 07-09 Gusht ne qytetin e Forines (Prespe) u organizua takimi ballkanik me pjesmarrje nga Greqia,Shqiperia,Turqia,Rumania,Bosnje-Hercegovina, Bullgaria, Serbia,FYROM,Peru,Kolumbi dhe u diskutua per inisiativat rinore ne mbrojtje te mjedisit ballkanik.

Dita e pare u karakterizua nga prezantimi pjesmarresve ,njohja, rendesia dhe roli i Fondacionit Ballkan AMFIKTIONIA, prezantimi aktiviteteve te ketij fondacioni si ne :

·         Vendet e Amerikes Latine ku u theksua perpjekja dhe sensibilizimi te rinjve per te luftuar kunder trafikut dhe qenieve njerezore.

·         Vendet e rajonit Jug lindot te Azise (Sensibilizim per luften kunder trafikut njerezor)

·         Vendet Afrikane (Sensibilizim per luften kunder trafikut njerezor;mbrojtjen e te drejtave te njeriut,dhe lufte kunder semundjes se shekullit AIDS)

·         Vendet e Ballkanit (lufte kunder trafiqeve te ndryshme dhe mbrojtje mjedisi)

.Me pas u kalua ne diskutim per mbrojtjen dhe ruajtjen e sistemit ekologjikb dhe biodiversitetit te Liqenit Prespes (Greqi,Shqiperi,FYROM)

Nje prezantim i shkurter i situates mjedisore u be nga Kryetari Bashkise se Prespes dhe asaj te Florines ,ku u treguan dhe hapat konkrete ne drejtim te  masave te ndermarra nga ana e pushtetit vendor jo vetme per ruajtjen e biodiversitetit te zones,por dhe ne fushen e bashkepunimit nderkufitar,me qellim qe plani masave te jete i kordinuar dhe i perbashket.

Drejtori i Shoqates “Mjedisi ne Komunitet“ Z. Agron Shele dhe   presidenti Z.Kastriot Korro,ne kete takim diskutauan per bashkeveprimin dhe bashkerendimin e punes me Fondacionin “REC“ ne mbrojtje te mjedisit dhe angazhimin e komunitetit per ta mirmbajtur ate.ne fund te ketij takimi Z.Agron Shele dorezoi Projekt-strategjine e Bashkise Permet,Projektstrategji e asociuar drejtperdrejt nga Kryetari Bashkise Permet Z.Edmond Komino dhe OSCE,ku nje vend te rendesishem ze eko turizmi Lumit Vjosa dhe mbrojtja e tradites se krijuar ne drejtim te pastertise dhe kujdesit te vazhdueshem ndaj teritorit

 

Dita e II

Diten e dyte u zhvillua me nje program pune te ngjeshur dhe u nda ne tre faza:

Faza e I- U be prezantimi i guidave ekoturistike te vendeve pjesmarrese ne kete takim.

Vemendje te veçante terhoqi programi I  paraqitur per eko-turizmin e Qytetit Permet (Shqiperi),ekoturizem qe lidhet me Lumin Vjosa,Objektet muzeale dhe ato natyrore (Guri qytetit),prezantimi Ujerave termale (Benje ),ujerat e Bardhe  (Gryka e Kelcyres) etj.

Faza e II – U organizua vizite studimore perreth Liqenit te Prespes,u vizitua rezervati natyror me arinj te perhimte(ari karakteristik i zones).

Faza e III – U neneshkrua deklarata e mirkuptimit dhe bashkepunimit per mbrojtje te mjedisit ballkanik,deklarate e cila u hartua nga gjithe pjesmarresit ne drejtim te presidentes se saj Elena Mantratzi dhe u shpall ne te gjitha gjuhet ne nje koncert festiv te organizuar nga Kryetari Bashkise se Prespes,enkas per kete aktivitet.

Ne fund u krijuan deget e Fondacionit Ballkan AMFIKTIONIA,neper te gjitha shtetet pjesmarrese,ku president i ketij fondascioni per Shqiperine u zgjodh Agron Shele

 

Lista e kontaktit

Georgos

Koulis

georgekoul19@yahoo.gr

Agron

Shele

sheleagron@yahoo.com

Sezer

Aslangiray

sezeraslagiray@gmail.com

Mustafa

Erdayi

mustafaerdagi@gmail.com

Altan Alpay

Altun

aaaltun@yahoo.com

Anastasios

Makkas

tas0s@mail.gr

Christina

Kontaxi

christinakontaxi@gmail.com

Nikos

Anatolitis

nikoperudad@hotmail.com

Jelena

Vujic

jecky_90_vujic@yahoo.com

Lidija

Vujic

lidija_vujic@yahoo.com

Ovidiu

Palcu

patission3000@yahoo.com

Ana

Tutuianu

ana_tutu@yahoo.com

Nicky

Arvaniti

nicky@consulado.gr

Vasiliki

Stavroglou

vastavroglou@live.com

Varvara

Kyriakidou

barkyr@hotmail.com

Eleni

Mantratzi

eleni@elenimail.com

Marina

Tsikou

mnacheekou@yahoo.gr

 

 

BALKAN AMFIKTIONIA-

ASSOCIATION OF YOUNG PEOPLE OF BALKAN COUNTRIES

 

INTERBALKAN MEETING

 

PRESPES, 7- 9 AUGUST 2009

 

DECLARATION OF PRESPES

 1. We respect the International Rules, the Principals of the United Nations and the legal status of each country
 2. We recognize the right of each country to its historical memories
 3. We recognize that all the people are equal and deserve the respect of all of us, independently of their race, sex, place of origin, religious and political opinions, economical, educational and social condition
 4. We condemn the war and the violence in all their types and we suggest the peaceful solution of possible differences, according the International Rules and the Rules of the United Nations
 5. We are interested in the peaceful coexistence of the People of Balkan Countries and we help with all our ways and powers for the progress and the development of the cultural level of all the people
 6. We give priority to the health, the education, the elimination of the unemployment
 7. We recognize that each one of us is a Citizen's Diplomat, wherever he comes from
 8. We declare that we aim to the approachment, the cooperation and the fraternization of our People
 9. We undertake the responsibility to maintain the Principals of Balkan Amfiktionia and to be dedicated to them, transmiting them in our region and promoting them to all those, who have decisive opinion in our countries
 10. We decide to promote the foundation of the Non Governmental- Non Profit Organization, with the same title, translated in the language of each country, "Balkan Amfiktionia- Association of Young People of Balkan Countries", to all the countries of the Balkans, with headquarters in the capital of each country and departments, with their administrative commissions in other cities of each country

    

BALKAN AMFIKTIONIA-

 

ASSOCIATION OF YOUNG PEOPLE OF BALKAN COUNTRIES

 

  Nen inisiativen e  Presidentes Eleni Mantratzi dt 07-09 Gusht ne qytetin e Forines (Prespe) u organizua takimi ballkanik me pjesmarrje nga Greqia,Shqiperia,Turqia,Rumania,Bosnje-Hercegovina, Bullgaria, Serbia,FYROM,Peru,Kolumbi dhe u diskutua per inisiativat rinore ne mbrojtje te mjedisit ballkanik.

Dita e pare u karakterizua nga prezantimi pjesmarresve ,njohja, rendesia dhe roli i Fondacionit Ballkan AMFIKTIONIA, prezantimi aktiviteteve te ketij fondacioni si ne :

·         Vendet e Amerikes Latine ku u theksua perpjekja dhe sensibilizimi te rinjve per te luftuar kunder trafikut dhe qenieve njerezore.

·         Vendet e rajonit Jug lindot te Azise (Sensibilizim per luften kunder trafikut njerezor)

·         Vendet Afrikane (Sensibilizim per luften kunder trafikut njerezor;mbrojtjen e te drejtave te njeriut,dhe lufte kunder semundjes se shekullit AIDS)

·         Vendet e Ballkanit (lufte kunder trafiqeve te ndryshme dhe mbrojtje mjedisi)

.Me pas u kalua ne diskutim per mbrojtjen dhe ruajtjen e sistemit ekologjikb dhe biodiversitetit te Liqenit Prespes (Greqi,Shqiperi,FYROM)

Nje prezantim i shkurter i situates mjedisore u be nga Kryetari Bashkise se Prespes dhe asaj te Florines ,ku u treguan dhe hapat konkrete ne drejtim te  masave te ndermarra nga ana e pushtetit vendor jo vetme per ruajtjen e biodiversitetit te zones,por dhe ne fushen e bashkepunimit nderkufitar,me qellim qe plani masave te jete i kordinuar dhe i perbashket.

Drejtori i Shoqates “Mjedisi ne Komunitet“ Z. Agron Shele dhe   presidenti Z.Kastriot Korro,ne kete takim diskutauan per bashkeveprimin dhe bashkerendimin e punes me Fondacionin “REC“ ne mbrojtje te mjedisit dhe angazhimin e komunitetit per ta mirmbajtur ate.ne fund te ketij takimi Z.Agron Shele dorezoi Projekt-strategjine e Bashkise Permet,Projektstrategji e asociuar drejtperdrejt nga Kryetari Bashkise Permet Z.Edmond Komino dhe OSCE,ku nje vend te rendesishem ze eko turizmi Lumit Vjosa dhe mbrojtja e tradites se krijuar ne drejtim te pastertise dhe kujdesit te vazhdueshem ndaj teritorit

 

Dita e II

Diten e dyte u zhvillua me nje program pune te ngjeshur dhe u nda ne tre faza:

Faza e I- U be prezantimi i guidave ekoturistike te vendeve pjesmarrese ne kete takim.

Vemendje te veçante terhoqi programi I  paraqitur per eko-turizmin e Qytetit Permet (Shqiperi),ekoturizem qe lidhet me Lumin Vjosa,Objektet muzeale dhe ato natyrore (Guri qytetit),prezantimi Ujerave termale (Benje ),ujerat e Bardhe  (Gryka e Kelcyres) etj.

Faza e II – U organizua vizite studimore perreth Liqenit te Prespes,u vizitua rezervati natyror me arinj te perhimte(ari karakteristik i zones).

Faza e III – U neneshkrua deklarata e mirkuptimit dhe bashkepunimit per mbrojtje te mjedisit ballkanik,deklarate e cila u hartua nga gjithe pjesmarresit ne drejtim te presidentes se saj Elena Mantratzi dhe u shpall ne te gjitha gjuhet ne nje koncert festiv te organizuar nga Kryetari Bashkise se Prespes,enkas per kete aktivitet.

Ne fund u krijuan deget e Fondacionit Ballkan AMFIKTIONIA,neper te gjitha shtetet pjesmarrese,ku president i ketij fondascioni per Shqiperine u zgjodh Agron Shele

 

Lista e kontaktit

Georgos

Koulis

georgekoul19@yahoo.gr

Agron

Shele

sheleagron@yahoo.com

Sezer

Aslangiray

sezeraslagiray@gmail.com

Mustafa

Erdayi

mustafaerdagi@gmail.com

Altan Alpay

Altun

aaaltun@yahoo.com

Anastasios

Makkas

tas0s@mail.gr

Christina

Kontaxi

christinakontaxi@gmail.com

Nikos

Anatolitis

nikoperudad@hotmail.com

Jelena

Vujic

jecky_90_vujic@yahoo.com

Lidija

Vujic

lidija_vujic@yahoo.com

Ovidiu

Palcu

patission3000@yahoo.com

Ana

Tutuianu

ana_tutu@yahoo.com

Nicky

Arvaniti

nicky@consulado.gr

Vasiliki

Stavroglou

vastavroglou@live.com

Varvara

Kyriakidou

barkyr@hotmail.com

Eleni

Mantratzi

eleni@elenimail.com

Marina

Tsikou

mnacheekou@yahoo.gr

 

 

BALKAN AMFIKTIONIA-

ASSOCIATION OF YOUNG PEOPLE OF BALKAN COUNTRIES

 

INTERBALKAN MEETING

 

PRESPES, 7- 9 AUGUST 2009

 

DECLARATION OF PRESPES

 1. We respect the International Rules, the Principals of the United Nations and the legal status of each country
 2. We recognize the right of each country to its historical memories
 3. We recognize that all the people are equal and deserve the respect of all of us, independently of their race, sex, place of origin, religious and political opinions, economical, educational and social condition
 4. We condemn the war and the violence in all their types and we suggest the peaceful solution of possible differences, according the International Rules and the Rules of the United Nations
 5. We are interested in the peaceful coexistence of the People of Balkan Countries and we help with all our ways and powers for the progress and the development of the cultural level of all the people
 6. We give priority to the health, the education, the elimination of the unemployment
 7. We recognize that each one of us is a Citizen's Diplomat, wherever he comes from
 8. We declare that we aim to the approachment, the cooperation and the fraternization of our People
 9. We undertake the responsibility to maintain the Principals of Balkan Amfiktionia and to be dedicated to them, transmiting them in our region and promoting them to all those, who have decisive opinion in our countries
 10. We decide to promote the foundation of the Non Governmental- Non Profit Organization, with the same title, translated in the language of each country, "Balkan Amfiktionia- Association of Young People of Balkan Countries", to all the countries of the Balkans, with headquarters in the capital of each country and departments, with their administrative commissions in other cities of each country

    

BALKAN AMFIKTIONIA-

 

ASSOCIATION OF YOUNG PEOPLE OF BALKAN COUNTRIES

 

  Nen inisiativen e  Presidentes Eleni Mantratzi dt 07-09 Gusht ne qytetin e Forines (Prespe) u organizua takimi ballkanik me pjesmarrje nga Greqia,Shqiperia,Turqia,Rumania,Bosnje-Hercegovina, Bullgaria, Serbia,FYROM,Peru,Kolumbi dhe u diskutua per inisiativat rinore ne mbrojtje te mjedisit ballkanik.

Dita e pare u karakterizua nga prezantimi pjesmarresve ,njohja, rendesia dhe roli i Fondacionit Ballkan AMFIKTIONIA, prezantimi aktiviteteve te ketij fondacioni si ne :

·         Vendet e Amerikes Latine ku u theksua perpjekja dhe sensibilizimi te rinjve per te luftuar kunder trafikut dhe qenieve njerezore.

·         Vendet e rajonit Jug lindot te Azise (Sensibilizim per luften kunder trafikut njerezor)

·         Vendet Afrikane (Sensibilizim per luften kunder trafikut njerezor;mbrojtjen e te drejtave te njeriut,dhe lufte kunder semundjes se shekullit AIDS)

·         Vendet e Ballkanit (lufte kunder trafiqeve te ndryshme dhe mbrojtje mjedisi)

.Me pas u kalua ne diskutim per mbrojtjen dhe ruajtjen e sistemit ekologjikb dhe biodiversitetit te Liqenit Prespes (Greqi,Shqiperi,FYROM)

Nje prezantim i shkurter i situates mjedisore u be nga Kryetari Bashkise se Prespes dhe asaj te Florines ,ku u treguan dhe hapat konkrete ne drejtim te  masave te ndermarra nga ana e pushtetit vendor jo vetme per ruajtjen e biodiversitetit te zones,por dhe ne fushen e bashkepunimit nderkufitar,me qellim qe plani masave te jete i kordinuar dhe i perbashket.

Drejtori i Shoqates “Mjedisi ne Komunitet“ Z. Agron Shele dhe   presidenti Z.Kastriot Korro,ne kete takim diskutauan per bashkeveprimin dhe bashkerendimin e punes me Fondacionin “REC“ ne mbrojtje te mjedisit dhe angazhimin e komunitetit per ta mirmbajtur ate.ne fund te ketij takimi Z.Agron Shele dorezoi Projekt-strategjine e Bashkise Permet,Projektstrategji e asociuar drejtperdrejt nga Kryetari Bashkise Permet Z.Edmond Komino dhe OSCE,ku nje vend te rendesishem ze eko turizmi Lumit Vjosa dhe mbrojtja e tradites se krijuar ne drejtim te pastertise dhe kujdesit te vazhdueshem ndaj teritorit

 

Dita e II

Diten e dyte u zhvillua me nje program pune te ngjeshur dhe u nda ne tre faza:

Faza e I- U be prezantimi i guidave ekoturistike te vendeve pjesmarrese ne kete takim.

Vemendje te veçante terhoqi programi I  paraqitur per eko-turizmin e Qytetit Permet (Shqiperi),ekoturizem qe lidhet me Lumin Vjosa,Objektet muzeale dhe ato natyrore (Guri qytetit),prezantimi Ujerave termale (Benje ),ujerat e Bardhe  (Gryka e Kelcyres) etj.

Faza e II – U organizua vizite studimore perreth Liqenit te Prespes,u vizitua rezervati natyror me arinj te perhimte(ari karakteristik i zones).

Faza e III – U neneshkrua deklarata e mirkuptimit dhe bashkepunimit per mbrojtje te mjedisit ballkanik,deklarate e cila u hartua nga gjithe pjesmarresit ne drejtim te presidentes se saj Elena Mantratzi dhe u shpall ne te gjitha gjuhet ne nje koncert festiv te organizuar nga Kryetari Bashkise se Prespes,enkas per kete aktivitet.

Ne fund u krijuan deget e Fondacionit Ballkan AMFIKTIONIA,neper te gjitha shtetet pjesmarrese,ku president i ketij fondascioni per Shqiperine u zgjodh Agron Shele

 

Lista e kontaktit

Georgos

Koulis

georgekoul19@yahoo.gr

Agron

Shele

sheleagron@yahoo.com

Sezer

Aslangiray

sezeraslagiray@gmail.com

Mustafa

Erdayi

mustafaerdagi@gmail.com

Altan Alpay

Altun

aaaltun@yahoo.com

Anastasios

Makkas

tas0s@mail.gr

Christina

Kontaxi

christinakontaxi@gmail.com

Nikos

Anatolitis

nikoperudad@hotmail.com

Jelena

Vujic

jecky_90_vujic@yahoo.com

Lidija

Vujic

lidija_vujic@yahoo.com

Ovidiu

Palcu

patission3000@yahoo.com

Ana

Tutuianu

ana_tutu@yahoo.com

Nicky

Arvaniti

nicky@consulado.gr

Vasiliki

Stavroglou

vastavroglou@live.com

Varvara

Kyriakidou

barkyr@hotmail.com

Eleni

Mantratzi

eleni@elenimail.com

Marina

Tsikou

mnacheekou@yahoo.gr

 

 

BALKAN AMFIKTIONIA-

ASSOCIATION OF YOUNG PEOPLE OF BALKAN COUNTRIES

 

INTERBALKAN MEETING

 

PRESPES, 7- 9 AUGUST 2009

 

DECLARATION OF PRESPES

 1. We respect the International Rules, the Principals of the United Nations and the legal status of each country
 2. We recognize the right of each country to its historical memories
 3. We recognize that all the people are equal and deserve the respect of all of us, independently of their race, sex, place of origin, religious and political opinions, economical, educational and social condition
 4. We condemn the war and the violence in all their types and we suggest the peaceful solution of possible differences, according the International Rules and the Rules of the United Nations
 5. We are interested in the peaceful coexistence of the People of Balkan Countries and we help with all our ways and powers for the progress and the development of the cultural level of all the people
 6. We give priority to the health, the education, the elimination of the unemployment
 7. We recognize that each one of us is a Citizen's Diplomat, wherever he comes from
 8. We declare that we aim to the approachment, the cooperation and the fraternization of our People
 9. We undertake the responsibility to maintain the Principals of Balkan Amfiktionia and to be dedicated to them, transmiting them in our region and promoting them to all those, who have decisive opinion in our countries
 10. We decide to promote the foundation of the Non Governmental- Non Profit Organization, with the same title, translated in the language of each country, "Balkan Amfiktionia- Association of Young People of Balkan Countries", to all the countries of the Balkans, with headquarters in the capital of each country and departments, with their administrative commissions in other cities of each country

    

BALKAN AMFIKTIONIA-

 

ASSOCIATION OF YOUNG PEOPLE OF BALKAN COUNTRIES

 

  Nen inisiativen e  Presidentes Eleni Mantratzi dt 07-09 Gusht ne qytetin e Forines (Prespe) u organizua takimi ballkanik me pjesmarrje nga Greqia,Shqiperia,Turqia,Rumania,Bosnje-Hercegovina, Bullgaria, Serbia,FYROM,Peru,Kolumbi dhe u diskutua per inisiativat rinore ne mbrojtje te mjedisit ballkanik.

Dita e pare u karakterizua nga prezantimi pjesmarresve ,njohja, rendesia dhe roli i Fondacionit Ballkan AMFIKTIONIA, prezantimi aktiviteteve te ketij fondacioni si ne :

·         Vendet e Amerikes Latine ku u theksua perpjekja dhe sensibilizimi te rinjve per te luftuar kunder trafikut dhe qenieve njerezore.

·         Vendet e rajonit Jug lindot te Azise (Sensibilizim per luften kunder trafikut njerezor)

·         Vendet Afrikane (Sensibilizim per luften kunder trafikut njerezor;mbrojtjen e te drejtave te njeriut,dhe lufte kunder semundjes se shekullit AIDS)

·         Vendet e Ballkanit (lufte kunder trafiqeve te ndryshme dhe mbrojtje mjedisi)

.Me pas u kalua ne diskutim per mbrojtjen dhe ruajtjen e sistemit ekologjikb dhe biodiversitetit te Liqenit Prespes (Greqi,Shqiperi,FYROM)

Nje prezantim i shkurter i situates mjedisore u be nga Kryetari Bashkise se Prespes dhe asaj te Florines ,ku u treguan dhe hapat konkrete ne drejtim te  masave te ndermarra nga ana e pushtetit vendor jo vetme per ruajtjen e biodiversitetit te zones,por dhe ne fushen e bashkepunimit nderkufitar,me qellim qe plani masave te jete i kordinuar dhe i perbashket.

Drejtori i Shoqates “Mjedisi ne Komunitet“ Z. Agron Shele dhe   presidenti Z.Kastriot Korro,ne kete takim diskutauan per bashkeveprimin dhe bashkerendimin e punes me Fondacionin “REC“ ne mbrojtje te mjedisit dhe angazhimin e komunitetit per ta mirmbajtur ate.ne fund te ketij takimi Z.Agron Shele dorezoi Projekt-strategjine e Bashkise Permet,Projektstrategji e asociuar drejtperdrejt nga Kryetari Bashkise Permet Z.Edmond Komino dhe OSCE,ku nje vend te rendesishem ze eko turizmi Lumit Vjosa dhe mbrojtja e tradites se krijuar ne drejtim te pastertise dhe kujdesit te vazhdueshem ndaj teritorit

 

Dita e II

Diten e dyte u zhvillua me nje program pune te ngjeshur dhe u nda ne tre faza:

Faza e I- U be prezantimi i guidave ekoturistike te vendeve pjesmarrese ne kete takim.

Vemendje te veçante terhoqi programi I  paraqitur per eko-turizmin e Qytetit Permet (Shqiperi),ekoturizem qe lidhet me Lumin Vjosa,Objektet muzeale dhe ato natyrore (Guri qytetit),prezantimi Ujerave termale (Benje ),ujerat e Bardhe  (Gryka e Kelcyres) etj.

Faza e II – U organizua vizite studimore perreth Liqenit te Prespes,u vizitua rezervati natyror me arinj te perhimte(ari karakteristik i zones).

Faza e III – U neneshkrua deklarata e mirkuptimit dhe bashkepunimit per mbrojtje te mjedisit ballkanik,deklarate e cila u hartua nga gjithe pjesmarresit ne drejtim te presidentes se saj Elena Mantratzi dhe u shpall ne te gjitha gjuhet ne nje koncert festiv te organizuar nga Kryetari Bashkise se Prespes,enkas per kete aktivitet.

Ne fund u krijuan deget e Fondacionit Ballkan AMFIKTIONIA,neper te gjitha shtetet pjesmarrese,ku president i ketij fondascioni per Shqiperine u zgjodh Agron Shele

 

Lista e kontaktit

Georgos

Koulis

georgekoul19@yahoo.gr

Agron

Shele

sheleagron@yahoo.com

Sezer

Aslangiray

sezeraslagiray@gmail.com

Mustafa

Erdayi

mustafaerdagi@gmail.com

Altan Alpay

Altun

aaaltun@yahoo.com

Anastasios

Makkas

tas0s@mail.gr

Christina

Kontaxi

christinakontaxi@gmail.com

Nikos

Anatolitis

nikoperudad@hotmail.com

Jelena

Vujic

jecky_90_vujic@yahoo.com

Lidija

Vujic

lidija_vujic@yahoo.com

Ovidiu

Palcu

patission3000@yahoo.com

Ana

Tutuianu

ana_tutu@yahoo.com

Nicky

Arvaniti

nicky@consulado.gr

Vasiliki

Stavroglou

vastavroglou@live.com

Varvara

Kyriakidou

barkyr@hotmail.com

Eleni

Mantratzi

eleni@elenimail.com

Marina

Tsikou

mnacheekou@yahoo.gr

 

 

BALKAN AMFIKTIONIA-

ASSOCIATION OF YOUNG PEOPLE OF BALKAN COUNTRIES

 

INTERBALKAN MEETING

 

PRESPES, 7- 9 AUGUST 2009

 

DECLARATION OF PRESPES

 1. We respect the International Rules, the Principals of the United Nations and the legal status of each country
 2. We recognize the right of each country to its historical memories
 3. We recognize that all the people are equal and deserve the respect of all of us, independently of their race, sex, place of origin, religious and political opinions, economical, educational and social condition
 4. We condemn the war and the violence in all their types and we suggest the peaceful solution of possible differences, according the International Rules and the Rules of the United Nations
 5. We are interested in the peaceful coexistence of the People of Balkan Countries and we help with all our ways and powers for the progress and the development of the cultural level of all the people
 6. We give priority to the health, the education, the elimination of the unemployment
 7. We recognize that each one of us is a Citizen's Diplomat, wherever he comes from
 8. We declare that we aim to the approachment, the cooperation and the fraternization of our People
 9. We undertake the responsibility to maintain the Principals of Balkan Amfiktionia and to be dedicated to them, transmiting them in our region and promoting them to all those, who have decisive opinion in our countries
 10. We decide to promote the foundation of the Non Governmental- Non Profit Organization, with the same title, translated in the language of each country, "Balkan Amfiktionia- Association of Young People of Balkan Countries", to all the countries of the Balkans, with headquarters in the capital of each country and departments, with their administrative commissions in other cities of each country

    

BALKAN AMFIKTIONIA-

 

ASSOCIATION OF YOUNG PEOPLE OF BALKAN COUNTRIES

 

  Nen inisiativen e  Presidentes Eleni Mantratzi dt 07-09 Gusht ne qytetin e Forines (Prespe) u organizua takimi ballkanik me pjesmarrje nga Greqia,Shqiperia,Turqia,Rumania,Bosnje-Hercegovina, Bullgaria, Serbia,FYROM,Peru,Kolumbi dhe u diskutua per inisiativat rinore ne mbrojtje te mjedisit ballkanik.

Dita e pare u karakterizua nga prezantimi pjesmarresve ,njohja, rendesia dhe roli i Fondacionit Ballkan AMFIKTIONIA, prezantimi aktiviteteve te ketij fondacioni si ne :

·         Vendet e Amerikes Latine ku u theksua perpjekja dhe sensibilizimi te rinjve per te luftuar kunder trafikut dhe qenieve njerezore.

·         Vendet e rajonit Jug lindot te Azise (Sensibilizim per luften kunder trafikut njerezor)

·         Vendet Afrikane (Sensibilizim per luften kunder trafikut njerezor;mbrojtjen e te drejtave te njeriut,dhe lufte kunder semundjes se shekullit AIDS)

·         Vendet e Ballkanit (lufte kunder trafiqeve te ndryshme dhe mbrojtje mjedisi)

.Me pas u kalua ne diskutim per mbrojtjen dhe ruajtjen e sistemit ekologjikb dhe biodiversitetit te Liqenit Prespes (Greqi,Shqiperi,FYROM)

Nje prezantim i shkurter i situates mjedisore u be nga Kryetari Bashkise se Prespes dhe asaj te Florines ,ku u treguan dhe hapat konkrete ne drejtim te  masave te ndermarra nga ana e pushtetit vendor jo vetme per ruajtjen e biodiversitetit te zones,por dhe ne fushen e bashkepunimit nderkufitar,me qellim qe plani masave te jete i kordinuar dhe i perbashket.

Drejtori i Shoqates “Mjedisi ne Komunitet“ Z. Agron Shele dhe   presidenti Z.Kastriot Korro,ne kete takim diskutauan per bashkeveprimin dhe bashkerendimin e punes me Fondacionin “REC“ ne mbrojtje te mjedisit dhe angazhimin e komunitetit per ta mirmbajtur ate.ne fund te ketij takimi Z.Agron Shele dorezoi Projekt-strategjine e Bashkise Permet,Projektstrategji e asociuar drejtperdrejt nga Kryetari Bashkise Permet Z.Edmond Komino dhe OSCE,ku nje vend te rendesishem ze eko turizmi Lumit Vjosa dhe mbrojtja e tradites se krijuar ne drejtim te pastertise dhe kujdesit te vazhdueshem ndaj teritorit

 

Dita e II

Diten e dyte u zhvillua me nje program pune te ngjeshur dhe u nda ne tre faza:

Faza e I- U be prezantimi i guidave ekoturistike te vendeve pjesmarrese ne kete takim.

Vemendje te veçante terhoqi programi I  paraqitur per eko-turizmin e Qytetit Permet (Shqiperi),ekoturizem qe lidhet me Lumin Vjosa,Objektet muzeale dhe ato natyrore (Guri qytetit),prezantimi Ujerave termale (Benje ),ujerat e Bardhe  (Gryka e Kelcyres) etj.

Faza e II – U organizua vizite studimore perreth Liqenit te Prespes,u vizitua rezervati natyror me arinj te perhimte(ari karakteristik i zones).

Faza e III – U neneshkrua deklarata e mirkuptimit dhe bashkepunimit per mbrojtje te mjedisit ballkanik,deklarate e cila u hartua nga gjithe pjesmarresit ne drejtim te presidentes se saj Elena Mantratzi dhe u shpall ne te gjitha gjuhet ne nje koncert festiv te organizuar nga Kryetari Bashkise se Prespes,enkas per kete aktivitet.

Ne fund u krijuan deget e Fondacionit Ballkan AMFIKTIONIA,neper te gjitha shtetet pjesmarrese,ku president i ketij fondascioni per Shqiperine u zgjodh Agron Shele

 

Lista e kontaktit

Georgos

Koulis

georgekoul19@yahoo.gr

Agron

Shele

sheleagron@yahoo.com

Sezer

Aslangiray

sezeraslagiray@gmail.com

Mustafa

Erdayi

mustafaerdagi@gmail.com

Altan Alpay

Altun

aaaltun@yahoo.com

Anastasios

Makkas

tas0s@mail.gr

Christina

Kontaxi

christinakontaxi@gmail.com

Nikos

Anatolitis

nikoperudad@hotmail.com

Jelena

Vujic

jecky_90_vujic@yahoo.com

Lidija

Vujic

lidija_vujic@yahoo.com

Ovidiu

Palcu

patission3000@yahoo.com

Ana

Tutuianu

ana_tutu@yahoo.com

Nicky

Arvaniti

nicky@consulado.gr

Vasiliki

Stavroglou

vastavroglou@live.com

Varvara

Kyriakidou

barkyr@hotmail.com

Eleni

Mantratzi

eleni@elenimail.com

Marina

Tsikou

mnacheekou@yahoo.gr

 

 

BALKAN AMFIKTIONIA-

ASSOCIATION OF YOUNG PEOPLE OF BALKAN COUNTRIES

 

INTERBALKAN MEETING

 

PRESPES, 7- 9 AUGUST 2009

 

DECLARATION OF PRESPES

 1. We respect the International Rules, the Principals of the United Nations and the legal status of each country
 2. We recognize the right of each country to its historical memories
 3. We recognize that all the people are equal and deserve the respect of all of us, independently of their race, sex, place of origin, religious and political opinions, economical, educational and social condition
 4. We condemn the war and the violence in all their types and we suggest the peaceful solution of possible differences, according the International Rules and the Rules of the United Nations
 5. We are interested in the peaceful coexistence of the People of Balkan Countries and we help with all our ways and powers for the progress and the development of the cultural level of all the people
 6. We give priority to the health, the education, the elimination of the unemployment
 7. We recognize that each one of us is a Citizen's Diplomat, wherever he comes from
 8. We declare that we aim to the approachment, the cooperation and the fraternization of our People
 9. We undertake the responsibility to maintain the Principals of Balkan Amfiktionia and to be dedicated to them, transmiting them in our region and promoting them to all those, who have decisive opinion in our countries
 10. We decide to promote the foundation of the Non Governmental- Non Profit Organization, with the same title, translated in the language of each country, "Balkan Amfiktionia- Association of Young People of Balkan Countries", to all the countries of the Balkans, with headquarters in the capital of each country and departments, with their administrative commissions in other cities of each country

    

BALKAN AMFIKTIONIA-

 

ASSOCIATION OF YOUNG PEOPLE OF BALKAN COUNTRIES

 

  Nen inisiativen e  Presidentes Eleni Mantratzi dt 07-09 Gusht ne qytetin e Forines (Prespe) u organizua takimi ballkanik me pjesmarrje nga Greqia,Shqiperia,Turqia,Rumania,Bosnje-Hercegovina, Bullgaria, Serbia,FYROM,Peru,Kolumbi dhe u diskutua per inisiativat rinore ne mbrojtje te mjedisit ballkanik.

Dita e pare u karakterizua nga prezantimi pjesmarresve ,njohja, rendesia dhe roli i Fondacionit Ballkan AMFIKTIONIA, prezantimi aktiviteteve te ketij fondacioni si ne :

·         Vendet e Amerikes Latine ku u theksua perpjekja dhe sensibilizimi te rinjve per te luftuar kunder trafikut dhe qenieve njerezore.

·         Vendet e rajonit Jug lindot te Azise (Sensibilizim per luften kunder trafikut njerezor)

·         Vendet Afrikane (Sensibilizim per luften kunder trafikut njerezor;mbrojtjen e te drejtave te njeriut,dhe lufte kunder semundjes se shekullit AIDS)

·         Vendet e Ballkanit (lufte kunder trafiqeve te ndryshme dhe mbrojtje mjedisi)

.Me pas u kalua ne diskutim per mbrojtjen dhe ruajtjen e sistemit ekologjikb dhe biodiversitetit te Liqenit Prespes (Greqi,Shqiperi,FYROM)

Nje prezantim i shkurter i situates mjedisore u be nga Kryetari Bashkise se Prespes dhe asaj te Florines ,ku u treguan dhe hapat konkrete ne drejtim te  masave te ndermarra nga ana e pushtetit vendor jo vetme per ruajtjen e biodiversitetit te zones,por dhe ne fushen e bashkepunimit nderkufitar,me qellim qe plani masave te jete i kordinuar dhe i perbashket.

Drejtori i Shoqates “Mjedisi ne Komunitet“ Z. Agron Shele dhe   presidenti Z.Kastriot Korro,ne kete takim diskutauan per bashkeveprimin dhe bashkerendimin e punes me Fondacionin “REC“ ne mbrojtje te mjedisit dhe angazhimin e komunitetit per ta mirmbajtur ate.ne fund te ketij takimi Z.Agron Shele dorezoi Projekt-strategjine e Bashkise Permet,Projektstrategji e asociuar drejtperdrejt nga Kryetari Bashkise Permet Z.Edmond Komino dhe OSCE,ku nje vend te rendesishem ze eko turizmi Lumit Vjosa dhe mbrojtja e tradites se krijuar ne drejtim te pastertise dhe kujdesit te vazhdueshem ndaj teritorit

 

Dita e II

Diten e dyte u zhvillua me nje program pune te ngjeshur dhe u nda ne tre faza:

Faza e I- U be prezantimi i guidave ekoturistike te vendeve pjesmarrese ne kete takim.

Vemendje te veçante terhoqi programi I  paraqitur per eko-turizmin e Qytetit Permet (Shqiperi),ekoturizem qe lidhet me Lumin Vjosa,Objektet muzeale dhe ato natyrore (Guri qytetit),prezantimi Ujerave termale (Benje ),ujerat e Bardhe  (Gryka e Kelcyres) etj.

Faza e II – U organizua vizite studimore perreth Liqenit te Prespes,u vizitua rezervati natyror me arinj te perhimte(ari karakteristik i zones).

Faza e III – U neneshkrua deklarata e mirkuptimit dhe bashkepunimit per mbrojtje te mjedisit ballkanik,deklarate e cila u hartua nga gjithe pjesmarresit ne drejtim te presidentes se saj Elena Mantratzi dhe u shpall ne te gjitha gjuhet ne nje koncert festiv te organizuar nga Kryetari Bashkise se Prespes,enkas per kete aktivitet.

Ne fund u krijuan deget e Fondacionit Ballkan AMFIKTIONIA,neper te gjitha shtetet pjesmarrese,ku president i ketij fondascioni per Shqiperine u zgjodh Agron Shele

 

Lista e kontaktit

Georgos

Koulis

georgekoul19@yahoo.gr

Agron

Shele

sheleagron@yahoo.com

Sezer

Aslangiray

sezeraslagiray@gmail.com

Mustafa

Erdayi

mustafaerdagi@gmail.com

Altan Alpay

Altun

aaaltun@yahoo.com

Anastasios

Makkas

tas0s@mail.gr

Christina

Kontaxi

christinakontaxi@gmail.com

Nikos

Anatolitis

nikoperudad@hotmail.com

Jelena

Vujic

jecky_90_vujic@yahoo.com

Lidija

Vujic

lidija_vujic@yahoo.com

Ovidiu

Palcu

patission3000@yahoo.com

Ana

Tutuianu

ana_tutu@yahoo.com

Nicky

Arvaniti

nicky@consulado.gr

Vasiliki

Stavroglou

vastavroglou@live.com

Varvara

Kyriakidou

barkyr@hotmail.com

Eleni

Mantratzi

eleni@elenimail.com

Marina

Tsikou

mnacheekou@yahoo.gr

 

 

BALKAN AMFIKTIONIA-

ASSOCIATION OF YOUNG PEOPLE OF BALKAN COUNTRIES

 

INTERBALKAN MEETING

 

PRESPES, 7- 9 AUGUST 2009

 

DECLARATION OF PRESPES

 1. We respect the International Rules, the Principals of the United Nations and the legal status of each country
 2. We recognize the right of each country to its historical memories
 3. We recognize that all the people are equal and deserve the respect of all of us, independently of their race, sex, place of origin, religious and political opinions, economical, educational and social condition
 4. We condemn the war and the violence in all their types and we suggest the peaceful solution of possible differences, according the International Rules and the Rules of the United Nations
 5. We are interested in the peaceful coexistence of the People of Balkan Countries and we help with all our ways and powers for the progress and the development of the cultural level of all the people
 6. We give priority to the health, the education, the elimination of the unemployment
 7. We recognize that each one of us is a Citizen's Diplomat, wherever he comes from
 8. We declare that we aim to the approachment, the cooperation and the fraternization of our People
 9. We undertake the responsibility to maintain the Principals of Balkan Amfiktionia and to be dedicated to them, transmiting them in our region and promoting them to all those, who have decisive opinion in our countries
 10. We decide to promote the foundation of the Non Governmental- Non Profit Organization, with the same title, translated in the language of each country, "Balkan Amfiktionia- Association of Young People of Balkan Countries", to all the countries of the Balkans, with headquarters in the capital of each country and departments, with their administrative commissions in other cities of each country

    

BALKAN AMFIKTIONIA-

 

ASSOCIATION OF YOUNG PEOPLE OF BALKAN COUNTRIES

 

  Nen inisiativen e  Presidentes Eleni Mantratzi dt 07-09 Gusht ne qytetin e Forines (Prespe) u organizua takimi ballkanik me pjesmarrje nga Greqia,Shqiperia,Turqia,Rumania,Bosnje-Hercegovina, Bullgaria, Serbia,FYROM,Peru,Kolumbi dhe u diskutua per inisiativat rinore ne mbrojtje te mjedisit ballkanik.

Dita e pare u karakterizua nga prezantimi pjesmarresve ,njohja, rendesia dhe roli i Fondacionit Ballkan AMFIKTIONIA, prezantimi aktiviteteve te ketij fondacioni si ne :

·         Vendet e Amerikes Latine ku u theksua perpjekja dhe sensibilizimi te rinjve per te luftuar kunder trafikut dhe qenieve njerezore.

·         Vendet e rajonit Jug lindot te Azise (Sensibilizim per luften kunder trafikut njerezor)

·         Vendet Afrikane (Sensibilizim per luften kunder trafikut njerezor;mbrojtjen e te drejtave te njeriut,dhe lufte kunder semundjes se shekullit AIDS)

·         Vendet e Ballkanit (lufte kunder trafiqeve te ndryshme dhe mbrojtje mjedisi)

.Me pas u kalua ne diskutim per mbrojtjen dhe ruajtjen e sistemit ekologjikb dhe biodiversitetit te Liqenit Prespes (Greqi,Shqiperi,FYROM)

Nje prezantim i shkurter i situates mjedisore u be nga Kryetari Bashkise se Prespes dhe asaj te Florines ,ku u treguan dhe hapat konkrete ne drejtim te  masave te ndermarra nga ana e pushtetit vendor jo vetme per ruajtjen e biodiversitetit te zones,por dhe ne fushen e bashkepunimit nderkufitar,me qellim qe plani masave te jete i kordinuar dhe i perbashket.

Drejtori i Shoqates “Mjedisi ne Komunitet“ Z. Agron Shele dhe   presidenti Z.Kastriot Korro,ne kete takim diskutauan per bashkeveprimin dhe bashkerendimin e punes me Fondacionin “REC“ ne mbrojtje te mjedisit dhe angazhimin e komunitetit per ta mirmbajtur ate.ne fund te ketij takimi Z.Agron Shele dorezoi Projekt-strategjine e Bashkise Permet,Projektstrategji e asociuar drejtperdrejt nga Kryetari Bashkise Permet Z.Edmond Komino dhe OSCE,ku nje vend te rendesishem ze eko turizmi Lumit Vjosa dhe mbrojtja e tradites se krijuar ne drejtim te pastertise dhe kujdesit te vazhdueshem ndaj teritorit

 

Dita e II

Diten e dyte u zhvillua me nje program pune te ngjeshur dhe u nda ne tre faza:

Faza e I- U be prezantimi i guidave ekoturistike te vendeve pjesmarrese ne kete takim.

Vemendje te veçante terhoqi programi I  paraqitur per eko-turizmin e Qytetit Permet (Shqiperi),ekoturizem qe lidhet me Lumin Vjosa,Objektet muzeale dhe ato natyrore (Guri qytetit),prezantimi Ujerave termale (Benje ),ujerat e Bardhe  (Gryka e Kelcyres) etj.

Faza e II – U organizua vizite studimore perreth Liqenit te Prespes,u vizitua rezervati natyror me arinj te perhimte(ari karakteristik i zones).

Faza e III – U neneshkrua deklarata e mirkuptimit dhe bashkepunimit per mbrojtje te mjedisit ballkanik,deklarate e cila u hartua nga gjithe pjesmarresit ne drejtim te presidentes se saj Elena Mantratzi dhe u shpall ne te gjitha gjuhet ne nje koncert festiv te organizuar nga Kryetari Bashkise se Prespes,enkas per kete aktivitet.

Ne fund u krijuan deget e Fondacionit Ballkan AMFIKTIONIA,neper te gjitha shtetet pjesmarrese,ku president i ketij fondascioni per Shqiperine u zgjodh Agron Shele

 

Lista e kontaktit

Georgos

Koulis

georgekoul19@yahoo.gr

Agron

Shele

sheleagron@yahoo.com

Sezer

Aslangiray

sezeraslagiray@gmail.com

Mustafa

Erdayi

mustafaerdagi@gmail.com

Altan Alpay

Altun

aaaltun@yahoo.com

Anastasios

Makkas

tas0s@mail.gr

Christina

Kontaxi

christinakontaxi@gmail.com

Nikos

Anatolitis

nikoperudad@hotmail.com

Jelena

Vujic

jecky_90_vujic@yahoo.com

Lidija

Vujic

lidija_vujic@yahoo.com

Ovidiu

Palcu

patission3000@yahoo.com

Ana

Tutuianu

ana_tutu@yahoo.com

Nicky

Arvaniti

nicky@consulado.gr

Vasiliki

Stavroglou

vastavroglou@live.com

Varvara

Kyriakidou

barkyr@hotmail.com

Eleni

Mantratzi

eleni@elenimail.com

Marina

Tsikou

mnacheekou@yahoo.gr

 

 

BALKAN AMFIKTIONIA-

ASSOCIATION OF YOUNG PEOPLE OF BALKAN COUNTRIES

 

INTERBALKAN MEETING

 

PRESPES, 7- 9 AUGUST 2009

 

DECLARATION OF PRESPES

 1. We respect the International Rules, the Principals of the United Nations and the legal status of each country
 2. We recognize the right of each country to its historical memories
 3. We recognize that all the people are equal and deserve the respect of all of us, independently of their race, sex, place of origin, religious and political opinions, economical, educational and social condition
 4. We condemn the war and the violence in all their types and we suggest the peaceful solution of possible differences, according the International Rules and the Rules of the United Nations
 5. We are interested in the peaceful coexistence of the People of Balkan Countries and we help with all our ways and powers for the progress and the development of the cultural level of all the people
 6. We give priority to the health, the education, the elimination of the unemployment
 7. We recognize that each one of us is a Citizen's Diplomat, wherever he comes from
 8. We declare that we aim to the approachment, the cooperation and the fraternization of our People
 9. We undertake the responsibility to maintain the Principals of Balkan Amfiktionia and to be dedicated to them, transmiting them in our region and promoting them to all those, who have decisive opinion in our countries
 10. We decide to promote the foundation of the Non Governmental- Non Profit Organization, with the same title, translated in the language of each country, "Balkan Amfiktionia- Association of Young People of Balkan Countries", to all the countries of the Balkans, with headquarters in the capital of each country and departments, with their administrative commissions in other cities of each country